Pasīvā smēķēšana veicina bērnam virkni slimību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trīs mēnešus vecā Dāvja mamma Inese pirms dzemdībām nomainīja dzīvesvietu, jo mājas kāpņu telpā mēdza regulāri smēķēt jaunieši. Arī aizejot pastaigā uz parku, viņa atkal spiesta bēguļot no smēķētājiem, lai bērniņš varētu elpot svaigu gaisu. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrības priekšsēdētājs Pēteris Apinis atgādina, ka pasīvā smēķēšana bērnam izraisa virkni saslimšanu, ceturtdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Par smēķēšanas kaitīgumu pieaugušam cilvēkam un bērnam būtu jārunā vispirms jau ģimenē, uzskata Pēteris Apinis. Ja smēķē pieaugušais, viņš var saslimt ar plaušu vēzi vai asinsrites slimību. Savukārt, ja pieaudzis smēķētājs atļaujas smēķēt bērna klātbūtnē, tad attiecīgi viņš saīsina mazā cilvēka mūža ilgumu un veicina dažādu slimību attīstīšanos.

„Eiropas Baltā grāmata pierādījusi, ka aptuveni par 10 gadiem īsāku mūžu dzīvo tie bērni, kam blakus smēķējuši vecāki zīdaiņa un maza bērna vecumā,” norādīja Apinis. Visvairāk pīpmaņu cigarešu dūmi negatīvi ietekmē bērna asinsrades orgānu attīstību, nervu sistēmas attīstību un atstāj nelabvēlīgas sekas uz vispārējo imunitāti.

Apinis „Tautas balsij” skaidroja: „Šie bērni biežāk slimo ar bronhiālo astmu un jebkurām alerģiskām slimībām. Viņi aptuveni simts reizes biežāk saslimst ar vēzi bērna vecumā un citām pārējām kaitēm, kas nāk līdzi, jo sirds un asinsvadu slimības viņiem attīstās krietni ātrāk.”

Ja kāds no bērna vecākiem smēķē bērna klātbūtnē, tad viņš ar šādu rīcību apstiprina, ka vēlas, lai paša bērns slimo un ātrāk nomirst, uzskata Latvijas Ārstu biedrības vadītājs.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu