Maksātnespējas statusu piedāvā iegūt Lielbritānijā (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais iekšlietu sistēmas darbinieks Kaspars Mačs nodibinājis firmu, kura kredītņēmējiem sola palīdzību maksātnespējas procesa kārtošanā Lielbritānijā. Patlaban šo valsti pārpludinājuši "bankrota tūristi" no citām Eiropas Savienības valstīm - salīdzinoši lētās procedūras izmaksas uz šo valsti vilina tūkstošiem finanšu grūtības nonākušo Vācijas un Beļģijas iedzīvotāju, vēsta laikraksts "Diena".

ES regula par maksātnespēju nosaka, ka dalībvalstīm automātiski jāatzīst citu valstu tiesu lēmumi par maksātnespēju, līdz ar to, saņemot šo statusu Lielbritānijā, tas būs spēkā arī Latvijā, likumdošanas normas laikrakstam skaidro Latvijas Maksātnespējas administratoru asociācijas vadītājs Jānis Birzulis.

Mača dibinātais uzņēmums Clear Debt Solutions darbojas tikai pāris mēnešu, taču interesentu esot daudz, turklāt vismaz puse jau ir izteikusi vēlmi doties uz Lielbritāniju. Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, lai Anglijā varētu pretendēt uz maksātnespējas procesu, ir rezidenta statuss. "Lai kļūtu par rezidentu, tur jānodzīvo seši mēneši un jābūt ekonomiski aktīvam - jāstrādā, jānodarbojas ar biznesu vai aktīvi jāmeklē darbs," stāsta Mačs. Ja darba nav, jārēķinās arī ar izdevumiem mājoklim un pārtikai.

Pretinde maksātnespējas tūrismam varētu būt jauns Maksātnespējas likums, kam Latvijā spēkā jāstājas aprīlī. Viena no galvenajām izmaiņām ir krass procesa izdevumu samazinājums: piemēram, mēnešalga administratoram saruks no 180 līdz 25 latiem, samazināsies arī izmaksas, kas saistītas ar procesa sākšanu.

Taču lielākas diskusijas izraisa patlaban likumprojektā iekļautā norma, ka pēc mantas pārdošanas parādniekam piecu gadu laikā būs jānosedz 20% no summas, kas paliks pāri pēc mantas pārdošanas, - lai arī pats parādnieks uzņemtos atbildību. Jo, kā atzīst bankas, patlaban maksātnespējas procesu izmanto galvenokārt pelēkās ekonomikas pārstāvji, kuri iepriekšējos gados aktīvi darbojušies nekustamo īpašumu jomā, kā rezultātā fizisko personu maksātnespējai pieteiktās summas ir no 400 tūkstošiem līdz diviem miljoniem latu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu