Ārstnieciskais sīpols

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nekur nevaru atrast informāciju par ārstniecisko sīpolu, audzējamu telpā.

Tā latīniskais nosaukums ir Ornithogalum caudatum. Gribētos zināt, kā to pareizi stādīt, kopt, kā lietot ārstnieciskiem nolūkiem, kādas slimības ar to var ārstēt.

Jānis Liepiņš Jēkabpilī

Telpās audzē divus sīpolaugus, kurus ir ļoti grūti atšķirt.

Astainā baltstarīte (Ornithogalum caudatum) jeb neīstais jūras sīpols ir sīpols ar zaļganām zvīņlapām, apmēram 8–10 cm diametrā. Mūžzaļās, sulīgās lapas ir līdz 70 cm garas. Nelielie baltie ziedi ir ciešā ķekarā ziedneša galā, kas ir vienu metru garš. Zied vasarā, rudenī vai ziemā. Astaino baltstarīti stāda mālainā grants augsnē tā, lai 1/4 sīpola ir augsnē, bet 3/4 virs augsnes.

Jūras urgineja (Urginea maritima) jeb jūras sīpols ir sīpols ar sarkanbrūnām zvīņām un īsām, platām, pelēkzaļām lapām. Jūras urgineja nav mūžzaļa kā astainā baltstarīte, bet jūnijā tā pamazām sāk zaudēt lapas. Augu vairs nelaista, kad nokalst lapas, to novieto vēsā, bet gaišā vietā un tur pilnīgi sausu. Sīpolu atsāk laistīt, tikko sīpola vidū parādās ziedlapa, kas var būt ar bālganiem, gaiši dzelteniem vai rožainiem ziediem.

Ziedi sakārtoti daudzziedu ķekarā gara ziedneša galā. Ziedi uzzied septembrī un zied ilgi. Augsne jūras urginejai tāda pati kā astainai baltstarītei un arī sīpola stādīšanas dziļums tāds pats. Jūras urgineja ir ārstniecisks augs, kura sīpols satur daudz alkaloīdu. Sīpolam ir rūgta, nepatīkama garša, tas ir indīgs un telpās tiek audzēts samērā reti. Lai izmantotu šo jūras sīpolu, jākonsultējas ar homeopātu vai ģimenes ārstu, kurš konkrētai slimībai ieteiks vajadzīgo devu.

Tautas medicīnā parasti lieto astaino baltstarīti, kas nav indīga. Senāk, piemēram, sagrūstas lapas sēja apkārt sasistajām vai ievainotajām vietām, lai tās ātrāk sadzītu, bet sīpola novārījumu cukura sīrupā lietoja, lai atveseļotos no saaukstēšanās slimībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu