Noslēgusies «Iespējamās misijas» nedēļa

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.iespejamamisija.lv

Piektdien, 12.februārī noslēdzās «Iespējamās misijas» nedēļa, kuras ietvaros jau trešo gadu 39 dažādu jomu līderi un Iespējamās misijas atbalstītāji devās uz kādu skolu Latvijā, lai uz vienu mācību stundu kļūtu par skolotājiem. Kopā stundās piedalījās vairāk kā 1000 skolēni 37 skolās visā Latvijā. Šīgada akcija ar vadmotīvu – dzīve ienāk skolā parādīja, cik ļoti nepieciešama enerģijas, ideju un pieredzes apmaiņa starp cilvēkiem skolā un citu jomu līderiem, lai palīdzētu skolai kļūt mūsdienīgai un efektīvai.

Vairāk nekā tūkstotis bērnu visā Latvijā pagājušajā nedēļā piedzīvoja ko neparastu – izzinošu dzīves stundu, sarunas un diskusijas par būtiskiem jautājumiem. Iespējamās misijas nedēļā piedalījās 39 sabiedrībā pazīstami cilvēki – uzņēmēji, finansisti, valsts augstākās amatpersonas, juristi, augstskolu mācībspēki, fotogrāfs, mūziķis, aktieri, kinorežisors un citi. Daudzi no viņiem šogad akcijā piedalījās atkārtoti. Stundas par tik dažādām tēmām kā kvantu fizika, kukaiņu pētīšana, Latvju dainas, mūsdienu mediji, personīgā tēla veidošana, uzņēmējdarbības uzsākšana, vides aizsardzība un citām notika no 5. līdz 12. klasei gan latviešu, gan mazākumtautību skolās.

Šogad Iespējamās misijas nedēļā piedalījās ievērojams skaits uzņēmēju, viņu vidū arī Iespējamās misijas dibinātāji un atbalstītāji. Skolotāja lomā iejutās Iespējamās misijas dibinātāju pārstāvji – Lattelecom vadītājs Juris Gulbis, Swedbank Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Oksana Sivokobiļska un sabiedrisko attiecību vadītājs Ivars Svilāns un Ideju partneru fonda valdes priekšsēdētājs Atis Zakatistovs. Tāpat akcijā piedalījās citu uzņēmumu, kas atbalsta Iespējamos misiju, vadītāji – GlaxoSmithKline vadītājs Dins Šmits, SAF Tehnika vadītājs Normunds Bergs, Liepa, Skopiņa/BORENIUS partneris Lauris Liepa, Aldaris valdes priekšsēdētāja Ināra Šure, Latvija Statoil valdes priekšsēdētājs Sandis Šteins, Nordea valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis, FMS valdes priekšsēdētājs Jānis Bergs, Vestabalt valdes priekšsēdētājs Aldis Plaudis un citi, kā arī astoņu programmas stratēģisko partneru pārstāvji.

Gan uzņēmēji, gan valsts amatpersonas ar savu pieredzi parādīja bērniem, ka dzīvē viss ir iespējams – tikai jāapzinās savi mērķi un sapņi. Skolēni par notikušajām stundām raksta:

«Pēc stundas man parādījusies lielāka drosme īstenot savus sapņus»«Dzīvē nevajag skatīties uz zaudējumiem, jo zaudējot, mēs arī iegūstam»«Galvenais ir darīt un uzdrošināties»«Es sapratu, ka galvenā panākumu ķīla ir darīt to, ko mīli»«Man patika ieteikums ieraudzīt iespēju tur, kur citi to neredz»«Jāmācās domāt pašiem un paļauties uz savu iekšējo balsi»«Manī radās pārliecība, ka jācenšas sevi maksimāli pilnveidot un jāmeklē sevī tas, kas interesē un padodas.»

Viesojoties skolās, daudzi akcijas dalībnieki pārliecinājās, cik skolotāja darbs ir atbildīgs un pilns izaicinājumu. Vaira Vīķe-Freiberga sarunā ar skolotājiem uzsvēra: «Galvenais ir atmodināt interesi. Iesēt sēklu. Skolotājam tā ir smaga atbildība no vienas puses. No otras puses, jūs [skolotājs] esat kā dārznieks, kas iesēj sēklu, ieliek pamatu tam, kas tiek audzēts tālāk visas dzīves garumā.» Savukārt, pēc viesošanās savā bijušajā skolā fotogrāfs Gatis Rozenfelds novēroja: «Ir redzams, ka skolotāji savu atbildību pret skolēniem malā nenoliek. Viņi ķer kreņķi – ko teikt skolēniem par esošo dzīvi, kā motivēt parūpēties ne tikai par savu eksistenci.»

Nedēļas laikā pieredzētais viesus rosināja domāt par tālāko ieguldījumu kvalitatīvas izglītības nodrošināšanā. «Es būtu gatava vairāk laika ieguldīt, veidot pastāvīgas attiecības ar kādu skolu – tikties ar skolēniem un skolotājiem,» tā pēc stundas atzina Oksana Sivokobiļska. Rīgas 88.vidusskolas skolēni saņēma ielūgumu uz īpašu Lattelecom Profesiju dienu no uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Jura Gulbja. Ziņu aģentūras LETA vadītājs Mārtiņš Barkāns aicināja skolēnus braukt ekskursijā uz aģentūru un iepazīties ar tās darbu. Valsts prezidents piecus aktīvākos skolēnus uzaicināja kā savas «ēnas» uz Rīgas pili. Pēc Autonams ražošanas un pārdošanas direktora Edvīna Pandera stundas notika sarunas par audzēkņu prakses iespējām viņa pārstāvētajā uzņēmumā.

Viesu tikšanās reizēs ar skolotājiem atklājās, cik daudz noderīgu ideju var pārnest no šķietami nesaistītām jomām uz skolu – «Hill and Knowlton Latvia» vadītāja Ralfa Vīlanda padoms noderēja skolai, kas nopietni domā par to, kā piesaistīt skolēnus un uzrunāt vecākus. Citā skolā «Latvija Statoil» individuālo mērķu izvirzīšanas un darbinieku novērtēšanas un attīstības sistēma lika aizdomāties gan par veidiem, kā palielināt skolēnu mācību motivāciju, gan skolotāju profesionālās pilnveides vajadzībām. «Draugiem.lv» radošais direktors Guntars Meluškāns dalījās ar nodomu kopā ar vairākiem partneriem portālā izveidot vecāku padomi – vietu, kur virtuālā vidē varētu tikties attiecīgās skolas un klašu vecāki.

Iespējamās misijas direktore Zane Oliņa: «Iespējamā misijas nedēļa parādīja, cik svarīgi dzīvei ienākt skolā - lai skolēni saredzētu skolā apgūtā saikni ar reālo dzīvi, lai skolotāji līdztekus pamatzināšanām attīstītu arī skolēnu dzīves prasmes, lai uzņēmēji un sabiedrības viedokļu līderi saprastu, kā viņi var dot savu ieguldījumu kvalitatīvā izglītībā Latvijā. Tagad jādomā, kā panākt, lai dzīve ienāktu skolā pēc iespējas biežāk. Mēs to darām ikdienā ar Iespējamās misijas skolotāju palīdzību un ceram, ka mums pievienosies arī citi.»

www.iespejamamisija.lv

Turpinās pieteikšanās Iespējamai misijai

www.iespejamamisija.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu