Tirgotāji visi kā viens noliedz, ka importa un vietējiem pārtikas produktiem piecenojuma politika būtu atšķirīga. Pat ražotāju pārstāve par Konkurences padomes secināto saka: "Īsti nesaprotu tirgotāju pieeju, tas nav pat loģiski – iepērk lētāk un pārdod lētāk. Ja iepirktu lētāk un pārdotu dārgāk, peļņa būtu vēl lielāka." Kur slēpjas visa sāls? Konkurētspējā! Vietējie pārtikas produktu ražotāji lielākoties nav spējīgi cenu ziņā sacensties ar kaimiņvalsts ražotājiem, uzsver tirgotāji. Turklāt sadrumstalotība nenodrošina tiem tirgus varas pozīcijas un spēju pilnā mērā aizstāvēt savas intereses.

Kamēr Latvijas Pārtikas ražotāju federācijas ieskatā Latvijas veikalos prioritāri ir jābūt vietējo ražotāju produkcijai, tikmēr tirgotāji atzīmē problēmas, kāpēc vismaz daļā gadījumu tas nav iespējams.

Tostarp gan Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis, gan Latvijas Tirgotāju asociācijas Danusēvičs pauž, ka vietējie pārtikas produktu ražotāji nav spējīgi konkurēt ar kaimiņvalsts tirgotājiem. "Ko nozīmē raudāšana, ka nepērk Latvijas pienu, bet pērk Lietuvas un Igaunijas? Man nav skaidrs, kāpēc man ir jādotē Latvijas ražotājs, ja kā tirgotājs varu dzīvot labāk, iepērkot kaimiņu pienu. Valstij ir uzdevums balstīt ražotāju, lai arī valsts to dara," saka Danusēvičs.

Savukārt Krūzītis uzskata, ka Latvijā būtu vairāk jābūt lieliem uzņēmumiem, kas spētu konkurēt Baltijas mērogā, tādā veidā sasniedzot labāko kvalitātes un cenas attiecību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X