Patēriņa vai pārtēriņa kredīts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Naudas aizdevēji atzīst ceļojumu par tikpat cienījamu cilvēka vajadzību kā nekustamā īpašuma iegāde.

Trauksmi par vieglprātīgu naudas ņemšanu un aizdošanu nesen kā cēla Hansabankas valdes priekšsēdētājas vietnieks Uģis Zemturis: viņš paziņoja, ka patēriņa finansēšana patlaban līdzinās banku kreditēšanas tirgum pirms desmit gadiem. Ja tiešām tā, tad jāatceras, ka tuvojas banku krīzes desmitā gadskārta. «Vakar Saimnieciskā tiesa pasludināja par maksātnespējīgu banku «Baltija»,» RB rakstīja 1995. gada 28. jūnijā. Pēc toreizējā tiesas vērtējuma, bankas parādi sasniedza pusotra simta miljona latu un to dzēšanas avots varētu būt bankas izsniegto kredītu atgūšana, taču atgūto kredītu daļa vēlāk izrādījās niecīga.

Lai tāda situācija neatkārtotos, Hansabanka būtu gatava uzrakstīt priekšlikumus ārpusbanku aizdevumu «sakārtošanai». Bankai nav juridisku tiesību iesniegt šādus priekšlikumus likumdevējiem vai valdībai, bet valsts iestādes neizteica vēlēšanos bankas iniciatīvu izmantot. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas preses pārstāvji pauda, ka patēriņa kreditēšanai, kas tiek veikta no uzņēmēja, nevis noguldītāju līdzekļiem, valstiskā uzraudzība nav nepieciešama, jo finanšu sektora uzraudzības galvenā jēga esot tieši noguldītāju aizsardzība.

Parādniekus reģistrē

Banku sektorā, kurš sniedz statistiskos pārskatus par naudas kustību, šā gada pirmajos trīs mēnešos izsniegto aizdevumu apjoms mājsaimniecībām pieauga par L 178 miljoniem un pārsniedza Ls 1,5 miljardus jeb trešo daļu no visiem Latvijas komercbanku aizdevumiem, kuros patēriņa kredīti samazina rūpniecisko un komerciālo kredītu īpatsvaru.

Banku sektorā tiek veikta arī neveiksmīgo kredītņēmēju uzskaite. Pēc Latvijas Bankas iniciatīvas 2003. gada 1. oktobrī izveidotajā Parādnieku reģistrā tiek iekļautas personas, kuras pieļāvušas maksājuma kavējumus ilgāk par 60 dienām ar nokavētā maksājuma summu virs Ls 100. Reģistrā ievadītā informācija tiek saglabāta arī pēc saistību nokārtošanas un ietekmē nākamo kredītu nosacījumus, ja tādi vispār šai personai tiks izsniegti. Pagājušā gada laikā Latvijas banku parādnieku skaits divkāršojies un sasniedzis nepilnus 22 tūkstošus, paliekot niecīgs pret kopējo banku klientu skaitu.

Datus par parādu neatdošanu apkopo arī SIA «Creditreform Latvija», kurai savus nemaksātājus uzrāda, piemēram, «Latvijas Mobilais telefons». Telekomunikāciju uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītājs Valdis Jalinskis RB uzsvēra, ka nepatikšanas ar «Creditreform» palīdzību draud tikai ļaunprātīgiem nemaksātājiem, nevis aizmāršīgiem vai kādās nelaimēs nokļuvušiem telefonu lietotājiem.

«Creditreform Latvija» Mārketinga un produktu attīstības nodaļas vadītājs Jānis Pūce RB pastāstīja, ka viņa firmas reģistrā ir 118 tūkstoši ierakstu par nepildītām kredītsaistībām, kuras 190 tūkstošus reižu pārkāpušas privātpersonas. Apmēram 65 tūkstošus reižu mēnesī potenciālie kredītdevēji interesējas par aizņēmumu prasītāju kredītvēsturi, bet decembrī — Ziemassvētku iepirkšanās buma laikā — prasījumu skaits pat pārsniedzis 90 tūkstošus.

Naudu dod pastā

Ar jaunu iniciatīvu patēriņa kredītu izsniegšanā pirms nedēļas nāca klajā kredītpakalpojumu uzņēmums «GE Money» un Latvijas pasts. Proti, 60 pasta nodaļas pieņem pieteikumus uz kredītu saņemšanu, kas iespējama stundas laikā. Tik daudz laika nepieciešams «GE Money», lai pārliecinātos, ka potenciālajam kredītņēmējam ir pastāvīga darbavieta un regulāri ienākumi. Pieejamā kredīta summa ir starp Ls 100 un 500 uz laiku no pusgada līdz diviem gadiem. Orientējošais kredītprocentu lielums ir 1,8% mēnesī — daudz, salīdzinot ar banku piedāvājumiem. Tomēr gribētāju saņemt šādu aizdevumu esot vairāk, nekā «GE Money» bija rēķinājies.

Uz jautājumu par «GE Money» iespējām nošķirt godīgos un negodīgos kredītņēmējus uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Cimbers atbildēja ar norādi uz savu līdzšinējo klientu skaitu — 280 tūkstošiem cilvēku jeb apmēram 1/6 daļu no visiem Latvijas rīcībspējīgajiem cilvēkiem: «GE Money» tātad labi pazīst tos Latvijas iedzīvotājus, kuriem pieejami tikai nelieli aizdevumi, un zina, kā ar viņiem apieties, lai atgūtu naudu. Viņaprāt, ātrais naudas kredīts līdzinās preču iegādei uz nomaksu, tas nedod iedzīvotājiem iespēju uzņemties pārāk lielas ikmēneša saistības, un to kārtošana līdzinās tādiem ierastiem tēriņiem kā tālruņa rēķina apmaksa vai komunālie maksājumi.

«GE Money» ir pasaulē pazīstamās korporācijas «General Electric» struktūrvienība, kas darbu Latvijā uzsāka, pārpērkot «RD līzinga grupu». Šāds aizdevējs pats naudu Latvijā neaizņemas un tāpēc neinteresē Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Daudzveidīgi banku piedāvājumi

Banku pārstāvji uz «GE Money» piedāvājumu reaģēja ar atgādinājumu patērētājiem būt uzmanīgiem. Zemturis ieteica viņiem pievērst uzmanību procentu likmēm, komisijas maksai (Ls 5) u. c. nosacījumiem. Zemturis un «SEB Latvijas Unibanka» (Unibanka) mārketinga projektu vadītājs Andris Kalniņš atzina, ka nepieciešamība ierasties bankā un izrunāties ar bankas darbiniekiem patiešām aizkavē naudas saņemšanu, bet toties palielina iespējas adekvāti novērtēt klienta kredītspēju un kredītrisku.

«GE Money» un banku piedāvājumi vismaz daļēji pārklājas. Unibanka patlaban piedāvā divu veidu patēriņa kredītus — overdraftu jeb īstermiņa aizdevumu līdz pat 90% apmērā no klienta ikmēneša ienākumiem un aktīvo karti, kas nodrošina patēriņa kredītu līdz pat četru mēnešalgu apmēram ar Ls 5000 limitu. Hansabanka piedāvā vismaz piecus patēriņa finansēšanas veidus — «Mastercard», «Ego karte», «Nomaksa», overdraftu un kredītlīniju. Pareksa banka ir sākusi reklamēt «American Express Gold» kredītkarti, kas — atšķirībā no «platīna» kredītkartes — ir domāta visai plašam cilvēku lokam. Šī karte nozīmē «augstu», kā norāda banka, kredītlimitu un piedāvā bezprocentu kredītu uz laiku līdz 45 dienām. Latvijas Krājbanka patlaban reklamē patēriņa kredītu līdz Ls 3000, kurus iespējams iegūt pat dienas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu