RPIVA kļūs par akadēmiju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar Ministru kabinetā izskatītais likumprojekts «Par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Satversmi» paredz Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas (RPIVA) statusa un nosaukuma maiņu. Pēc likumprojekta apstiprināšanas Saeimā RPIVA būs atvasināta publiska persona un tās nosaukums — Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju.

Lēmums par RPIVA statusa un nosaukuma maiņu tika pieņemts atbilstoši RPIVA Senāta apstiprinātajam RPIVA stratēģiskās attīstības plānam 2005.–2015. gadam, paredzot attīstīt RPIVA kā akadēmisku un profesionālu augstskolu, kas piedāvā un nodrošina kvalitatīvu mūžizglītību visā Latvijā.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā akadēmiskajos amatos ievēlēto personu ar doktora zinātnisko grādu skaits pārsniedz trīsdesmit procentus, līdz ar to augstskola izpildījusi Augstskolu likuma prasības un var pretendēt uz akadēmijas statusu. Ir palielinājies RPIVA īstenoto bakalaura un maģistra studiju programmu skaits un izveidota doktorantūras studiju programma. RPIVA ir nodibinājusi piecas zinātniskās institūcijas, četras no kurām ir reģistrētas Zinātnisko institūciju reģistrā. Augstskola piedalās nozīmīgos starptautiskos zinātniskos pētījumos un starptautisku zinātnisko konferenču organizēšanā.

Ar likumprojektu apstiprinātā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Satversme nosaka akadēmijas darbības pamatvirzienus, uzdevumus un juridisko statusu. Akadēmija ir autonoma izglītības un zinātnes institūcija ar pašpārvaldes tiesībām. Satversme nosaka akadēmijas personāla (akadēmiskā personāla, vispārējā personāla un studējošo) sastāvu un tiesības, pašpārvaldes un struktūrvienības, nosakot, ka tās pārstāvības un vadības institūcijas un galvenās lēmējinstitūcijas ir Satversmes sapulce, Senāts, rektors, Revīzijas komisija un Akadēmiskā šķīrējtiesa, kā arī nosaka to struktūru un kompetenci. Tāpat tiek noteikts arī akadēmijas īpašums, budžets un saimnieciskā darbība, Satversmes pieņemšanas un grozījumu izdarīšanas kārtība, kā arī akadēmijas reorganizācijas vai likvidācijas kārtība.

Likumprojekts «Par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Satversmi» ir nepieciešams, jo Augstskolu likums nosaka, ka valsts dibināto augstskolu Satversmi un grozījumus tajā pieņem attiecīgās augstskolas Satversmes sapulce un pēc izglītības un zinātnes ministra ieteikuma ar likumu apstiprina Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu