Cietuma darbiniece sūdzas par darbā sagandēto dzirdi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda Rīgas Centrālcietuma apsardzes darbiniece apgalvo, ka, kārtojot ieskaiti praktiskajā šaušanā, guvusi darba traumu – kļuvusi vājdzirdīga ar vienu ausi. Poligonā viņa neesot tikusi nodrošināta ar austiņām, lai gan tās lūgusi maiņas priekšniekam. Notikušo sākusi izvērtēt Valsts darba inspekcija, savukārt Centrālcietuma vadība noraida darbinieces apsūdzību un starp abām pusēm ieildzis konflikts, ceturtdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Pēc ieskaites poligonā kļūst vājdzirdīga

Pirms darba sākšanas Rīgas Centrālcietumā Ilga Cine esot divas reizes izgājusi obligātās medicīniskās ekspertīzes komisiju. Tā viņu bija atzinusi par pilnīgi veselu un ieņemamajam amatam derīgu. Lai 21 gadu vecā Ilga varētu strādāt par cietuma apsardzi, viņai bijusi jānokārto ieskaite praktiskajā šaušanā un ieroču lietošanas noteikumos.

Šā gada aprīlī Ilga kopā ar kolēģiem devusies kārtot ieskaiti šaušanā, kas notika poligonā. Pēc pirmajiem šāvieniem ar pistoli viņa sajuta, ka aizkritušas ausis un šāvienu troksnis ir par skaļu.

„Piegāju pie maiņas priekšnieka un palūdzu austiņas, uz ko man atbildēja: austiņas nav paņemtas līdzi, nav aprīkojumā,”

tā „Tautas balsij” stāstīja Ilga.

Cietuma apsardzes maiņas priekšnieks esot mudinājis Ilgu turpināt šaut, pie reizes norādot, ka ausu aizkrišana šādā situācijā uzskatāma par normālu lietu. Jaunā darbiniece paklausījusi un turpinājusi šaušanas ieskaiti. „Bija vēl lielāks troksnis, un rezultāts ir tāds, ka tagad esmu vājdzirdīga ar vienu ausi,” apgalvoja Ilga. Viņai pēc tam pasliktinājusies veselība, tāpēc viņa nonākusi P.Stradiņa slimnīcā.

Noraida cietušās apsūdzību

Slimnīcā ārste teikusi, ka paciente varējusi palikt pavisam kurla. Tika diagnosticēta akūta vājdzirdība ar dzirdes nerva bojājumu. Pēc ārsta atzinuma Ilga esot darbavietā interesējusies par to, kā tālāk rīkoties, taču līdz šim savstarpējās nesaskaņas vien vairojušās. Rīgas Centrālcietuma vadība noraidot darbinieces apsūdzību, ka maiņas priekšnieks būtu pieļāvis kļūdu saistībā ar ekipējumu.

Ilgas vainotais cietuma apsardzes maiņas priekšnieks atteicies no intervijas kameras priekšā. Lai arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) pārstāve Ināra Makarova teica, ka konkrētā darbiniece nav vērsusies pārvaldē ar iesniegumu un klāstījusi savu problēmu, pati cietusī raidījumam stāstīja ko citu. Ilga 2.maijā esot rakstiski informējusi Rīgas Centrālcietuma priekšnieku par notikušo, kuram par to bijis jāinformē IeVP.

Makarova intervijā raidījumam skaidroja, ka pagaidām pārvaldes vadība nekomentēs šo gadījumu tāpēc, ka darbiniece atsakoties iziet ārstu pārbaudes un ārstu komisiju Iekšlietu ministrijai piekritīgajā medicīnas iestādē. „Man vadība nekomentēs, kamēr nav tas slēdziens, uz ko viņa neiet,” uzsvēra Makarova. Turpretim Ilga pamato, kāpēc neiet uz šo darbinieku ārpuskārtas ārstu pārbaudi.

Izvairās pieminēt darba traumu

Rīgas Centrālcietuma nosūtījumā pie ārstiem netiekot nekas minēts par to, ka Ilga ir guvusi traumu darbā. Esot vien atsauces uz iepriekšējām slimības lapām, nevis pēdējo, kurā minēta gūtā dzirdes trauma šaušanas laikā, pastāstīja Ilga. „Būtu izgājusi, ja būtu pareizi uztaisīts nosūtījums,” sacīja cietusī.

Makarova pauda viedokli, ka Centrālcietuma darbiniece neesot ievērojusi šaušanas instrukciju. Taču uz „Tautas balss” iebildi, ka cietusī prasījusi viņu nodrošināt ar austiņām, bet tās nav saņēmusi, Makarova atzina: „Tad vispār nevarēja piedalīties, ja nav to austiņu. Ja nebija, nevajadzēja tur šaut!”

Ilga gan uzskata, ka cietuma darbiniekiem izsniegtās ievada instrukcijas esot paviršas un pārsvarā visas krievu valodā.

„Mums nometa papīrus: parakstieties, tur un tur. Tā bija mūsu ievada instrukcija. Vienīgais, ko pateica krieviski: viens uz otru nešausim.

Gandrīz visas ievada instrukcijas notiek krievu valodā,” norādīja Ilga.

Vai maina ieskaites vērtējumu?

Drošības noteikumi paredz, ka poligonā šaušana ar austiņām vai bez ir katra paša ziņā. Bet, ja darbinieks pieprasa ekipējumu, ar to obligāti jānodrošina, vēstīja „Tautas balss”. Turklāt Ilga zināja teikt, ka priekšniecība darbā vācot viltus parakstus, kas apliecinot, ka šaušanas ieskaites laikā darbiniekiem bijušas austiņas.

Cietusī Centrālcietuma darbiniece tāpat atzina, ka sākumā visiem ticis paziņots par nokārtotu iekaiti. Taču pēc tam, kad „sākušās problēmas”, Ilgai pateikts, ka ieskaite neesot nokārtota. „Varbūt tur ir tā lieta, ka viņa nevarēja nokārtot ieskaiti un, lai saglabātu šo vietu, cīnās dažādiem līdzekļiem, arī stāstot puspatiesības,” piebilda Makarova.

Tikmēr Ilga norāda, ka viņu darbā uzskata par „jocīgu”, jo viņa prasot kompensāciju par sagandēto dzirdi. Arī viņas vīrs strādājot Rīgas Centrālcietumā, tāpēc viņa baidās, ka ne vien viņa, bet arī vīrs zaudēs darbu viņas konflikta dēļ ar darba devēju. Patlaban šo lietu izvērtējot Valsts darba inspekcija un par notikušo Ilga esot informējusi arī Tieslietu ministru, vēstīja „Tautas balss”.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu