Netiekot budžeta grupā, dodas peļņā uz ārzemēm

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairākums topošo studentu, netiekot augstskolu budžeta grupā, izvēlas pamest Latviju un doties peļņā uz ārzemēm, vēsta laikraksts «Diena».

Novērots, ka arvien mazāk jauniešu piesakās maksas studijām un ļoti ievērojami kritusies neklātienes studiju popularitāte.

Latvijas Universitātē (LU) pašlaik to 1. kursa studentu, kas studēs par maksu, salīdzinājumā ar pērno gadu ir par 1239 mazāk. Juris Pūce, LU Attīstības un plānošanas departamenta pārstāvis, gan piebilst, ka situācija līdz septembrim būs mainījusies, tomēr LU prognozē, ka maksas studentu skaits kopumā samazināsies par apmēram 10%.

Rīgas Tehniskās universitātes mācību prorektors Uldis Sukovskis stāsta, ka sākotnēji jaunieši par maksas studijām izrādījuši mazāku interesi, bet pēdējās dienās pat stāvot nelielā rindā, lai tām reģistrētos. Dažkārt jaunieši pat atsakoties no budžeta vietas par labu maksas studijām kādā programmā, kas viņus interesē vairāk.

Arī augstskolu ārpus Rīgas mācībspēki pamanījuši, ka studenti vairs ne tik ļoti «raujas» mācīties par savu naudu. Latvijas Lauksaimniecības universitātē nepilna laika studijām pagaidām pieteikušies aptuveni divreiz mazāk studentu nekā pērn, savukārt Daugavpils universitātē — vairāk nekā trīsreiz. Liepājas Universitātē interese par neklātienes studijām tā samazinājusies, ka pagaidām augstskola var atvērt neklātienes grupas tikai divās programmās, vēl trīs līdz piecās programmās plānots grupas atvērt pēc papildu uzņemšanas.

Rīdziniece Dina bija nolēmusi, ka studēs tikai par valsts līdzekļiem, taču, netiekot budžeta grupā ne mākslas zinātnes, ne filozofijas programmā, meitene nolēmusi doties uz Spāniju, kur strādās par auklīti.

Rūtai, kura bija iecerējusi LU neklātienē studēt maģistrantūrā politoloģiju, nāksies no ieceres atteikties, jo LU Sociālo zinātņu fakultāte no neklātienes maģistrantūras studijām atteikusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu