Veselības inspekcija: Pacienti pie gultas siet nedrīkstēja

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus Jēkabpils reģionālās slimnīcas neiroloģes darbā - viņa pieņēma lēmumu pacienti ar smagiem smadzeņu bojājumiem piesiet pie gultas. Par notikušo pret ārsti ierosināta administratīvā lieta, taču visā valstī joprojām nav vienotas kārtības, kā fiksēt smagi slimus pacientus ārpus psihiatrijas nodaļām un vai to drīkst darīt. Vienotu kārtību veselības ministrs sola ieviest līdz gada beigām, otrdien vēstīja LTV «Panorāma».

Raksts precizēts

Malvīnes Bilinskas mūža pēdējās dienas bija grūtas - viņa mētājās starp samaņu un bezsamaņu, nesaprotot, kur atrodas. Vecums un daudzas smagas diagnozes. Ātrā palīdzība sievieti aizveda uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu, kur viņas rokas tika piesietas pie gultas. Tādu tuvinieki viņu redzēja katru dienu.

Malvīne mira pēc četrām dienām, un visu šo laiku viņa bija fiksēta. Pēc slimnieces nāves ģimene vērsās ar iesniegumu Veselības inspekcijā, lūdzot izvērtēt notikušo. Inspekcija secinājusi, ka nāve iestājusies smago saslimšanu dēļ, bet nepārtraukta piesiešana nebija vajadzīga - daudz ko varēja panākt arī ar nomierinošām zālēm.

«Šo te fiksāciju veic uz laiku, tāpat skatās, vai nenospiež rokas, un jāskatās, vai ir ērti, un jānovēro. Nevar piesiet un aiziet,» norāda Veselības aprūpes kvalitātes kontroles daļas vadītāja Valentīna Berga. Viņa norāda, ka ekspertīzi vairs nav iespējams veikt, paciente ir mirusi, un šobrīd ir tikai tuvinieku stāstītais.

Ārstējošai ārstei – neiroloģei un psihiatrei Mārai Jaundālderei - līdz 25.augustam jāierodas inspekcijā, kur tiks noformēts administratīvā pārkāpuma akts. Viņai draud brīdinājums vai naudas sods līdz 350 eiro, bet Veselības inspekcijā uzskata, ka notikušais ir arī slimnīcas vadītāja atbildība.

Berga: «likumu vai normas nav ievērojusi ne tikai ārstējošā ārste, bet es gribētu mest akmeni arī slimnīcas vadības lauciņā, jo iestādi vada vadītājs un viņš nosaka – kā ārstēs.»

Pati ārste ir atvaļinājumā un ar viņu sazināties nav iespējams. Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris mediķi nav sodījis, jo uzskata, ka ārstniecības laikā viņa neko nav pārkāpusi. Arī šo slimnīcai un ārstei nelabvēlīgo lēmumu pārsūdzēs, jo Veselības inspekcijas teiktajā esot vairākas pretrunas.

Pēc notikušā Jēkabpils slimnīca ieviesusi savas vadlīnijas par to, kādos gadījumos pacientu drīkst fiksēt, kādos ne un cik bieži pacients jāaprauga. Vienlaikus slimnīcas vadītājs norāda, ka visā valstī šis jautājums atstāts pašplūsmā un stingri, vienoti noteikumi par fiksāciju attiecas tikai uz psihiatriju. Veselības ministrs kritikai piekrīt un sola līdz gada beigām ieviest vienotu kārtību visās slimnīcās.

«Šāda kārtība valstī tiek veidota, mēs plānojam, ka jau šogad šādi noteikumi ne tikai tiks iesniegti Ministru kabinetā, bet arī reāli pieņemti, ņemot vērā gan pacientu organizāciju, gan mediķu viedokļus,» sola veselības ministrs (ZZS) Guntis Belēvičs.

Jaunie noteikumi paredzēs, ka, līdzīgi kā psihiatriskajās slimnīcās, fiksēt pacientu drīkstēs tikai divas stundas pēc kārtas, pēc tam noteikti nepieciešama 10-15 minūšu atpūta. Tāpat šādi fiksētu pacientu nepārtraukti būs jāuzrauga medmāsai vai sanitāram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu