Pārbaudi savu dezodorantu - alumīnija klātbūtne izraisa vēzi (87)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijā skandālu izraisījuši pētījumi par alumīniju saturošu dezodorantu kaitīgumu. Gadu gaitā alumīnijs uzkrājas ķermenī un izraisa dažādas bīstamas slimības, tai skaitā vēzi, raksta «Chemical Watch».

Vācijas Federālais Risku institūts aicina valsts iestādes regulēt, kādu daudzumu alumīnija drīkst saturēt dezodoranti un citi kosmētiskie produkti.

Jaunākajos pētījumos analizēts, kādu daudzumu alumīnija cilvēks uzņem caur ādu, lietojot antiperspirantus. Institūta dati liecina, ka tie ir aptuveni 10,5 µg dienā. Taču šāds daudzums tiek uzņemts caur veselu ādu. Ja āda ir bojāta, piemēram, skujot, uzņemtā alumīnija daudzums ir vēl ievērojami augstāks.

Pētījumā atklātais daudzums pārsniedz to, ko kā drošu 2008. gadā rekomendējusi Eiropas Pārtikas drošības iestāde «EFSA» - tie ir 1 mg uz kilogramu ķermeņa svara jeb 88 µg/dienā pieaugušam cilvēkam, kurš sver 60 kilogramus. Pie tam jāpiebilst, ka alumīniju mēs uzņemam arī citos veidos, ne tikai ar dezodorantiem.

Alumīnija sāļus ļoti bieži izmanto antiperspirantu ražošanā. Taču pētījumi liecina, ka cilvēkam augsta alumīnija līmeņa ietekmē ir izteiktas neirotoksiskas reakcijas.

To arī saista ar Alcheimera slimības attīstību un krūts vēzi.

Risku institūts uzsver, ka «patērētāji jau tāpat ir pakļauti liela daudzuma alumīnija uzņemšani ar pārtiku, un rekomendētos daudzumus cilvēks «iztērē» ar pārtiku vien».

Daudzu vielu klātbūtni neviens neregulē

Institūta speciālisti rekomendē noteikt maksimālo dezodorantos atļauto sāļu daudzumu. Izrādās, ka kosmētikas produktu regulas nosaka tikai dažu alumīnija sāļu limitus. To vidū, piemēram, ir alumīnija cirkonija hlorīda hidroksīds.

Cita starpā speciālisti rekomendē dezodorantus nelietot uzreiz pēc skūšanās un lietot tos tikai, ja āda ir vesela un nebojāta.

Turpmāk iecerēts veikt pētījumus par konkrēta alumīnija daudzuma absorbēšanos ķermenī, kā arī pētīt alumīnija ietekmi uz cilvēka organismu ilgtermiņā.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu