Faktomāts Vai Ukrainas pārstāves Eirovīzijā slavināja fašismu? (8)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP/SCANPIX

Lai arī Eirovīzijas dziesmu konkurss ir noslēdzies, kaislības un skandāli ap to nerimst. Interesanti, ka šis konkurss joprojām ir Kremļa propagandas redzeslokā, un Eirovīzijas nedēļā tika izplatītas dažādas viltus ziņas saistībā ar šo konkursu un Ukrainas pārstāvēm tajā.

Kremļa propagandas tīkli izmantoja savas “botu” armijas, izplatot vairākus vēstījumus par to, ka “Eirovīzija Ukrainā tiek izmantota ar mērķi atmazgāt naudu”, kā arī “Ukrainas pārstāves Eirovīzijā slavina fašismu”. Šie viltus ziņojumi tika saistīti ar Krievijas mēģinājumiem diskreditēt Ukrainu un liegt Ukrainai iegūt labu vietu Eirovīzijas dziesmu konkursā, secinājis Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas un informācijas drošības centrs.

Vēl neilgu laiku pirms konkursa sociālajos tīklos tika izplatītas ziņas par to, ka Ukraina izmanto Eirovīzijas dziesmu konkursu kā aizsegu naudas atmazgāšanai. Tā krievu propagandas izplatītāju vidū populārs bija vēstījums, ka “Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis personīgi iedalījis 11 miljonus hrivnu (257 tūkstošus eiro) nacionālās atlases rīkošanai, neraugoties uz to, ka Ukrainu plosa karš.”

Realitātē Zelenskim nav nekādas saistības ar Ukrainas nacionālo atlasi Eirovīzijai, jo šajā dziesmu konkursā piedalās raidorganizācijas, kam ir Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) izsniegta licence. Ukrainu Eirovīzijā pārstāv “Ukrainas Sabiedriskā teleradiokompānija” jeb “Suspilne”, kas arī rīko Eirovīzijas nacionālo atlasi no sava budžeta, nesaņemot “personīgu svētību” no prezidenta.

Lai arī Ukrainas Eirovīzijas atlase izmaksāja vairākus miljonus hrivnu, Ukrainas pārstāves Eirovīzijā – dziedātāja Džerija Heila (Jerry Heil) un repere Aļona Aļona (Alyona Alyona) piedalījās vairākos labdarības pasākumos visā Eiropā. Piemēram, neilgi pēc uzvaras nacionālajā atlasē Heila un Aļona piedalījās labdarības koncertā Lietuvā, kur ziedojumos tika savākti astoņi miljoni eiro.

Abas mūziķes palīdzēja savākt piecus miljonus hrivnu krievu sagrautas skolas atjaunošanai Dnipro, tādējādi Ukrainas varasiestādes uzsver – Eirovīzijas nacionālā atlase savā ziņā ir palīdzējusi piesaistīt daudz vairāk līdzekļu Ukrainai, nekā izmaksāja atlase.

Vēl pirms Eirovīzijas sociālajos tika izplatīts ziņojums, ka Džerija Heila atklāti atbalsta nacismu.

Foto: AFP / Scanpix

“Tas viss ir tādēļ, ka Heila savā “TikTok” profilā bija publicējusi video, kurā redzama dziedam džemperī ar uzrakstu “Banderaciaga”. Tas it īpaši saniknoja poļus, kas uzskata Stepanu Banderu vainīgu poļu genocīdā,” norāda Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas centrs.

Vēlāk šos vēstījumus “paķēra” krievu propaganda, kas atklāti sāka dēvēt Heilu par nacisma slavinātāju un atbalstītāju. Mūsdienu Ukrainā Stepans Bandera prorietumnieciski noskaņoto ukraiņu vidū tiek uzskatīts par valsts varoni un par neatlaidīgu Ukrainas brīvības cīnītāju pret padomju okupāciju, tieši tādēļ Ukrainas rietumu daļā Banderam tiek izrādīta liela cieņa. Tuvāk valsts austrumiem, kur ir lielāka ticība padomju vēstures skatījumam, Bandera tiek uzskatīts par nacistu kolaborantu.

Lai arī Banderas personība vēsturē ir ļoti pretrunīga, laikā, kad Ukraina cīnās par savu neatkarību un pastāvēšanu, miljoniem ukraiņu Banderu redz kā cīnītāju, kurš savulaik darīja to pašu, ko tagad dara Ukrainas karavīri, – cīnās pret krievu kundzību, un tam ar nacisma slavināšanu nav nekādas saistības.

Krievijas propaganda nežēloja arī reperi Aļonu, izplatot dažādus nicinošus video materiālus, kauninot viņu par lieko svaru un ārējo izskatu. Šie vēstījumi tika izplatīti, kā ilustrāciju izmantojot video no Eirovīzijas pusfināla mēģinājuma, kurā Aļona aizķērās aiz skatuves konstrukcijas un nokrita.

Foto: Reuters / Scanpix

Lai arī Krievija pēdējos trīs gadus Eirovīzijā nav piedalījusies, Krievijas propaganda turpina pievērst aktīvu uzmanību šim pasākumam. Krievijas propagandas ziņojumos dominē tēze “paldies Dievam, ka Krievijai pietika prāta aiziet no tās “slimās” Rietumu pasaules”, un ka “aiziešana no Eirovīzijas tikai apliecina to, ka Krievija pieturas pie veselā saprāta, jo Eiropā vairs nav nekāda veselā saprāta, jo šajā pasākumā piedalās tikai garīgi slimi cilvēki”.

Realitātē Krievija nevis pati izstājās no Eirovīzijas, bet gan tika izslēgta pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā, savukārt Krievijā joprojām ir daudz cilvēku, kuri seko līdzi šim konkursam. Krievijas propaganda cenšas pierādīt, ka šāda veida izolācija patiesībā “ir izvairīšanās no lodes, kas iznīcinātu tradicionālās vērtības”.

Interesanti, ka Krievijas propaganda jau kopš 2000. gadu vidus Eirovīziju dēvē pat par “bīstamu”, jo tā apdraudot Krievijas tradicionālās vērtības un pašizpausmes dažādība, kāda ir Eirovīzijā, nav pieļaujama. Labs piemērs ir 2008. gada Eirovīzija, kad Krievijas propaganda vēl pirms konkursa paziņoja, ka “šis šovs ir pierādījums cilvēces beigām”, taču – tieši 2008. gadā uzvarēja Krievijas pārstāvis Dima Bilans, par kuru ir aizdomas, ka viņš varētu būt homoseksuāls.

Ņemot vērā, ka Krievija demonizē visu, kas ir saistīts ar Rietumiem un Ukrainu, vairākas Krievijas amatpersonas ir paziņojušas: “Lai uzvarētu Eirovīzijā, ir nepieciešams būt vīrietim kleitā vai ukrainim, jo tikai tā var uzvarēt Eirovīzijā.”

Raugoties uz pēdējo gadu Eirovīzijas pārstāvjiem – tā nav taisnība, jo 2019. gadā uzvarēja Dankans Lorenss no Nīderlandes, kurš sēdēja pie klavierēm ikdienišķās vīriešu drēbēs, 2021. gadā uzvarēja rokgrupa no Itālijas (tās vīrieši nebija tērpušies kleitās), 2022. gadā uzvarēja ukraiņu grupa “Kalush Orchestra”, bet pērn uzvarēja Zviedrijas pārstāve Lorīna (sieviete, kas pat nebija kleitā).

Īpašs “ķirsītis uz tortes” krievu propagandai bija ne tikai Šveices dziedātāja uzvara, bet arī Ukrainas pārstāvju iegūtā trešā vieta, kas apliecina – Krievijas vēlmes attiecībā pret Ukrainu Eiropā netiek sadzirdētas. Ukrainas pārstāves ieguva augsto trešo vietu, kā arī atzinību no visas Eiropas par spītību un drosmi arī kara laikā augstā līmenī parādīt Eiropai, ka Ukraina bija, ir un būs, bet Krievijai pašai jāsaskaras ar lielu izolāciju un nosodījumu.

Svarīgākais
Uz augšu