7 veidi, kā izmantot olu čaumalas

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesteidzies izmest olu čaumalas, bet izmanto tās lietderīgi. Lūk, dažādi veidi, ko vari darīt, iesaka izdevums «Ievas Māja».

Izmanto kā podiņus diedzējumiem!

Katru olas čaumalas pusi vari izmantot kā podiņu sēklu diedzēšanai. Iesējot čaumalās, piemēram, rudzus vai kviešus, var iegūt košu dekorējumu pavasarīgam svētku galdam.

Uzlabo veselību!

Olu čaumalas ir bagātīgs kalcija avots. Turklāt tās satur arī gandrīz trīsdesmit citu organismam nepieciešamo mikroelementu. Olu čaumalas nomazgā, izžāvē un samal pulverī. No rīta tukšā dūšā lieto pusi tējkarotes, uzdzerot ūdeni, vai pievieno pulveri ēdienam. Tikai atceries, ka vislabāk uzturā lietot nevis lielveikalā pirktu, bet bioloģiski audzētu vistu olu čaumalas. Ja tomēr šādu laimīgo vistu olu tev nav, veikalā pirktās olas rūpīgi nomazgā karstā ūdenī.

Atsvaidzini sejas ādu!

Ja sejas āda ir nogurusi, bet gribas, lai tā ir svaiga, maiga un gluda, izmanto plēvītes, kas ir olu čaumalās. Ņem 2-3 svaigu olu čaumalas, izskalo, izņem no tām plēvītes un uzliec uz sejas. Kad plēvītes kļuvušas sausas - noņem. Olu čaumalas plēvīte palīdz arī brūču ārstēšanā: vari plēvīti uzlīmēt uz sagriezta pirksta.

Stiprini nagus!

Sasmalcini olu čaumalas smalkā pulverītī un pievieno atjaunojošajai nagu lakai.

Uzlabo kafijas garšu!

Sasmalcini pāris olu čaumalu un pievieno kafijas automātā iebērtai maltajai kafijai. Olu čaumalas noņem kafijai skābumu un neitralizē rūgtumu.

Izmanto trauku mazgāšanai!

Sasmalcinātas olu čaumalas var izmantot kā abrazīvu līdzekli, lai no traukiem izberztu piedegušas un piekaltušas ēdiena paliekas.

Mazgā vāzes un pudeles!

Šaurā traukā (pudelē, karafē, vāzē) ielej siltu ūdeni un ieber tur sauju sadrupinātu olu čaumalu, tad krietni sakrati un izskalo.

Par pārējiem septiņiem veidiem lasi izdevumā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu