Ja tiek aizkavēta algas izmaksa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jautājums: «Vai darba devējs atvaļinājumu var piešķirt no dienas, kas oficiāli skaitījās manas brīvdienas? Strādāju pēc slīdošā grafika.

1., 2. un 3. datumā strādāju, 4., 5. un 6. datums man ir brīvdiena, bet atvaļinājumu man piešķīra no 4. datuma.»

Atbilde: Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums var tikt piešķirts saskaņā ar sastādīto darba grafiku vai pēc darbinieka iesnieguma, un likums neaizliedz piešķirt atvaļinājumu no darbiniekam noteiktās brīvdienas vai svētku dienas, taču Darba likuma 150. panta otrā daļa nosaka, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Jautājums: «Cik stundu mēnesī ir jānostrādā pārdevējai lielveikalā, kura darba laiks ir no 8 līdz 22?»

Atbilde: Šajā gadījumā lietderīgi ir noteikt summēto darba laiku, kura reglamentāciju nosaka Darba likuma 140. pants. Darba likuma 140. panta otrā daļa nosaka, ka summētais darba laiks nedrīkst pārsniegt 160 stundas četru nedēļu periodā. Taču par summētā darba laika uzskaites periodu var noteikt arī kalendāro mēnesi (kas ne vienmēr ir tieši četras nedēļas garš), un tādā gadījumā par darbinieka normālo mēneša darba laiku uzskatāms attiecīgā kalendārā mēneša normālais darba stundu skaits (par pamatu ņemot to, ka normālais darba dienas ilgums ir astoņas stundas).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu