Foto: Daudzveidīgo un dažādo sēņu izstāde Dabas muzejā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/Apollo

Latvijā ir atrastas vairāk nekā 4 000 sēņu sugas. Starp tām vairāk nekā 200 ir ēdamas, taču sēņotāju groziņos parasti nonāk tikai 20 līdz 30 sugu sēnes, jo daudzi «svētdienas» sēņotāji vāc tikai pašas populārākās no tām. Lai pārliecinātos par sēņu daudzveidību savām acīm, uzdotu sev interesējošos jautājumus vadošajiem Latvijas mikologiem, iegūtu pārliecību un palielinātu sēņu daudzveidību savā uzturā, Dabas muzejs aicina apmeklēt tradicionālo sēņu izstādi.

«Droši varam solīt, ka izstādē būs skatāmas Latvijas dabā augošās ēdamās un neēdamās, indīgās un reti sastopamās sēnes. Un, kā katru gadu, sēnes izstādes laikā tiks mainītas katru dienu, tādēļ dažādības netrūks un uz Dabas muzeju nākamnedēļ ir vērts nākt atkārtoti,» sacīja Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Sažāvētā veidā būs apskatāma arī Gada sēne 2017 – baltā cūktrifele (Choiromyces meandriformis), par kuras atrašanu Latvijā šogad saņemti ziņojumi no Kurzemes un Latgales. Vērtīgais atradums ir «īsto» trifeļu Tuber ģints sugām tuvu radniecīga pazemes sēne.

Apmeklētājiem šogad tiks piedāvāts iesaistīties dažādās aktivitātēs – būs iespēja izveidot savu mazo sēņu izstādi no biežāk sastopamajām sugām, pārbaudīt zināšanas par ēdamajām un neēdamajām sēnēm, kā arī pašiem papildināt izstādi, līdzi ņemot savus atradumus – interesantas un retas sēnes! Speciālisti palīdzēs noteikt to sugu, un, iespējams, jūsu atradums kļūs par jaunu eksponātu izstādē.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Mikologu biedrību. Izstādes laikā konsultācijas sniegs mikoloģes Inita Dāniele, Diāna Meiere un Māra Eipure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu