Esmu nesmuka... Ko darīt ar kompleksiem? (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Psihoterapeite Jolanta Cihanoviča zina atbildi. Lai arī kāda iemesla pēc esam sakompleksējušās, tas ir jāatzīst un sevi jāiemīl.

Izrādās, viens no iemesliem, kādēļ spogulī sev nepatīkam, saistīts ar to, ka sev vispār nekādi nepatīkam. Mēģinām ielikt sevi kaut kādā iedomātā rāmī, kas diez cik labi neizdodas. Rezultātā nepatika pret sevi tikai palielinās. Jolanta Cihanoviča iesaka beigt sevi likt šai iedomātajā rāmī!

Ļaut sev būt tādai, kāda esi, priecāties un baudīt dzīvi.

Tad arī ārējais izskats nebūs vairs tik kaitinošs.

Otrs iemesls, kādēļ sev nepatīkam, mums ir cits iekšējais redzējums par sevi. Mēs sevi redzam (vai gribam redzēt) citādāku. Ja nepatīk matu krāsa, modernajā pasaulē ir visas iespējas to mainīt. Ja nepatīk ārējais izskats, varbūt ir vērts doties uz konsultāciju pie stilista, lai viņš izveido tev individuālu stilu? Būtiski ir ģērbties ne tikai tā, kā patīk un piestāv, bet arī tā, lai apģērbs atspoguļotu tavas dzīves vērtības.

Esi droša ar eksperimentiem apģērbā un savā izskatā! Kādēļ tik ļoti no tā baidāmies? Tāpēc, ka daudzām no mums, kad pusaudžu gados sākām meklēt sevi un savu būtību, vecāki to neļāva. Bet mums meitenēm ir ļoti būtiski atrast to, kas patīk un arī to, kas nepatīk. Tieši tad mācāmies būt vienlaikus gan drosmīgas, gan arī piesardzīgas ar savu stilu. Ja tas nav izdarīts pusaudžu gados, ir jādara tagad – pieaugušā vecumā. Un ne no kā nav jābaidās! Izmainīsi matus un tev nepatiks? Tas nekas – gan jau ataudzēsi tā, lai atkal patiktu! Nopirksi apģērbu, kurš tev nepatiks? Uzskatīsi, ka tas ir neveiksmīgs pirkums, kuru ielikt skapī vai kādam atdāvināt. Galvenais ir meklēt un uzskatīt sevi par vērtību, kura drīkst meklēt.

Ir diemžēl daudzas sievietes, kuras sevī gribētu kaut ko mainīt, bet gadiem neko nedara. Tas saistīts ar motivācijas un gribasspēka trūkumu.

Kā tikt galā ar bailēm no pārmaiņām? Kā palielināt savu gribasspēku?

«Mana dziļa atziņa ir šāda: tikai tad, kad pieņemam, ka pašas esam atbildīgas par savu dzīvi un savas dzīves kvalitāti, tad arī izdarām savu izvēli un rīkojamies. Tas, kas zog drosmi rīkoties – drošāk ir dzīvot ar to, kas jau tagad ir, jo viss jaunais ir nedrošs. Jebkurām pārmaiņām ir zaudējuma piegarša, jo mēs zaudējam to, kas ir bijis. Turklāt vienmēr ir sajūta – nebija jau tik traki, ka nevarētu dzīvot, ja vien tā patiešām arī bija. Bet laiks iet uz priekšu. Tā paiet gads, divi, trīs, pieci un desmit… Tā kā esošo situāciju iespējams izturēt, neko nemainām. Lai pēcāk nebūtu jāpiedzīvo vilšanās, ka es taču varēju, bet neizdarīju, jau šobrīd iesaku sievietēm dzīvot tā, lai sava dzīve jau šodien patiktu.

Ko tu gribi sasniegt? Kā dzīvot? Cik ļoti sev patikt?

Ir simtiem veidu, lai sev iepatiktos!» iedrošina Jolanta Cihanoviča.

Viņa ārējo izskatu salīdzina ar valodu. Ja tā nepatīk, ir jāmaina. Ja pašai neizdodas, jāmeklē palīdzība. Bet pat tad, ja vēršos pēc palīdzības, ir jāatceras, ka tikai tas, ko es pati daru, var mainīt manu dzīvi. Jā, tikai no tevis vienas ir atkarīgs, kā dzīvosi jau šodien un rītdien. Neviens cits tavā vietā neko nedarīs un tavu dzīvi nemainīs.

Un tie ir maldi, ja domā, ka tava dzīve mainīsies brīdī, kad satiksi savu liktenīgo vai apprecēsies. Lai izveidotu attiecības, ir sevi jāpozicionē. Bet, lai būtu, ko pasniegt, ir sevi jāmīl un jāizkopj. Vīriešiem patīk sievietes bez kompleksiem. Tādas, kuras zina, ko un kā grib, nevis visu atbildību par savu dzīvi noveļ uz vīrieša pleciem.Vīrietis sev līdzās grib redzēt sievieti ar pašapziņu. Un ne jau agresīvu, bet tādu, kura zina, ko vēlas no savas dzīves. Sievieti, kura zina un pazīst sevi. Ar tādu ir foršāk, jaukāk un seksīgāk. Arī pamest tādu ir žēl vai pa kreisi laist.

Kā tu cīnies ar saviem kompleksiem? Tev tādi piemīt?

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu