Dārzkopji! Laiks pirkt sēklas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sēklu pieprasījums katru gadu pieaug, jo cilvēki arvien vairāk interesējas par veselīgu, kvalitatīvu un garšīgu ēdienu un iespējām tam nepieciešamo izaudzēt pašiem. Savukārt aizvien populārākā pilsētas dārza ievešana vai dažādu zaļumu, puķu audzēšana telpās un uz balkona, iekšpagalmos saistīta ar sabiedrības vēlmi kaut nedaudz būt tuvāk dabai. Līdz ar to šogad K- rauta veikalos pieaug pieprasījums arī sēklu un dārzkopības preču ražotāju piedāvājumam, kas pielāgots vienkāršiem darbiem ar iespēju viegli un ātri izaudzēt iecerēto, portālam «Apollo» pastāstīja Maija Kalnciema, AS «Rautakesko» Mārketinga speciāliste.

«Tie, kuri ar stādu audzēšanu nodarbojas ilgstoši, kā arī stādu audzētāji - profesionāļi sējas darbus sāka jau decembrī, un pašreiz viņu siltumnīcās ir jau izauguši diezgan lieli, piemēram, petūniju stādi. Savukārt sēšana stādu audzēšanai mājas apstākļos ir diezgan vienkārša un sagādā prieku gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pavasara saules siltums mūs tā vien vedina kaut ko sākt darīt, lai iespējami ātrāk rastu sajūtu, ka dārza darbi ir sākušies. Visvienkāršāk ir sākt ar ēdamo dīgstu audzēšanu, jo nav nepieciešama pat zeme. Var izmantot dažādas metodes, diedzējot uz mitras drānas, salvetes, vates, burkā u.tml. Iegūtie dīgsti ir vitamīniem bagāti un izmantojami salātu, maizīšu gatavošanai, kā arī košs pavasara dekors. Pirmajiem salātiem paši ātri var izaudzēt rukolu. Savukārt, lai izaudzētu puķu vai garšaugu stādus, ir iespēja iegādāties speciālu kūdras substrātu. Jāpievērš uzmanība, ka starp kūdras substrātiem ir atšķirības. Piemēram, universālais derēs visu augu sēšanai, kas arī K-rauta veikalos ir dārzkopju vispieprasītākais. Pieejams arī speciāls kūdras substrāts puķu stādu, kā arī tomātu audzēšanai,» atklāj AS Rautakesko mārketinga speciāliste Maija Kalnciema.

Jau no februāra sākuma dārzkopji intensīvi iegādājas sēklas sēšanai un piķēšanai mājas apstākļos. Veikalu tīklā K-rauta nopērkamas piecu ražotāju sēklas. Izvēlēts kvalitatīvākais piedāvājums tirgū, jo dārzkopjiem ir ļoti būtiska sēklu laba dīgtspēja, auga spēcīgums un dārzeņkopjiem arī gaidāmā raža, stāsta dārza nodaļas pārdošanas vadītāja Kristīne Fridrihsone.

Pieprasītas ir dažādu garšaugu sēklas - gan eksotiskas, gan Latvijā iecienītās dilles. Tas saistīts ar to, ka cilvēki aizvien vairāk interesējas, piemēram, par svaigu garšaugu lietošanu klāt sezonāliem ēdieniem. Garšaugus ir ļoti vienkārši iedēstīt un par tiem rūpēties. Būtiskākais, kas tiem ir vajadzīgs - laba saules gaisma. Vispopulārākie garšaugi ir baziliks, oregano, citronmētra, rukola un itāļu pētersīlis.

Daudzi tradicionāli pērk dažādu tomātu sēklas, to stādīšanai ne tikai siltumnīcās, bet arī atklātā laukā. No piedāvātajām tomātu šķirnēm ļoti populāra ir «Black Russian» - vidēja izmēra, dod lielu ražu ar tumšiem, mahagonijas brūnas krāsas augļiem. Tas ir piemērots gan audzēšanai siltumnīcās, gan atklātā laukā. Savukārt pilsētas dārzkopības cienītāji labprāt eksperimentē un audzē speciālas tomātu šķirnes uz balkona, novieto tomātu podus iekšpagalmā utml.

Tāpat labi pērk dažādu šķirņu un krāsas paprikas sēklas. Acīmredzami mūsu ēdienkartē popularitāti iemanto aizvien vairāk pikantie ēdieni, kuros izmanto zaļas, sarkanas, dzeltenas, oranžas un pat melnas krāsas papriku. Jāatzīmē, ka tieši tagad ir īstais brīdis tomātu un paprikas sēšanai, ko audzē tieši neapkurināmajās siltumnīcās. Martā, aprīlī vēlākai piķēšanai sēj arī kāpostus, kabačus, siltumnīcu gurķus. Pēc dārzkopības konsultantu vērojumiem daudzi audzē dārzeņu stādus savām vajadzībām, jo ar salīdzinoši nelielu darbu iespējams iegūt kvalitatīvus stādus, nepērkot tos maijā dārgi tirgū, tā ietaupot ģimenes budžetu. Aizvadītajos gados tieši ekonomiskā krīze vairāk mudināja domāt tieši kā ietaupīt, cilvēki no jauna atklāja, ka arī dārzeņkopība sniedz šādu iespēju, tādēļ labprāt turpina pašu spēkiem iegūt ražu.

Pieprasījums ir arī puķu sēklām, kuru veģetācijas periods ir garāks. Stādu audzēšanai šajā laikā sēj asteres, lefkojas u.c., jo šīs puķes nevar sēt uzreiz dobēs - neizaugs. K-rauta veikalos šogad ir pieejama vēl plašāka puķu sēklu izvēle nekā iepriekšējos gados - ešolcijas, salmenes, helipteras, ibēres, gailardijas, godēcijas, kliņģerītes, klarkijas, brūnactiņas, lobulārijas, matiolas, lefkojas, nemēzijas, šizantes u.c. Maijā varēs sēt arī vairāku šķirņu kreses, kurām atšķiras gan ziedu krāsa, gan to pildījums, kuplums. Interesanti košumaugu dārzā vai uz balkona var izaudzēt arī mazās pupiņas. Pupiņas var sēt aprīlī kastītēs, vēlāk kastītē, podā iesprauž zarus vai kādu citu atbalstu, pa kuru pupiņas var vīties augšup.

Stādu audzēšanai bez kūdras substrāta vēl noderēs kūdras podiņi, kūdras tabletes, palodzes siltumnīcas, sēšanas šālītes, vītamīni sēklu apsakņošanai, dažādi mēslojumi. K-rauta veikalos Rīgā, Liepājā un Jelgavā šopavasar būs arī jaunums - biohumuss (slieku dabiskā veidā pārstrādāts komposts), kas ir viens no labākajiem un augstvērtīgākajiem organiskajiem augsnes mēslojumiem. Tas ir sertificēts organiskai lietošanai atbilstoši Eiropas Savienības regulām 889/2008 un 834/2007. Pieejams, piemēram, speciāls biohumuss, kas paredzēts tieši tomātiem un paprikai, kā arī gurķiem un puķēm. Visi šie produkti ir ekoloģiski tīri un tajos nav pievienotas nekādas ķimikālijas un minerālmēslojumi - draudzīgi dabai un veselībai.

Pavasaris ir arī laiks, kad daudzi pērk augsni istabas augu pārstādīšanai, maisījumu augļukoku kaļķošanai (tagad pēdējais brīdis šiem darbiem). Savukārt rūpīgākie dārzkopji pašreiz savlaicīgi iegādājas universālo, augļukoku un ogulāju, zāliena mēslojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu