No piektā stāv izmestais taksītis atkopjas. Ierosināts kriminālprocess

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ringo - no piektā stāva izmestā taksīša - un Vecmīlgrāvī pamestā dzīvoklī ieslēgtās rotveilera kucītes Lolas veselības stāvoklis ir stabils. Ierosināti - kriminālprocess un administratīvo pārkāpumu process.

Aizvadītās svētdienas pēcpusdienā Vaidavas ielā no piektā stāva nokrita 6 gadus jauns takšu šķirnes suņu puika Ringo. Dzīvnieks ir pārcietis 7 stundu garu operāciju. Tuvākās 3 nedēļas būs izšķirošās, lai noskaidrotos, vai taksis skries uz visām četrām ķepām jeb kļūs par sunīti ratiņkrēslā. Kā tas notika, no kā prasīt atbildību – skaidro policija.

Kriminālprocesu par š.g. 9. jūnijā no piektā stāva nokritušo vai tīši nogrūsto 6 gadus veco taksi Ringo izskata Teikas Valsts Policijas iecirknis. Pagājušās svētdienas pēcpusdienā un turpmākajās dienās notikumi risinājās šādi :

Rīgas pilsētas dzīvnieku glābšanas dispečerdienests, ko dienas laikā nodrošina «Ulubele», bet nakts stundās «Dr. Beinerta» klīnika, saņēma un reģistrēja izsaukumu no policijas, ka Vaidavas ielā no piektā stāva nokritis taksis. Lai glābtu smagi traumētā dzīvnieka dzīvību, uz notikuma vietu tika izsūtīts dzīvnieku glābšanas dienests. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka taksis ir pie samaņas , bet visticamāk ar mugurkaula traumu, jo bija atteikušās pakaļkājas.

Policija pieņēma lēmumu izņemt cietušo dzīvnieku kā lietisko pierādījumu un uzsāka kriminālprocesu. Tika sasaukts dzīvnieku glābšanas atbildīgo dienestu un ārstu konsīlijs un nolemts steidzami 48 stundu laikā veikt taksim mugurkaula operāciju, lai glābtu dzīvnieku un nodrošinātu, iespējams, pilnvērtīgu atveseļošanās procesu.

Svētdien un pirmdien tika veiktas vairākkārtīgas analīzes, rentgeni, datortomogrāfija, lai precīzi noteiktu bojājumus un sagatavotu dzīvnieku operācijai. Sarežģītā operācija 11.06 sākās 9.00 rīta un ilga līdz 17.00 vakarā. Ringo glābšana ir izmaksājusi 950 , - Ls : 700 ,- Ls operācija, 250 .- Ls visas iepriekš minētās analīzes un manipulācijas, neskaitot pirmās palīdzības sniegšanu «Dr. Beinerta» klīnikā. Tā kā biedrības «Dzīvnieku pansija «Ulubele» rīcībā nav tik apjomīgu līdzekļu, jau 10.jūnija vakarā sabiedrība sociālajos tīklos un nākamajā rītā presē tika lūgta palīdzēt, ziedojot taksīša cīņai par tiesībām dzīvot, kā arī cilvēkiem tika darīts zināms nežēlīgs gadījums, kad kādā dzīvoklī Vecmīlgrāvī drausmīgos apstākļos tika atrasta ilgstoši ieslēgta un novārdzināta rotveilera kucīte. Lola pašlaik uzturas Līču patversmē, jo vēl turpinās PVD uzsāktās administratīvās lietas izskatīšana.

11.06. vakarā «Ulubeles» komanda saņēma ziņu, ka taksīša operācija noritējusi veiksmīgi un Ringo nākošā dienā tika pārvests uz Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmi Līčos, kur būs jāievēro ārstējošā daktera rekomendācijas. Pēc 3 nedēļu gara saudzīga rehabilitācijas kursa noskaidrosies, vai taksis būs spējīgs staigāt jeb turpmāk pārvietosies ar palīgierīču palīdzību, kad pakaļkājiņu vietā darbosies ritentiņi – līdzīgi kā cilvēkam ratiņkrēsls.

«Ulubele» sadarbojas ar Valsts Policiju, lai kriminālprocesa ietvaros tiktu veikta objektīva izmeklēšana par gadījumu ar no 5.stāva nokritušo taksi Ringo. Pašlaik policija vērtē, vai tas ir tīšs nodarījums, nevērība vai nelaimes gadījums. Par izmeklēšanas rezultātiem un pieņemto lēmumu sabiedrība tiks informēta.

Lai sagatavotos dzīvnieka visoptimālākajam rehabilitēšanas procesam, «Ulubele» izskata dažādus variantus. Pašlaik ir pieteikusies ģimene, kuriem pašiem ir taksītis un kuri labi pārzina šīs sugas specifiku, sniegt Ringo pagaidu mājas, nodrošinot sarežģīto un saudzīgo rehabilitācijas 2 - 3 nedēļu ilgo periodu. Ģimene dzīvo privātmājā netālu no Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmes un tādējādi varētu būt piemērota, lai kopā ar patversmes darbiniekiem nodrošinātu visas ārstējošā ārsta norādes rehabilitācijas perioda laikā, tai skaitā ļoti nepieciešamās ūdens procedūras – peldes baseinā.

«Ulubele» ir saņēmusi necerētu sabiedrības atbalstu abu sakropļoto dzīvnieku ārstēšanai. Triju dienu laikā ziedojumu kontā ieskaitīti 3992.60.- Ls no 368 ziedotājiem. Par atbalstītājiem, kuri palīdzēja zvanot uz ziedojumu telefonu, uzzināsim pēc mēneša, saņemot atskaiti no Lattelecom. Sakām lielu paldies visiem atbalstītājiem un īpaši ziedotājiem. Ziedojuma summas ir ļoti atšķirīgas, kas būtībā liecina par visas sabiedrības empātisko attieksmi pret bezpalīdzīgiem dzīvniekiem. Katrs ir vēlējies palīdzēt savu iespēju robežās - lielākais privātais ziedojums ir 900.- Ls un mazākais, bet noteikti ne mazsvarīgs, jo tāpat nācis no sirds, ir 0.20 Ls.

Īpašs paldies portāliem «apollo.lv» un «kasjauns.lv», kā arī personiski «Baltkom» radio žurnālistei Marinai Škodai par «Ulubeles» palīgā sauciena sadzirdēšanu un tā publiskošanu medijos un sociālajos tīklos.

Ar sabiedrības ziedotiem līdzekļiem varēsim pilnībā segt visas ar takša operāciju, rehabilitāciju un iespējamo ratiņu pasūtīšanu saistītās izmaksas. Ziedojumi palīdzēs apmaksāt arī rotveilera kucītes Lolas operācijas izmaksas 60.- Ls apmērā un pilnvērtīgu turpmāko ārstēšanu rehabilitācijas periodā. Pateicoties cilvēku atsaucībai, «Ulubele» varēja palīdzēt Līčos nonākušam VAS jauktenim, kuram noklīstot un nokļūstot auto negadījumā, bija smags pakaļkājas lūzums. Godprātīgi pieteicās suņa saimnieki, kuri ir maznodrošinātie un nekādi nevarētu apmaksāt sarežģīto kājas operāciju ar implanta ievietošanu 250.- Ls apmērā.

Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē Līčos ikdienas uzturas vismaz 200 dzīvnieki. Vidējās mēneša veterinārās izmaksas dzīvnieku kvalitatīvai aprūpei ir 2000.- Ls, kas iespējamas vienīgi pateicoties līdzcilvēku ziedojumiem. Līču patversmē dzīvnieki netiek šķiroti skaistajos un veselajos vai vecos un slimajos. «Ulubele» patversmē cenšas palīdzēt visiem, jo dzīvnieks nav vainīgs, ka noklīdis, pamests vai nonācis bezpalīdzīgā situācija. Viņš nevar skaļi lūgt palīdzību, bet klusi gaida, ko izlems Cilvēks. Mums – šie klusie palīgā saucieni un lūdzošie acu skatieni ir jāpamana un jāsniedz palīdzība nelaimē nokļuvušajiem.

Saskaņā ar spēkā esošiem normatīviem pašvaldības Latvijā finansē pirmās 14 dzīvnieku uzturēšanas dienas patversmē. Vidējais laiks, kurā «Ulubele» spēj iekārtot dzīvnieku pie jauniem saimniekiem ir 3 mēneši. Vairāki desmiti dzīvnieku patversmē uzturas ilgāk par gadu. Tik ilgstoša uzturēšana patversmē, saglabājot dzīvību un sniedzot cerību, iespējama tikai un vienīgi pateicoties sabiedrības palīdzībai un atbalstam.

- Sirsnībā un pateicībā,

«Ulubeles» komanda

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu