Rislings: ar ko tas īpašs, ja jau ir kļuvis tik populārs? (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenais vīna žurnālists un rakstnieks Toms Stīvensons ir teicis: «Neviena cita vīna vienā malkā nav tādas garšu intensitātes un izteiksmīga skābuma kā rislinga malkā.» Tas, acīmredzot, ir tādēļ, ka šī dzēriena ražošanai izmanto vārās «Riesling» šķirnes vīnogas. Saka, ka pašas labākās no tām aug Vācijā, Mozeles upes ielejās. Tomēr rislinga vīnogas ir sākuši audzēt arī spāņi, amerikāņi un citu zemju vīndari. Jautājums — kādēļ?

Viens no trim

Šķiet tāpēc, ka rislinga vīnogas kopā ar 'Chardonnay' un 'Sauvignon Blanc', veido īpašo balto vīnogu šķirņu trijnieku. Rislinga šķirnes vīnogas — klasiskas vācu vīnogas, no kurām dara jaunu, pikantu citrusaugļu garšu, stipras smaržas, kas atgādina pļavu un lauku puķes, medu, un visai stipru un ilgmūžīgu balto vīnu ar minerālu pēcgaršu. No rislinga šķirnes vīnogām izgatavotais vīns, atkarībā no izturēšanas, vīnogu ražas, ražošanas veida, var būt ar vieglu, sausu, atsvaidzinošu un bagātīgu garšu vai salds. Rislingu var glabāt ļoti ilgi — ar laiku tas iegūst vēl interesantāku garšu. Šo īpašību dēļ rislinga vīnogas tiek augstu novērtētas. Tām patīk vēss klimats, ienākas vēlu, necieš karstumu un tiešus saules starus, caurvēju. Tādēļ vēsais Vācijas klimats tām īpaši patīk.Tā kā ir daudz rislinga vīnogu šķirņu, šo vīnu var saskaņot ar dažādiem ēdieniem. No rislinga vīnogām ražo arī dzirkstošo vīnu. Rislinga vīnogas tam ir ļoti piemērota izejviela.

Garša, kuru var novērtēt arī neprofesionālis

Viens no galvenajiem iemesliem, kura dēļ rislingi pieskaitāmi populārākajiem vīniem pasaulē, saistīts ar šī dzēriena garšas īpašībām. Pēc ekspertu teiktā, rislingu var novērtēt pat tie, kuri nav lieli vīna cienītāji vai vēl vairāk — pazinēji. To izdarīt palīdz arī rislinga aromāts. Labāki vīna pazinēji novērtē arī to, ka rislingam nav ozolkoka mucu atstātās piegaršas.

Turklāt rislings ir ilgmūžīgs. Tā garša ir lieliska, kad dzēriens ir jauns. Bet, kad pagājuši vairāki gadi, tad, ja rislings pareizi uzglabāts, tajā sāk parādīties jaunas garšas un aromāta gammas, kuras īpaši novērtē rislinga cienītāji. Protams, arī dzēriena cena nav mazsvarīga. Pat vislabākais rislings ir salīdzinoši lēts, salīdzinot ar cita veida vīna darītavu produkciju. Bez citiem rislinga dzērienu veidiem pašlaik Latvijā var iegādāties arī balto, pussauso dabīgas fermentācijas dzirkstošo vīnu no rislinga šķirnes vīnogām, kas tiek ražots Alitā. Izejvielas šī dzirkstošā vīna izgatavošanai tiek atvestas no Itālijas.

PĀRMĒRĪGA ALKOHOLA LIETOŠANA IR KAITĪGA JŪSU VESELĪBAI. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS AIZLIEGTS PĀRDOT, NODOT UN IEGĀDĀTIES NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu