Oglekļa dioksīda koncentrācija atmosfērā sasniegusi augstāko līmeni 800 000 gados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA

Saskaņā ar Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ziņojumu oglekļa dioksīda koncentrācija atmosfērā 2016. gadā strauji pieauga un sasniedza visaugstāko līmeni pēdējo 800 000 gadu laikā, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Īpaši straujas izmaiņas atmosfērā notikušas pēdējos 70 gados.

Globāli vidējā oglekļa dioksīda koncentrācija 2016. gadā sasniedza 403,3 daļas uz miljonu (ppm). 2015. gadā tā bija 400,0 ppm. To ietekmēja gan cilvēku saimnieciskā darbība, gan spēcīgā dabas parādība «El Nińo».

Oglekļa dioksīda koncentrācija pašlaik ir 145% no līmeņa, kāda tā bija pirms industriālās ēras - pirms 1750. gada.

Straujais oglekļa dioksīda un citu siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas pieaugums var izraisīt ievērojamas klimata pārmaiņas, radot «nopietnus ekoloģiskus un ekonomiskus traucējumus», teikts ziņojumā.

Gadskārtējais ziņojums balstīts uz Pasaules Meteoroloģijas organizācijas Globālās atmosfēras novērošanas programmas datiem. Šie dati palīdz izsekot siltumnīcefekta gāzu līmenim un kalpo kā agrīni indikatori klimata pārmaiņu jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu