Pieaugs vecāku ziedojumi skolām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Līdz ar valdības noteikto taupības režīmu un valsts finansējuma samazināšanu izglītības nozarei, šogad būtiski var pieaugt nepieciešamais vecāku līdzfinansējums skolām, uzskata Rīgas Komercģimnāzijas (RKĢ) dibinātājs, profesors Juris Stabiņš.

Jau līdz šim valsts un pašvaldību piešķirtie līdzekļi bija nepietiekami pienācīgai skolu infrastruktūras uzturēšanai un kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai. Taču pašreizējā situācijā vecāku atbalsts skolām kļūst īpaši aktuāls. Tuvākajā laikā ziedojumi skolām pieaugs, jo līdz ar finansējumu samazinājumu, skolu vadība nespēs pilnā apjomā nodrošināt skolu uzturēšanu un nepieciešamos mācību apstākļus, nemaz nerunājot par skolas attīstību, portālu «Apollo» informēja Mārtiņš Panke, sabiedrisko attiecību konsultants.

«Valsts un pašvaldību piešķirtais finansējums skolām ir nepietiekams, tādēļ Latvijas skolu direktoriem ir jāizvēlas - vai nu viņu vadītā skola nespēs skolēniem nodrošināt kvalitatīvu mācību vidi, vai arī skolai ir jāatrod veidi, kā piesaistīt papildus līdzekļi no uzņēmējiem, skolēnu vecākiem, ārvalstu partneriem, fondiem vai citiem atbalstītājiem, lai spētu skolās noturēt talantīgākos skolotājus un nodrošinātu mūsdienīgus mācību apstākļus,» norāda prof. J.Stabiņš.

Pašlaik, kad skolu finansējums tiek samazināts, savukārt skolu uzturēšanas izmaksas pieaug, lai kompensētu radušos starpību skolu direktori visticamāk vērsīsies pie skolēnu vecākiem, uzskata profesors.

«Vecāki vēlas, lai viņu bērns mācītos pēc iespējas labākā vidē un saprot valsts un pašvaldību ierobežotās finansiālās iespējas, tādēļ ir gatavi materiāli atbalstīt skolas. Gandrīz visas Latvijas skolas gadu gadiem ir lūgušas, lūdz un vēl ilgi lūgs vecākiem atbalstu. Bez šī atbalsta vairums skolu būtu daudz kritiskākā stāvoklī kā šobrīd,» atzīst prof. J. Stabiņš.

2008. gada augustā veiktais pētījums liecināja, ka 77% Latvijas iedzīvotāju, kuru ģimenē ir skolēns, gada laikā savu bērnu skolai ziedo vismaz 50 latus. Vairākums aptaujāto norādīja, ka nepieciešamību ziedot neuzskata par pašsaprotamu, tomēr apzinās, ka cita risinājuma šobrīd nav.

Prof. J.Stabiņš uzskata, ka ja viņš, kā RKĢ direktors, būtu samierinājies ar skolai piešķirtajiem nepietiekamajiem valsts un pašvaldības līdzekļiem un nebūtu meklējis iespējas piesaistīt papildus finansējumu, lai attīstītu RKĢ un nemitīgi uzlabotu tajā sniegtās izglītības kvalitāti, viņš šobrīd nebūtu nonācis uz apsūdzēto sola.

«Bez papildus piesaistītajiem līdzekļiem man nebūtu izdevies izveidot RKĢ par vienu no izcilākajām Latvijas skolām. Esmu dziļi pateicīgs skolēnu vecākiem par sniegto finansiālo atbalstu, kas deva iespēju skolā nodarbināt augsti kvalificētus un talantīgus vietējos un ārzemju skolotājus, gan arī izveidot mūsdienīgu mācību vidi. Citiem vārdiem sakot, ja nebūtu vecāku līdzfinansējuma, nebūtu arī Rīgas Komercģimnāzijas tādā izpratnē, kā to šodien pazīst visā Latvijā. Par valsts un pašvaldības piešķirtajiem līdzekļiem šāda līmeņa skolu izveidot nav iespējams. To pašu var attiecināt arī uz citām Latvijas labākajām skolām,» atzīst prof. J. Stabiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu