Ieteikumi, kā uzturēt māju kārtīgu

Elza Apse
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Katram kaut reizi ir gadījies sastapties ar šo paradoksālo problēmu – māja ir tīra, taču tajā valda nekārtība. Pie tā var būt vainojami plauktos izvietoti suvenīri, haotiski izliktas mantas vai vienkārši neveikls mēbeļu izkārtojums. Lai izvairītos no kļūdām mājas iekārtošanā, ņem vērā šos ieteikumus.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Atbrīvo sienas no mēbelēm un iegādājies pītās kastes

Neaizkrāmē sienas ar mēbelēm

Kad sienas ir teju vai aizslēptas aiz kumodēm, sekcijām vai dīvāniem, istaba vizuāli izskatās pārkrāmēta un nekārtīga. Tā vietā dīvānus, galdus un krēslus novieto nostāk no sienām – tas radīs plašākas istabas iespaidu un tā būs mājīgāka.

Radi patīkamu pirmo iespaidu

Gluži tāpat, kā satiekot cilvēkus pirmo reizi, tāpat arī satiekot māju vai dzīvokli, pirmais iespaids ir īpaši svarīgs. Tas nozīmē, ka pirmajai istabai, kurā ienāks ciemiņš, vajadzētu būt tīrai un gaumīgi iekārtotai. Ja koridors vai kāda cita telpa būs nekārtīga, tas viesiem radīs iespaidu, ka arī visas pārējās istabas ir nekārtīgas.

Pītās kastes – mājokļa glābiņš

Pītās kastes vēl aizvien ir populārs un praktisks interjera objekts – atliek vien salikt konkrētajā brīdī nevajadzīgās mantas, piemēram, Ziemassvētku rotājumus, vadus, mūzikas diskus, kastēs, un liec tās plauktā. Mantas nemētāsies atvilktnēs, pa grīdu, nebūs sakrautas plauktos, turklāt kastes pildīs arī dekoratīvu funkciju. Ja plauktos rotājas vairākas pītās kastes, saliec uz tām zīmītes ar norādi uz to saturu.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Piekaramie plaukti gleznu vietā

Paslēp vadus un pagarinātājus

Bieži vien vadi un pagarinātāji ir vainīgi pie tā, ka grīda nemitīgi izskatās netīra vai piemētāta. Turklāt vadi arī novērš uzmanību no istabas iekārtojuma, tāpēc, pat ja arī māja vai dzīvoklis ir pārdomāti iekārtots, vadu dēļ šis dizains paliks nepamanīts. Vadiem un pagarinātājiem vari pats izgatavot mazas «slēptuvītes» vai iegādājies nelielu dekoratīvu kasti, izgriez tajā caurumus vadiem un ieliec kastē pagarinātāja bloku.

Izrotā sienas ar piekaramajiem plauktiem

Piekaramie plaukti lieliski izskatīsies uz tukšām sienām, kuras nav aizklātas ar sekcijām vai gleznām. Plauktiem var būt gan praktiska, gan arī dekoratīva funkcija – izkārto tajos grāmatas, svečturus, vāzes, fotorāmīšus vai citus dekoratīvus priekšmetus.

Virtuves virsma – brīva no mantām

Lai arī cik ļoti virtuves skapju virsmas gribētos aizblīvēt ar dažādu sadzīves tehniku, traukiem, garšvielām un augļiem, tomēr tie visi kopā no pirmā acu uzmetiena radīs haosam līdzīgu skatu. Virtuves priekšmetus glabā tiem paredzētajās vietās – trauku skapīšos, atvilktnēs vai plauktos, bet uz virsmas atstāj tikai visnepieciešamākos priekšmetus.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Mazāk mantu - vairāk vietas

Atbrīvojies no vecajām mantām

Šis ir galvenais priekšnoteikums, kas palīdzēs tikt galā ar mūžīgi valdošo nekārtību mājās. Izej cauri drēbju un trauku skapju saturiem, pārskati grāmatu plauktus un izskati rakstāmgalda un kumodes atvilktnes. Ja atrodi lietas, kuras nav izmantotas vairāk par gadu, atbrīvojies no tām – ziedo drēbes vai traukus labdarībai un izmet nelietderīgus krāmus.

Ievies sīkumu atvilktni

Reizēm pat rakstāmgalds var būt nekārtīgākā mēbele visā mājā – uz tā mēdz glabāties neskaitāmi daudz kancelejas preču, dažādi papīri, grāmatas un suvenīri. Sakārto galdu un atstāj uz tā tikai visnepieciešamākās lietas un dekorus, piemēram, datoru, grāmatas un puķupodu ar kādu telpaugu. Pārējo saliec rakstāmgalda sīkumu atvilktnē – ideālā gadījumā atvilktni vari sadalīt daļās, izmantojot atvilktņu organizatoru.

Milzīgo telpaugu vietā sukulenti

Lai gan telpaugi arī pilda dekoratīvu funkciju, pārāk lieli podi ar milzīgiem palmveidīgiem kokiem vai vīteņaugiem aizņems ārkārtīgi daudz vietas un padarīs telpu mazāku. No telpaugiem nevajag atteikties, taču pirms to iegādes noteikti ir jāpārvērtē, kādus telpaugus izvēlēties un, kur tos novietot. Vislabākā izvēle ir maza izmēra augi, kuri neprasa pārāk lielu uzmanību, piemēram, sukulenti.

Izmet vecos disku vāciņus

Savulaik disku turētāji bija teju vai modē un funkcionēja arī kā dekoratīvs priekšmets. Taču mūsdienās filmas un mūzika pārsvarā atrodas internetā, bet senāk nopirktie diski vai nu krāj putekļus kādā skapī vai plauktā, vai arī ir izmētāti pa plauktiņiem. Tā vietā diskus sakārto disku maciņos un izkārto tos dekoratīvās kartona kastēs, bet no no vāciņiem atbrīvojies.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Nost ar maziem spilveniem un gleznām!

Izrotā sienas ar lielām gleznām vai fotogrāfijām

Mazas, cieši izkārtotas glezniņas vizuāli padara telpu mazāku, turklāt bieži vien šīs glezniņas nav saskaņotas un rada bezgaumīgu paskatu. Savukārt pretēju efektu radīs liela izmēra glezna vai fotogrāfija – tās telpu vizuāli paplašinās.

Izvēlies lielus dekoratīvos spilvenus

Mazi dekoratīvie spilveni ir parocīgi, taču tie ātri vien saplacinās un to mazgāšana patiesi var sagādāt galvassāpes. Mazo spilvenu vietā izvēlies liela izmēra dekoratīvos spilvenus, turklāt uz dīvāna nav nepieciešams likt vairāk par diviem spilveniem un arī to mazgāšana ir daudz vienkāršāka.

Glabā gultasveļu un dvieļus atvērtos plauktos

Lai gan šāds ieteikums daudziem šķitīs neparocīgs, tomēr dvieļi un veļa, kas neslēpjas aiz skapju durvīm, var motivēt uzturēt kārtību. Šādā veidā ir vieglāk pamanīt, kuru gultasveļu un dvieļus izmanto retāk vai neizmanto vispār – tie pārsvarā būs novietoti pašā apakšā, bet biežāk izmantotā veļa atradīsies augstāk. Līdzko pienāks lielā tīrīšana, atbrīvojies no vecās un nolietotās veļas un dvieļiem. Tāpat arī nekārtīgs veļas plaukts uzreiz pievērsīs uzmanību un to gribēsies sakārtot.

Padari tīrīšanu par ieradumu

Tiklīdz paēd, nomazgā traukus, kaut ko izņem, noliec vietā. Skan vienkārši – dažas no šīm darbībām aizņem vien dažas sekundes mūsu dārgā laika, taču, līdzko savākšana aiz sevis iet secen, pavisam drīz atstātās mantas, trauki un drēbes pārtop jūklī. Ieradums savākt aiz sevis palīdzēs uzturēt māju kārtīgu un tīru arī ikdienā, kad ciemiņi nemaz nav gaidāmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu