Bērnu uzņemšanas kārtība Rīgas pašvaldības skolās

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Jansons

Ir spēkā Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta izstrādātie saistošie noteikumi «Kārtība bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē Rīgas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs».

Jaunie noteikumi paredz, ka prioritārās tiesības uzņemšanai 1. klasē būs to ģimeņu bērniem, kas kopā ar vismaz vienu no vecākiem (aizbildņiem) ir visilgāk deklarēti attiecīgās skolas mikrorajonā, un bērniem, kuriem iestādē mācās brāļi vai māsas. Šī jaunā kārtība garantēs iespēju bērniem mācīties sava mikrorajona skolā, atbilstoši īstenojot Izglītības likumā noteikto pašvaldības kompetenci savā administratīvajā teritorijā dzīvojošiem bērniem nodrošināt iespēju iegūt pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē.

Vecākiem ir iespēja reģistrēt savu bērnu savā mikrorajona skolā, izņemot vispārējās izglītības iestādēs, kurās Rīgas pašvaldības mikrorajons netiek noteikts: Rīgas Lietuviešu vidusskolai, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskolai, Š. Dubnova vārdā nosauktajai Rīgas Ebreju vidusskolai, Rīgas Ukraiņu vidusskolai, Rīgas Igauņu vidusskolai, Rīgas Baltkrievu pamatskolai, Rīgas Lastādijas internātvidusskolai, Rīgas 7. internātpamatskolai, Rīgas 1. speciālajai internātpamatskolai, Rīgas 2. speciālajai internātpamatskolai, Rīgas 3. speciālajai pamatskolai, Rīgas 4. speciālajai internātpamatskolai, Rīgas 5. speciālajai internātpamatskolai, Rīgas speciālajai pamatskolai — Attīstības centram, Rīgas speciālajai internātpamatskolai, Rīgas nedzirdīgo bērnu internātpamatskolai, Rīgas sanatorijas internātpamatskolai, Strazdumuižas internātvidusskolai — attīstības centram vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, Rīgas 66. speciālajai vidusskolai.

Vecāki bērnu skolai var pieteikt no brīža, kad bērnam ir iestājies obligātais izglītības vecums, tas ir, no pieciem gadiem. Pieteikšana un reģistrēšana izglītības iestādēs notiek visu gadu un atbilstoši Izglītības likumam. Pamatizglītības programmas apguvi bērns sāks, kad viņam apritēs septiņi gadi.

Vecākiem ir saglabāta iespēja savu atvasi pieteikt vairākās skolās, tomēr viņiem jārēķinās, ka bērnu uzņemšana izglītības iestādēs balstīsies uz jauno noteikumu iepriekšminētajām prioritātēm. Tiek noteikts, ka bērnu uzņemšana, kuri nedzīvo skolas mikrorajonā, bet viņu dzīvesvieta deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, notiks, ievērojot iesniegumu reģistrēšanas kārtību. Neatkarīgi no vecāku tiesībām pieteikt savu bērnu vairākās Rīgas pašvaldības skolās bērnu uzņemšana garantēta tikai vienā vispārējās izglītības iestādē, attiecīgi bērna deklarētajai dzīvesvietai atbilstošā mikrorajona skolā.

Rīgas Domes saistošie noteikumi pieļauj bērnu skolai pieteikt divu gadu garumā, tādējādi atvieglojot gan savu, gan skolas darba ikdienu. Vecākiem nepieciešams vien iesniegt dokumentus: iesniegumu, bērna dzimšanas apliecību vai dokumentu, kurā norādīts bērna personas kods, vecāka personu apliecinošu dokumentu (aizbildnim — Bāriņtiesas lēmumu, kas apliecina aizbildnības nodibināšanas faktu). Lai reģistrētu bērnu 1. klasei, vecākiem jādodas uz izglītības iestādi, kurā vēlas reģistrēt savu atvasi, un jāiesniedz iesniegums.

Mācību iestādes direktors vai elektroniskās datu bāzes administrators informē vecākus par skolā īstenotajām pamatizglītības programmām, noskaidrojot, kādā pamatizglītības programmā vecāks vēlas bērnu reģistrēt. Iesniedzēja klātbūtnē pieteikto iesniegumu reģistrē iestādes izglītojamo elektroniskajā datu bāzē, elektroniski aizpildot pieteikuma veidlapu. Elektroniskajā datu bāzē veic ierakstu par bērnu, norādot iesnieguma iesniegšanas datumu, bērna un vecāka vārdu un uzvārdu, bērna deklarēto dzīvesvietas adresi un vecāka deklarēto dzīvesvietas adresi saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra departamenta datiem un deklarētās dzīvesvietas iesnieguma reģistrēšanas datumu, kā arī izglītības programmu, norādot statusu «gatavojas iestāties».

Ja tiek konstatētas neatbilstības starp iesniegumā norādīto bērna deklarētās dzīvesvietas adresi, vecāka deklarētās dzīvesvietas adresi un Iedzīvotāju reģistrā deklarētās dzīvesvietas adresi, izglītības iestāde rakstveidā paziņo par neatbilstību vecākiem un informē, ka ieraksts elektroniskajā datu bāzē tiks izdarīts saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem.

Ja reģistrēšanas laikā tiek konstatēts, ka bērnu deklarētā mikrorajona mācību iestādē nav brīvu vietu, Izglītības, jaunatnes un sporta departaments koordinē bērna uzņemšanu citā dzīvesvietai tuvākajā mācību iestādē, kurā ir brīvas vietas.Pirmo klašu komplektācijā skola ievēro bērnu uzņemšanas kārtību:• dzīvesvietas deklarēšanas iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem bērnus, kuriem kopā ar vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir skolas mikrorajonā un kuriem tur pamatizglītības programmā mācās brāļi vai māsas;• dzīvesvietas deklarēšanas iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem bērnus, kuriem kopā ar vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir skolas mikrorajonā;• iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem bērnus, kuriem skolā pamatizglītības programmā mācās brāļi vai māsas;• iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem skolā strādājošo darbinieku bērnus;• pretendentu iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem bērnus, kuriem kopā ar vecākiem dzīvesvieta deklarēta Rīgā;• pretendentu iesniegumu reģistrēšanas secībā uzņem bērnus, kuru deklarētā dzīvesvieta nav Rīgā;• ja dzīvesvietas deklarēšanas iesniegumu reģistrēšanas datums vairākiem bērniem ir vienāds, tad prioritāte, uzņemot bērnu skolā, ir tam, kura vecāka iesniegums reģistrēts agrāk.

<em>www.e-skola.lv</em>

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu