Ceļojumi, stress, diētas u.c. iemesli, kas rada menstruālā cikla traucējumus

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Menstruālais cikls ir ģenētiski iekodēts, sievietēm noteikts dabas bioritms, ko nosaka un regulē hormonu izdales svārstības sievietes organismā. Dzimumbrieduma periodā tam būtu jābūt stabilam un regulāram, neregulārāks tas parasti ir jaunām meitenēm un sievietēm pirms menopauzes. Menstruālā cikla garums gadu gaitā var nedaudz mainīties. Kāds tad ir normāls menstruālais cikls un kas norāda par traucējumiem, kad jāsāk uztraukties par veselību?

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kas ir menstruālais cikls. Atkārtošana - zināšanu māte!

Nereti tiek novērots, ka sievietes pašas īsti nezina un neizprot jēdziena «menstruālais cikls» būtību – vienas domā, ka tas ir asiņu izdalīšanās dienu skaits, citas savukārt uzskata, ka menstruālais cikls ir tās dienas, kad asiņu izdalījumu nav. Ne viens, ne otrs no šiem priekšstatiem nav pareizs. Menstruālais cikls ir dienu skaits – no pirmās menstruāciju dienas, līdz pat nākamā mēneša pirmajai menstruāciju dienai. Vidēji tās ir 28 dienas, kas gan var mainīties atkarībā no katras sievietes organisma īpatnībām.

Menstruālais cikls gan nesākas ar pirmo asiņošanas dienu. Cikls sākas ar olšūnas nogatavošanos – tā atrodas tādā kā pūslītī jeb folikulā. Šajā laikā, kas 28 dienu garam menstruālajam ciklam ilgst apmēram 14 dienas, olnīca izdala estrogēnus jeb sievišķos hormonus, kas veicina dzemdes gļotādas atjaunošanos un sabiezēšanu. Dzemdes gļotādas virsējais jeb tā sauktais funkcionālais slānis kļūst līdz pat 4-5 reizēm biezāks. 12.-16. menstruālā cikla dienā notiek ovulācija – nobriedušais pūslītis jeb folikuls, kurā atrodas olšūna, plīst. Olšūna iziet no olnīcas un nonāk vēdera dobumā. Šeit olšūnu uztver olvadu bārkstis, kas palīdz tai iekļūt olvadā. Ja olvadā ir labvēlīgi apstākļi, tad šis ir tas brīdis, kurā var notikt apaugļošanās. Pārplīsušā folikula vietā rodas tā dēvētais iekšējais sekrēcijas dziedzeris – dzeltenais ķermenis, kas izdala hormonu progesteronu. Progesterona ietekmē rodas pārmaiņas dzemdes gļotādā – tā sabiezē, kļūst pilnasinīga, sākas dziedzeru sekrēcija. Tādējādi dzemde sagatavojas iespējamajai apaugļotas olšūnas uzņemšanai. Taču situācijā, ja olšūna netiek apaugļota un grūtniecība neiestājas, dzeltenais ķermenis menstruālā cikla beigās – aptuveni 28. dienā – iet bojā un līdz ar to progesterona līmenis asinīs samazinās. Dzemdes gļotādas funkcionālais slānis noārdās un kopā ar asinīm izdalās no dzemdes dobuma – sākas menstruācijas.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kāds ir normāls menstruālais cikls?

Normālam menstruālajam ciklam piemīt šādas būtiskas pazīmes:

  • Cikliskums – vidēji tas ir 28 dienas, taču iespējamas arī nobīdes uz vienu, vai otru pusi. Dienas skaita sākot no pirmās asiņošanas dienas, un beidzot ar nākamo menstruāciju pirmo asiņošanas dienu;
  • Normāls asiņošanas dienu skaits – normāla menstruālā cikla gadījumā asiņošana, atkarībā no katras sievietes individuālajām īpašībām, ilgst aptuveni 3 – 7 dienas;
  • Samērīgs zaudēto asiņu daudzums – normāla menstruāciju cikla gadījumā zaudēto asiņu daudzumam vajadzētu būt aptuveni 30 – 80 mililitri;
  • Vecums, kurā sākas un beidzas menstruācijas – menstruālais cikls sievietēm sākas aptuveni 13 – 14 gadu vecumā un beidzas vidēji 51 gada vecumā.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Menstruālā cikla traucējumu iemesli

Menstruālā cikla traucējumi ir jebkādas nobīdes no normāla menstruālā cikla pazīmēm. Par menstruālā cikla traucējumiem uzskatāmas gan pārāk biežas, gan pārāk retas menstruācijas, kā arī asiņošanas dienu skaits, kas neatbilst normai – pārāk īsas vai pārāk garas menstruācijas.

Menstruālā cikla traucējumu veidi ir šādi:

  • Hipermenoreja – pārlieku stipra asiņošana menstruāciju laikā;
  • Hipomenoreja – pārāk vāja un neizteikta asiņošana menstruāciju laikā;
  • Polimenoreja – pārāk garš menstruāciju dienu skaits – menstruācijas turpinās ilgāk kā nedēļu;
  • Oligomenoreja – pārāk īss menstruāciju dienu skaits – tās ilgst tikai 1 – 2 dienas;
  • Opsomenoreja – pārāk retas menstruācijas – tās atkārtojas vien reizi 1,5 – 2 mēnešos.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kādi ir menstruālā cikla biežākie traucējumu iemesli?

Visus biežākos iemeslus, kuru rezultātā tiek izjaukts sievietes normālais menstruāciju cikls, var iedalīt trīs lielās grupās, vadoties pēc konkrētās sievietes vecuma grupas – 13-20 gadi, 20-45 gadi un 45-51 gads. Daži no iemesliem ir sastopami teju visās vecuma grupās, taču ir arī tādi, kas raksturīgi vienai konkrētai vecuma grupai.

Menstruālā cikla traucējumi sievietēm vecumā no 13 līdz 20 gadiem:

  • Dažādas diētas un nesabalansēts uzturs – tas ir viens no populārākajiem iemesliem, kas spēj ietekmēt menstruāciju cikliskumu un regularitāti šajā vecuma grupā. Pārlieku liela aizraušanās ar drastiskām diētām, ar mērķi zaudēt lieko svaru, ir gandrīz vai drošs veids, kā iedzīvoties menstruālā cikla traucējumos. Badošanās, diētas, kurās netiek saņemts nepieciešamais olbaltumvielu daudzums, bet tiek patērēti tikai augļi un dārzeņi, gandrīz vienmēr rada menstruāciju problēmas. Īpaši tas ir tajos gadījumos, kad strauji tiek zaudēti vairāk kā 5 svara kilogrami. Lai gan šis menstruāciju cikla problēmu iemesls, visbiežāk raksturīgs šai vecuma grupai, tas nav izslēgts arī abās pārējās sieviešu vecuma grupās. Labā ziņa ir tā, ka parasti menstruāciju cikls stabilizējas, tiklīdz organisms ir atguvis spēkus un atkal saņem pietiekošu daudzumu pilnvērtīga uztura. Sevišķi ieteicams piedomāt par to produktu pastiprinātu lietošanu, kas satur daudz olbaltumvielu.
  • Stress – otrs populārākais iemesls menstruāciju traucējumiem šajā vecuma grupā. Psihoemocionālie pārdzīvojumi, ko var radīt gan mīlestības lietas, gan mācības, eksāmeni un citi faktori – tas viss spēj ietekmēt menstruālo ciklu. Sevišķi šis iemesls raksturīgs tām jaunajām sievietēm, kas nupat kā uzsākušas dzimumdzīvi – pēc katras seksuālo attiecību reizes tiek gaidītas menstruācijas, rodas stress par iespējamo grūtniecību un šis saspringums ir tik liels, ka var kļūt par reālu iemeslu menstruāciju cikla problēmām un traucējumiem, kas visbiežāk ir menstruāciju kavēšanās. Ja vien grūtniecība tiešām nav iestājusies, tad iedzerot kādu nervus nomierinošu līdzekli, menstruācijas visai drīz sākas. Šajā gadījumā ļoti ieteicams piedomāt par savu psihoemocionālo stāvokli un veidiem, kā to varētu pēc iespējas stabilizēt.
  • Amenoreja – tieši vecumā no 13-20 gadiem meitenēm visizplatītākās sūdzības par menstruāciju ciklu ir tā neregularitāte. Menstruāciju trūkums var būt līdz pat 6 mēnešiem. Mūsu platuma grādos meitenēm menstruācijas sākas vidēji 13-15 gadu vecumā. Ja tās nav sākušās līdz 16 gadu vecumam, tad noteikti jādodas pie sava ginekologa, lai noskaidrotu iespējamos iemeslus. Meitenēm, kam nupat kā sākušās menstruācijas, parasti tās reti kad ir regulāras. Menstruāciju ciklam būtu jānostabilizējas viena līdz divu gadu laikā, kopš pirmās asiņošanas reizes. Ja menstruācijas nav bijušas vispār, vai ir kaut reizi ilgstoši kavējušās, tad pirmais jautājums ir – kad menstruācijas ir sākušās meitenes mātei, jo bieži vien šos faktorus nosaka iedzimtība. Taču, ja menstruācijas ir neregulāras, nespēj īsti noregulēties, tad tomēr ir ieteicams vērsties pie ārsta un veikt izmeklēšanu – parasti tā ir ultrasonoskopija, kuras laikā pārliecinās par to, vai nav kāda olnīcu disfunkcija. Ja olnīcas funkcionē pareizi, tad jādodas pie endokrinologa, kurš veiks hormonu līmeņa analīzes. Kopumā šī situācija ir risināma, parasti to dara ar ārsta nozīmētu vitamīnu terapijas kursu.

Menstruālā cikla traucējumi sievietēm vecumā no 20 līdz 45 gadiem:

  • Grūtniecība – šajā vecuma periodā, ko nereti sauc arī par sievietes reproduktīvāko vecumu, tieši grūtniecība ir viens no populārākajiem menstruālā cikla traucējumiem ir grūtniecība. Ja sieviete dzīvo regulāru dzimumdzīvi, menstruācijas līdz tam bijušas regulāras un normālas, taču nu kavējas 10 vai vairāk dienas, tad tieši grūtniecība ir pirmais iespējamais iemesls, jo būtu jāpārbauda. Sākotnēji to ieteicams darīt mājas apstākļos ar grūtniecības testa palīdzību, taču jāatceras, ka šis tests ne vienmēr sniedz pilnīgi drošu atbildi. Tests reaģē uz hormonālajām pārmaiņām sievietes organismā, taču pozitīvu rezultātu tas var rādīt arī citu iemeslu dēļ – piemēram, olnīcu disfunkcijas, vai iekaisuma rezultātā arī var paaugstināties hormonu līmenis sievietes organismā.
  • Pēc dzemdību periods – ja sieviete nupat ir laidusi pasaulē mazuli, un turpina to zīdīt ar krūti, tad menstruācijas var neatjaunoties līdz pat pusgadam un gadam. Taču jāatceras, ka tas noteikti nenozīmē, ka sieviete šajā periodā nevar palikt grūta – ovulācija viņas organismā vienalga norisinās, neraugoties uz to, ka pašu menstruāciju it kā nav. Tādēļ jāatceras, ka, ja nav ieplānots otrs bērniņš, tad jāapdomā iespējamās kontracepcijas varianti, kas visieteicamākajā variantā būtu lokālā kontracepcija. Savukārt, ja sieviete bērniņu nebaro ar savu pienu, tad menstruācijas pamatā atjaunojas jau mēnesi vai divus pēc dzemdībām.
  • Aborts – šāda veida ķirurģiska iejaukšanās sievietes organismā izsit no līdzsvara visu hormonālo sistēmu kopumā, kā rezultātā var sākties nopietnas problēmas ar menstruāciju ciklu. Lai noskaidrotu, kā atjaunot tā regularitāti, noteikti jākonsultējas ar savu ginekologu.
  • Iekaisumi, slimības un citas problēmas – jebkāda veida problēmas un iekaisumi, kas saistīti ar sievietes reproduktīvo sistēmu, viennozīmīgi spēj radīt un parasti arī rada menstruālā cikla traucējumus. Tā var būt olnīcu disfunkcija, olnīcu cistas, dažādas seksuāli transmisīvās slimības u.c. Tādēļ šajā vecumā sievietēm noteikti ir ieteicams regulāri doties pie ginekologa uz pārbaudēm, lai laikus atklātu jebkādus iemeslus un problēmas, kas varētu traucēt normālai reproduktīvās sistēmas darbībai. Ja jau ir konstatēti menstruālā cikla traucējumi, mēnešreizes kavējas jau vairākus mēnešus, sieviete nav stāvoklī, tad reizēm ārsti iesaka izraisīt mēnešreizes ar īpašiem medikamentiem, un pēc tam ciklu regulā ar hormonu preperātiem.
  • Jebkāda veida hormonālās izmaiņas – hormonālā līdzsvara izmaiņas ir viens no noteicošajiem iemesliem, kā rezultātā sievietēm rodas problēmas ar menstruālo ciklu. Šādas izmaiņas var radīt ļoti daudz un dažādi faktori – sākot no grūtniecības un aborta, kā iemesliem, un beidzot ar dažādu medikamentu lietošanu u.c. Tādēļ, ja tiek konstatēti menstruālā cikla traucējumi, tad sievietei noteikti ir jāapdomā, kādas būtiskas izmaiņas ir notikušas viņas dzīvē, kas varētu ietekmēt attiecīgo radušos situāciju. Noteikti jādodas pie sava ginekologa uz konsultāciju.
  • Negatīvas emocijas un stress – līdzīgi, kā sievietēm no 13-20 gadu vecumā, arī vecākām sievietēm ļoti būtiski ir domāt par sava psihoemocionālā stāvokļa stabilitāti. Nereti pastāvīgās steigas, spriedzes, nebeidzamo pienākumu un dažādu ikdienas problēmu rezultātā, sievietes organismā stress ir uzkrājies tādā līmenī, ka sāk atsaukties uz sievietes veselību, kas pirmām kārtām var būt tieši reproduktīvā veselība. Menstruālā cikla stabilitāte un regularitāte un tā problēmas var būt tieši saistītas ar sievietes psihoemocionālo stāvokli.
  • Diētas un nepilnvērtīgs uzturs – arī šis faktora patiesībā attiecas uz visa vecuma sievietēm, jo drastiskas diētas, kā rezultātā sievietes organisms ne vien zaudē svaru, bet kļūst novārdzināts, noteikti spēj negatīvi ietekmēt arī menstruālo ciklu un radīt tā traucējumus.
  • Ceļojumi – ja agrāk ginekologi šo iemeslu īpaši neņēma vērā, runājot par menstruālā cikla traucējumiem, tad mūsdienu dzīvesveids, kas nes līdzi arī tālus un biežus ceļojumus, liek aizdomāties arī par šāda iemesla, kā menstruālā cikla problēmu radītāja, esamību. Sevišķi tas attiecas uz tāliem ceļojumiem – cita klimata josla, laika zona, klimatiskie apstākļi, atmosfēras spiediena maiņas u.c. faktori tiešā veidā ietekmē menstruālo ciklu. Nonākot šādos apstākļos, sievietei menstruācijas var gan sākties ātrāk, gan kavēties. Ilgāk padzīvojot noteiktā vietā, menstruāciju cikls, protams, pielāgojas un noregulējas, taču, ja šādas straujas pārmaiņas organismam jāpiedzīvo regulāri, tad tas var būt par iemeslu regulārām problēmām ar menstruālo ciklu.

Menstruālā cikla traucējumi sievietēm vecumā no 45 līdz ~51 gadam:

  • Hormonālās izmaiņas organismā – sievietēm pēc 43-45 gadu vecuma lēnām un pakāpeniski sāk parādīties menstruālā cikla pārmaiņas, kas visbiežāk izpaužas kā menstruāciju kavēšanās.Būtiska loma ir arī iedzimtībai – kad menstruācijas ir beigušās sievietes mātei, jo nereti tieši tāpat notiek arī ar meitu. Ja mēnešreizes kavējas, tad sievietēm visbiežāk šķiet, ka vainojama ir iespējamā grūtniecība. Šāds faktors noteikti nav izslēgts, tādēļ šis iemesls jāpatur prātā un jāpārbauda. Tomēr visbiežāk menstruālā cikla traucējumus šajā vecumā izraisa hormonālās pārmaiņas sievietes organismā. Ja problēmas tiek konstatētas, noteikti ir jādodas pie sava ginekologa, kas veiks visas nepieciešamās izmeklēšanas un analīzes. Bieži vien kā risinājums tiek piedāvāta hormonu terapija, kas ļauj menstruālo ciklu atkal noregulēt.
  • IUHS – ja sievietes dzemdē tiek ievietota intrauterīnās hormonālās sistēmas spirāle, mēnešreizes parasti pazūd. Dažām sievietēm mēdz būt nelieli izdalījumi, kas satur niecīgu asiņu daudzumu. Parastās kontracepcijas spirāles mēdz padarīt menstruācijas biežākas, ilgākas un garākas. IUHS spirāli ārstnieciskos nolūkos iesaka tām sievietēm, kurām ir raksturīgas ļoti sāpīgas, spēcīgas mēnešreizes, kā arī profilaktiskos nolūkos pret audzējiem u.c. reproduktīvās sistēmas saslimšanām.
  • Medikamenti – ja šajā vecumā tiek ilgstoši lietoti kādi medikamenti, piemēram, antidepresanti, tad tie noteikti var izraisīt menstruālā cikla traucējumus – parasti menstruāciju kavēšanos. Par šāsu iespējamību ārstam noteikti ir jābrīdina paciente, pirms tiek izrakstītas zāles un uzsākta to lietošana.
  • Stress, diētas, negatīvas emocijas, ceļošana – šie ir menstruālā cikla traucējumu iespējamie iemesli, kas līdzīgi visām sievietēm, neatkarīgi no to vecuma grupas. Tādēļ sievietēm jebkurā vecumā ir ieteicams parūpēties par savu psihoemocionālo stāvokli, sabalansētu uzturu un veselīgu dzīvesveidu kopumā.
 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kā nodrošināt normālu menstruālo ciklu?

Menstruālais cikls un tā regularitāte, patiesībā ir sievietes kopējā veselības stāvokļa atspulgs, jo, kā jau tika noskaidrots raksta iepriekšējā daļā, menstruālais cikls ir ļoti jūtīgs uz dažādām pārmaiņām sievietes dzīvē, veselības un emocionālajā stāvoklī. Lai nodrošinātu pēc iespējas normālāku menstruālo ciklu, ir būtiski ņemt vērā šādus ieteikumus:

  • Izvēlies atbilstošu kontracepciju – tā tev ļaus baudīt attiecības, izvairoties no grūtniecības laikā, kad tā nav vēlama, kā arī pasargāt sevi no iespējamajām seksuāli transmisīvajām slimībām un to negatīvo ietekmi uz veselību;
  • Mācies tikt galā ar stresu un negatīvām emocijām – sava psihoemocionālā stāvokļa kontrolēšana un uzturēšana normas robežās, noteikti labvēlīgi ietekmēs ne vien tava menstruālā cikla regularitāti, bet arī tavu veselību kā tādu kopumā. Neļaušanās stresam un negatīvām emocijām, pilnvērtīga atpūta un miegs, samērīgi darba pienākumi un darbā pavadītais laiks – tas viss ļaus tev justies un izskatīties labi, kā arī atstās pozitīvu iespaidu uz tavu menstruālo ciklu;
  • Domā par savu ēdienkarti – Sabalansēts, pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs, kas satur visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, viennozīmīgi ir veselas sievietes priekšnoteikums. Tas ļaus ne vien justies un izskatīties labi, bet arī labvēlīgi ietekmēs menstruālo ciklu un tā regularitāti;
  • Nemoki organismu ar biežām pārmaiņām – pārāk bieži vai ilgstoši ceļojumi, dzīvesvietas maiņas u.c. lielas pārmaiņas negatīvi spēj ietekmēt organismu un arī tavu menstruālo ciklu. Pārdomā savus ceļojumus, ieplāno tos, sagatavojies tiem un atceries, ka tie var radīt zināmas problēmas – esi tam gatava un viss būs kārtībā;
  • Konsultējies ar ārstu par dažādu medikamentu lietošanu – pirms uzsāk ilgstošu kādu medikamentu lietošanu, noteikti konsultēties ar ārstu par šī medikamenta iespējamajām izraisītājām blakusparādībām. Esi lietas kursā, par to, ko lieto;
  • REGULĀRI APMEKLĒ SAVU GINEKOLOGU – pēdējais, taču pats svarīgākais noteiktums, kas ļaus rūpēties par savu reproduktīvo veselību un arī menstruālo ciklu! Ginekologs jāapmeklē regulāri, jāveic profilaktiskās apskates, analīzes u.c. nepieciešamās izmeklēšanas, lai laikus identificētu un novērstu iespējamos cēloņus, kas var negatīvi ietekmēt tavu menstruālo ciklu un veselību kopumā. Ja problēmas ar menstruālo ciklu jau ir konstatētas, tad noteikti nekavējoties dodies pie sava ārsta un neatliec šo vizīti no nedēļas uz nedēļu!
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu