Dāmu cepuru nēsāšanas etiķete (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Domājams, ka ikvienam lasītājam labi zināma tautas gudrība, ka nedrīkst skatīt jeb vērtēt vīru no cepures. Savukārt, kas attiecas uz daiļā dzimuma pārstāvēm, šo teicienu iespējams nedaudz pārfrāzēt. Atbilstošas, piemērotas galvassegas izvēle gan ziemā, gan vasarā īstai dāmai ir svarīga kaut vai tāpēc vien, ka cepure vai lakats daudz pasaka par sievietes gaumi un ir viens no vislabāk pamanāmo aksesuāru veidiem. Līdz ar to izvēlē kļūdīties nebūtu vēlams.

Ne tikai cepures, bet arī šalles un lakati

Siltajā laikā, tāpat kā cimdu, arī galvassegu funkcijas ir ļoti atšķirīgas. Karstā vasaras dienā izvēlēties piemērotu cepuri ir pat vēlams, jo tā pasargās no saules stariem (pārkaršanas). Īpaši svarīgi tas ir, ja paredzēts brauciens ar jahtu vai kuģīti. Mēģināju noskaidrot, kādi ir dāmu uzskati saistībā ar galvassegām un vai viņas vispār izvēlas nēsāt cepuri arī gada siltajos mēnešos.

Laila – 53 gadi, māksliniece: – Galvassegām vasarā saku jā, turklāt dažādu veidu, jo tām ir gan funkcionāla, gan dekoratīva nozīme. Galvassega neļauj matiem krist uz kakla, kas karstā laikā nav ērti.

Tā izceļ sejas kontūras.

Cepures ar nagu gan nekad nav bijis manā garderobē, tāpat vasarā neizvēlos adītas vai tamborētas beretītes. Ikdienā valkāju nelielas vasaras cepures ar mazu malu. Lielo malu cepures prasa ievērot noteiktu stilu, augstas kvalitātes apģērbu un tās ir grūti kombinējamas ar aktīvu dzīvesveidu. Cepuru un lakatu praktiskais ieguvums ir iespēja slēpt ataugušu matu sakņu nesaderību ar ikdienā krāsoto matu toni... Turklāt esmu ievērojusi, ka puišu acu skatienu pievelk vairāk šādas, sievišķību uzsverošu aksesuāru rotātas galvas nekā frizētu matu sakārtojums!

Dana – 31 gads: – Galvassegas vasarā nelietoju, jo man tās nešķiet ērtas. Ja nu vienīgi kādu retu reizi nēsāju sporta cepuri, pastaigājoties pa kalniem vai arī kādās aktivitātēs, kur nav iespējams paslēpties no saules. Meitām gan vasarā lieku valkāt Latvijā iegādātās tamborētās cepurītes – tās viņām lieliski izskatās un pasargā no saules. Ilgstoši dzīvojot Madridē, esmu novērojusi, ka pēdējā laikā nākušas modē elegantas un koķetas cepurītes, ko dāmas liek galvā, dodoties uz saviesīgiem pasākumiem vai kāzām. Savukārt lakatus Spānijā gan vairāk izmanto plecu apsegšanai.

Vanda – 40 gadu: – Runājot par cepurēm, vispirms jāatzīst, ka nekad nevienā kultūrā nav bijis cilvēka bez galvassegas. Arī senajiem latviešiem bija pārliecība, ka galvai jābūt apsegtai neatkarīgi no laika apstākļiem. Kad pirmoreiz uzvilku tautastērpu un man nebija nosegti mati, radās tāda izjūta, it kā es būtu pilnīgi plika. No latviskās dzīvesziņas izriet, ka tieši

mati ir sievietes enerģijas glabātāji, tāpēc, lai šī enerģija neiztērētos pa labi un pa kreisi,

matiem vienmēr jābūt nosegtiem ar lakatu vai cepuri.

Lilita – 35 gadi: – Nē, vasarā cepuri nenēsāju nekad, bet ziemas mēnešos gan. Patiesībā man ir grūti izprast sievietes, kuras it kā skaistuma dēļ aukstajā laikā atsakās valkāt cepuri. Pat dzīvnieki piemērojas laika apstākļiem, vēlā rudenī un agrā pavasarī mainot kažoku. Līdz ar to varu teikt, ka man cepures izvēlē vissvarīgākais ir, lai būtu silti.

Ko iesaka modes pasaules guru?

Dažus vērtīgus padomus par cepuru izvēli siltajā laikā dod franču izcelsmes stila speciāliste Ženevjēva Antuāna.

Šeit ir trīs labas atziņas:

  • Īstai dāmai siltajā laikā nekādā gadījumā neklājas valkāt cepuri ar nagu – tas ir bezgaumības paraugs.
  • Gada siltajos mēnešos piemērotu cepurīti būtu vēlams valkāt pie lietišķa kostīma. Tad var izvēlēties salmu vai filca cepuri.
  • Ideāli, ja cepure rotāta ar necilu ziediņu: vislabāk kādā no gaišajiem toņiem. Augstākā pilotāža ir, ja tonis, kādā ir ziediņš pie cepures, saskaņots ar blūzes vai cimdu toni, ko izvēlas vilkt pie kostīma. Nesmejieties par plīvuriem!

Interesanti - plīvurs ne tikai līgavām!

Un, visbeidzot, vēl par kādu galvassegas veidu, kas, iespējams, ne vienai vien lasītājai raisīs smaidu. Runa ir par plīvuriem, kurus agrākos laikos augstākās sabiedrības dāmas valkāja kā cepuru aizvietotājus un kuri bijuši pat ļoti iecienīti. Izrādās, plīvurs par greznu aksesuāru stila speciālistu aprindās tiek uzskatīts vēl aizvien. Taču, kā rāda šo rindu autores novērojumi ikdienā, neviena sieviete, izņemot līgavas, tos sen vairs nenēsā. Šā iemesla dēļ pāris nākamie ieteikumi nav uztverami īpaši nopietni.

Stila speciāliste Ž. A. Dario pauž

patiesu izbrīnu, kāpēc mūsdienās plīvuri visiem šķiet vecmodīgi.

Agrāk tie bijuši ne tikai lēti un parocīgi, bet visām dāmām arī lieliski piestāvēja. Ž. A. Dario izsaka cerību, ka dizaineri šo modi drīzākajā laikā aktualizēs un pienāks brīdis, kad valkāt plīvuru pāri visai sejai, nevis tikai acīm, atkal skaitīsies eleganti.

Viņasprāt, ideālais variants dāmām būtu melnas krāsas plīvurs, jo tas izskatās īpaši smalki un noslēpumaini. Ja sievietei ir vēlēšanās izcelt savu šarmu, var izvēlēties plīvuru ar smalkām tilla krokām. Mūsdienās Ž. A. Dario iesaka sievietei plīvuru nevalkāt pirms pulksten pieciem dienā (agrāk valkāja visas dienas garumā). Turklāt šis aksesuārs ikvienu dāmu padarīšot par femme fatale vīrieša acīs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu