Padomi dāmu pašaizsardzībai: bez šīm divām lietām nekad neizej no mājas (3. daļa)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai sevi pasargātu no uzbrucējiem, ir vērts ik dienu somā paņemt līdzi divas svarīgākās lietas, proti, asaru gāzes baloniņu un gaismas lukturi. Lai tie kļūtu par glābiņu uzbrukuma gadījumā, ir jāzina, kā tos pareizi izmantot, tāpēc padomu vaicājām pašaizsardzības instruktoram Mārim Rizgam.

Asaru gāzes baloniņi ir visdažādākie – lielāki un mazāki, kas ērti ietilpst plaukstā, koši un dizainā vienkāršāki, un esot pat tādi, kas rotāti ar Swarovski kristāliem. Māris Rizga uzsver, ka ir vērts nēsāt līdzi baloniņu, ja to varam izvilkt divu sekunžu laikā. Tas nozīmē, ka vienmēr skaidri jāzina, kur tas atrodas, piemēram, somā vai kabatā.

Pēkšņi uzbrukumi notiek reti, jo visbiežāk konflikts sākas ar sarunu fāzi. Kamēr notiek vārdu pārmaiņa, ir laiks atrast asaru gāzes baloniņu. Taču tas jāizmanto tikai tad, kad patiešām ir nepieciešams.

Pašaizsardzības instruktors iesaka to izmantot ar vadošo roku, kamēr otra atrodas, izstiepta ķermeņa priekšpusē, lai nodrošinātu drošu distanci starp uzbrucēju. Brīdī, kad viņš sāk uzbrūkošu kustību virsū, jāpūš asaru gāze tieši sejā. Kad esam to izdarījuši, ieteicams spert divus soļus sāņus, lai novērtētu situāciju. Kamēr uzbrucējs ir sāpēs saķēris seju, mums ir dažas sekundes laika mukt prom un ziņot par notikušo policijai.

Otra lieta, ko ir vērts nēsāt līdzi, ir lukturītis. Tas ir īpaši iedarbīgs diennakts tumšajā laikā, jo varam to izmantot, lai apžilbinātu uzbrucēju. Parasti, ja tumsā iespīdina gaismu acīs, paiet vismaz trīs līdz četras sekundes, kamēr cilvēks atkal spēj ko saskatīt. Māris Rizga iesaka ņemt līdzi kaut parasto lukturīti no riteņa, ko ziemas laikā izmantojam krietni retāk.

Vienīgais nosacījums, kas jāpārbauda, ir baterijas. Ja tās būs tukšas, tad lukturis nekādi nepalīdzēs uzbrukuma gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu