«Mēs piecus gadus nevarējām tikt pie bērniņa»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/_-o-_

Pagāja pieci gari, sarežģītu manipulāciju un emocionālu pārdzīvojumu pilni gadi, līdz Baiba un viņas vīrs kļuva par vecākiem otrajam bērniņam. Sieviete (36 gadi) intervijā portālam TVNET stāsta, kā tikuši pie meitiņas, kurai nesen svinēja pirmā gada jubileju.

Kaut kas nav kārtībā

Kad Baibas un viņas vīra ģimenē piedzima dēliņš, kuram patlaban ir 11 gadi, pāris saprata, ka turpmākos piecus gadus viņi nevēlas ģimenes pieaugumu. Tā arī rīkojās. Pēc tam viņi pārtrauca izsargāties un bija atvērti nākamajam bērniņam, tomēr viņš nepieteicās. Ģimene pārdzīvoja spontāno abortu un ar laiku saprata, ka kaut kas viņu veselībā nav kārtībā. Viņi devās pie ārstiem, jo Baiba uzskata, ka ir svarīgi noskaidrot problēmas iemeslu un darīt visu, lai to atrisinātu.

Sieviete dzirdējusi par pāriem, kuri netiek pie bērniņa, taču arī nedodas pie ārstiem un gaida, ka viss atrisināsies pats no sevis. Viņa uzskata -

nevajag ilgi gaidīt, ka viss atrisināsies pats no sevis. Labāk jau drīzumā meklēt speciālista palīdzību.

Gadiem ilgi cerot palikt stāvoklī, bet nedodoties pie ārstiem meklēt cēloni, pāris ļoti gaidīto bērniņu var tā arī nesagaidīt, jo sievietes auglības laiks ir ierobežots.

Arī pēc operācijas bērniņš nepiesakās

Ar mediķu palīdzību Baiba noskaidroja, ka iespējamais neauglības cēlonis meklējams olvados, kas bijuši aizauguši. Viņai veica operāciju, pēc kuras pusgada laikā vajadzēja iestāties grūtniecībai. Diemžēl tā nenotika.

Tad sieviete izdzirdēja, ka valsts sāks apmaksāt mākslīgo apaugļošanu. Līdzko tas bija iespējams, viņa tai pieteicās, taču izrādījās, ka pirms viņas rindā gaida aptuveni simts sieviešu. Noskaidrojusi, ka viņas rinda varētu pienākt līdz valsts noteiktajiem sievietes 35 gadiem, Baiba nedaudz nomierinājās.

Bet kopumā sieviete ļoti pārdzīvoja, ka ģimene netiek pie otra bērniņa.

Es ļoti vēlējos vēl vienu bērniņu. Man bija lielas skumjas, ka tas nenotiek.

Baibas sirds sāpēja, redzot, ka daudz citu sieviešu viegli paliek stāvoklī un dzemdē bērniņus, bet viņai tas ir liegts. Vienlaikus viņa pieļauj – būtu vēl grūtāk, ja viņi netiktu pie pirmās atvases.

Iemesls var būt arī garīgā jomā

Runājot par neauglības iemesliem, Baiba pauž pārliecību, ka bieži vien tie saistīti arī ar garīgo jomu. Ja pāris netiek pie bērniņa, cēlonis jāmeklē ne tikai fiziskajā veselībā, bet arī garīgajā attīstībā un tās problēmās. Viņa dzirdējusi par sievietēm, kas mākslīgo apaugļošanu veikušas četras, piecas un pat astoņas reizes. Viņasprāt, tas nav pareizi. Ģimenei vajadzētu apstāties un meklēt citus risinājumus, ja neizdodas ar pirmo reizi. Arī sarunās ar ārstiem Baiba guvusi apstiprinājumu, ka neauglība bieži vien saistīta ar garīgiem sarežģījumiem. To apliecina arī statistika –

aptuveni 40% gadījumu medicīna nevar pateikt konkrētu iemeslu, kāpēc pārim nav bērnu.

Sieviete norāda uz Bībelē rakstīto, ka Dievs mēdz uz laiku aizslēgt mātes klēpi.

Sarežģītas medicīniskās manipulācijas

Pēc ilgākas gaidīšanas uz mākslīgo apaugļošanu beidzot pienāca Baibas ģimenes rinda. Mākslīgā apaugļošana ir ļoti sarežģītu un precīzi veiktu manipulāciju kopums, ko pavada dažādas analīzes un pārbaudes. Katrā gadījumā medicīniskās darbības var atšķirties.

Aprakstot Baibas piedzīvoto pēc iespējas vienkāršāk, var teikt, ka viņas ķermenis tika stimulēts, lai tajā nobriestu olšūnas. Tad tās izņēma ārā no organisma un turpināja novērot speciālā vidē. Tur tās savienoja ar spermu un pēc tam ielika atpakaļ dzemdē. Lai arī visas šīs manipulācijas grūti nosaukt par patīkamām, turklāt ievērojami palielinājās sievietes svars, Baiba atzīst, ka visgrūtāk šajā laikā bijis tieši emocionālā ziņā.

Bijis liels pārdzīvojums un satraukums, vai mākslīgā apaugļošana izdosies vai ne.

Katru procedūru pavadījis uztraukums, vai tikai viss būs labi un rezultatīvi.

Prāts kļuvis par kaujas lauku

Visgrūtākās bija pirmās divas nedēļas. Baiba daudz nepārdzīvoja ārsta noteikto gultas režīmu, jo pēc lielās darba slodzes bija pamatīgi nogurusi un tik tiešām vēlējās izgulēties. Daudz lielāks satraukums valdīja sievietes galvā – viņa cīnījās ar dažādām sliktām domām.

Pirmie trīs mēneši bija visgrūtākie, jo mans prāts bija liels kaujas lauks.

Kur sieviete rada mierinājumu? Viņas patvērums bija ticība Dievam. Baiba atklāj, ka bija lūgusi Dievam lielu dāvanu – bērniņu. Viņš licis nojaust, ka varētu piepildīt šo vēlēšanos. Cīņā ar sliktajām domām Baibai palīdzējis Dieva apsolījums, ka Kristus ir labs un viņš neņem atpakaļ savas dāvanas.

Iespējams, šis emocionāli smagais otrā bērniņa gaidīšanas laiks bija Dieva uzlikts pārbaudījums ģimenei un tās ticībai, Baiba pieļauj un piebilst, ka šajā laikā viņas vīrs atradis ceļu pie Kristus un kļuvis dziļi ticīgs. Arī citiem pāriem, kuri sastopas ar neauglību, viņa iesaka doties uz baznīcu, pie mācītāja un tuvoties Dievam.

Viņa pauž kategorisku nē dažādu tantiņu un vārdotāju pakalpojumu izmantošanai. Tas ir pilnīgi pret viņas kristīgo pārliecību.

Ja bērniņš ieņemts, pateicoties vārdotājas burvestībām, viņš jau kopš dzimšanas ir veltīts velnam.

Nespējot tikt pie bērniņa, arī viņa piedzīvoja tuvinieču piedāvātos kārdinājumus doties pie vārdotājiem, taču negribēja saistīties ar šādu maģiju.

Milzīgs prieks par meitiņas piedzimšanu

Kā vispriecīgāko brīdi pēdējo gadu laikā Baiba atceras otrā bērniņa piedzimšanu. Lai gan iepriekš ultrasonogrāfijā viņa redzēja bērniņa attēlus un juta, kā viņš vēderā spārdās un kustas, tomēr līdz pat pašam piedzimšanas brīdim viņa nespēja noticēt, ka viņi tikuši pie otrā bērniņa.

Mazo meitiņu, kurai tagad ir vairāk par gadiņu, Baiba uzskata par Dieva dāvanu.

Ģimene īpaši nereklamē, bet arī neslēpj, ka izmantojuši mākslīgo apaugļošanu, turklāt viņi ir gatavi palīdzēt, ja kādam citam tas būtu nepieciešams. Viņi zina, ka neauglība mūsdienās ir arvien biežāk sastopama problēma.

Ko sieviete teiktu citām, kas nonākušas līdzīgā situācijā? Katram savs dzīves ceļš un pieņemtie lēmumi. Katram jārīkojas pēc savas pārliecības. Viņa nesaka kategorisku nē mākslīgai apaugļošanai, kā tas dzirdēts no citiem pārliecinātiem kristiešiem. Vienu reizi šo manipulāciju kopumu, viņasprāt, varētu izmantot. Vairāk gan ne. Ja neizdodas ar pirmo reizi, jāmeklē citi – garīgāki - ceļi. Turklāt vairākkārt mēģināta mākslīgā apaugļošana var atstāt negatīvu iespaidu uz veselību - palielina sievietes iespējas saslimt ar vēzi.

Vēl viena liela Dieva dāvana

Baiba atklāj, ka pēc meitiņas piedzimšanas viņa piedzīvojusi vēl citas lielas Dieva dāvanas. Piemēram, šopavasar viņa kļuva grūta pavisam dabīgā ceļā. Tiesa, šo grūtniecību pārtrauca spontānais aborts. Uzzinot, ka bērniņa sirds nepukst, sievietei bija ļoti, ļoti smags emocionāls pārdzīvojums – vairākas dienas viņa pat nevarēja parunāt. Arī vīrs pārdzīvojis.

Taču pavisam drīz sieviete palika stāvoklī nākamreiz un sarunas brīdī viņa bija grūtniecības trešajā mēnesī. Baiba tajā visā saskata Dieva gribas izpausmes –

Dievs zina, ka tagad ir īstais brīdis, lai sieviete ieņemtu vēl vienu bērnu.

Viņš parādīja, ka ar Baibas auglību viss ir kārtībā, un tagad ģimene mierīgi gaida trešā bērniņa nākšanu pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu