Netaisnīgi izmet no budžeta grupas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstskolas kļūmes dēļ students studiju gadu spiests apmaksāt no savas kabatas Aptuveni 600 latu augstskolas lietvedes paviršības dēļ esot zaudējis Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes students Oskars Rubenis.

Eksāmenu kārtojis pirms dzimšanas

Viss sākās ar vienu nepareizu ciparu. Ievadot datorsistēmā pavasara sesijas rezultātus, universitātes darbiniece kļūdījusies, pie viena no eksāmeniem 2003. gada vietā ierakstot 0003. gadu. It kā niecīga neprecizitāte, taču tas bija pamats, lai Oskara sekmīgi nokārtotais pārbaudījums automātiski uzrādītos kā akadēmiskais parāds.

Jo iznāk, ka formāli eksāmens nolikts nevis attiecīgajā studiju semestrī, bet gan trīs gadus pēc Kristus dzimšanas. Par to, ka pirms divtūkstoš gadiem teritoriju, kur patlaban atrodas universitāte, vēl apdzīvoja senie lībieši un Oskaram šai gadā eksāmenu nokārtot nekādi nebija iespējams, dators nezināja. «Esam moderno tehnoloģiju laikmetā, bet šai programmā, izrādās, nav iebūvēti pat vienkārši drošības filtri, kas signalizētu par tik rupju skaitlisko kļūdu,» sašutis Oskars. Rotācijas kārtībā sistēma studentu bezkaislīgi ieskaitīja maksas grupā, lai gan atzīmes liecināja, ka viņam pienākas vieta budžetā.

Students nenoliedz, ka pie notikušā daļēji vainojams pats, jo sācis rīkoties pārāk vēlu. Viņš nav bijis pietiekami vērīgs, kļūdu universitātes portālā pamanīdams tikai septembrī. Tad divu nedēļu apelācijas termiņš rotācijas rezultātu apstrīdēšanai jau bija beidzies. Par spīti tam, viņš nav metis plinti krūmos, ar studiju programmas vadītājam adresētu iesniegumu, kurā lūgts kļūdu labot, dodoties pie fakultātes lietvedes. «Viņai laikam mana prasība ļoti nepatika, jo attieksme bija, maigi sakot, ne visai pretimnākoša. Viņa vispār gribēja, lai es eju prom un netraucēju,» atceras students. Beigās iesniegums tomēr tika pieņemts.

Iesniegums «pielīp» pie lietvedes galda

Pēc dažām nedēļām viņš atkārtoti ieradies pie lietvedes, lai uzzinātu, vai viņa iesniegums izskatīts. Viņa strupi atcirtusi, ka jāgaida līdz universitātes domes sēdei, kas tiks sasaukta februāra sākumā. Lietvede rādījusi Oskara iesniegumu, uz kura studiju programmas vadītājs uzrakstījis savu ieteikumu: kļūdu izlabot un piešķirt 50 procentu mācību maksas atlaidi studijām nākamajā semestrī. Taču par šo ieteikumu saskaņā ar noteikumiem vēl jāpieņem lēmums domes sēdē. Kad students ieradies pie lietvedes pēc laika, kad sēdei vajadzējis būt jau notikušai, izrādījies, ka tā pēkšņi atcelta.

Sekoja pacietīga gaidīšana līdz nākamajai sēdei. Pēc tam atkal jauns misēklis — darbiniece, kurai iesniegums bijis jānogādā domes sēdē, tai laikā atradusies komandējumā, nevarēdama šo pienākumu izpildīt. Kad Oskars pie lietvedes ieradies pēc trešās domes sēdes, jau agrā pavasarī, lietvede viņu sagaidījusi ar citu attieksmi. «Viņa vaicāja, ko es te meklējot, jo jau ir par vēlu, vajadzējis nākt agrāk! Bet ne jau es vainīgs pie tā, ka darbiniece atradās komandējumā un pirmo sēdi atcēla,» neizpratnē Oskars. Iesniegums lietvedes kabinetā jau gulējis kaudzītē, kur atrodas atrisinātie gadījumi, it kā problēmas vairs nav.

Pretēju kļūdu pamana uzreiz

Jūnijā Oskars Rubenis kļūs par universitātes absolventu. Cerībā līdz semestra beigām tomēr panākt savu taisnību viņš iesniedzis jaunu iesniegumu dekanātā. «Varbūt paveiksies,» teic Oskars, tomēr sevišķas ticības panākumiem viņa balsī nav. Viņam kremt arī gadījums ar savu kursabiedru, kurš iepriekšējā studiju gadā kļūdas dēļ ticis ieskaitīts maksas grupā, taču jau septembrī, kad atbildīgie darbinieki kļūdu pamanījuši, bez kādiem brīdinājumiem no budžeta grupas «nežēlīgi izmests». «Un arī tai reizē apelācijas laiks jau bija cauri, it kā neko vairs nevarēja darīt! Savādi, ka šādās reizēs darbinieki strādā daudz veicīgāk!» spriež apkrāptais students.

Laiku atpakaļ nepagriezt

«Kopš ieviesta rotācija, tā var gadīties,» apliecina LU preses sekretārs Jānis Palkavnieks. «Tieši tāpēc ir paredzēta apelācijas kārtība, kādā students var uzstādīt iebildumus. Ja apelācijas laiks ir nokavēts, tad tas ir neatgriezeniski. Protams, students var sūdzēties arī pēc termiņa beigām, bet dekānam nav obligāta pienākuma viņu tagad ieskaitīt atpakaļ budžeta grupā,» noteikumu nelokāmo varu skaidro universitātes pārstāvis. Viņš uzsver, ka vismaz 30 procenti no visām studentu sūdzībām izrādās nepamatotas. Par «nežēlīgu» ieskaitīšanu atpakaļ maksas grupā, ja pirms tam pieļauta kļūda, nesekmīgam studentam iedalot budžeta vietu, J. Palkavnieks šaubās: «Neticu, ka tas tik vienkārši būtu noticis.»

Studentiem drošāk jāsūdzas

«Visiem studentiem, kam ir līdzīgas problēmas, ieteiktu izmantot iespēju universitātes portālā aizpildīt elektronisko iesnieguma formu. Uzrakstītais automātiski tiks nosūtīts universitātes administratīvajam direktoram. Viņš izskatīs šo sūdzību un vērsīsies pret darbiniekiem, kas pieļāvuši kļūdas. Pēdējā instance, ja students pastāv uz to, ka viņam ir taisnība, bet administratīvais direktors to neatzīst, ir rektors.»

Par neskaidriem jautājumiem viņš arī ieteic izrunāties ar fakultātes vadību. Uz Oskara bažām, ka darbinieki pēc šīs publikācijas varētu slēpt pierādījumus, J. Palkavnieks atbild: «Tādas bailes ir jāatmet. Studenti ir akadēmiskais personāls, un viņiem ir ļoti daudz tiesību. Nav jau vairs padomju laiki, un tie ir vecmāmiņu stāsti no seniem laikiem, ka noslēps, nobēdzinās un tamlīdzīgi. Turklāt tad jau tas būtu noziegums.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu