Apprecēt vēlreiz savu bijušo vīru! (32)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Nevar iekāpt divreiz vienā un tajā pašā upē. Brienot upē otrreiz, gan upe, gan cilvēks ir mainījies. Viss plūst un mainās, un nekas nav mūžīgs. Jau vairākus tūkstošus gadu šī atziņa raksturo cilvēku nebeidzamo vēlmi tomēr iekāpt tajā pašā upē vēlreiz. Ir cilvēki, kuriem tas izdodas.

«Esmu savā vīrā iemīlējusies vairākas reizes,» pastāsta Ilona. Spēja iemīlēties vēlreiz savā dzīvesbiedrā ļauj saglabāt attiecībās dzirksti, piedot un turpināt uzticēties. Tieši spēju vairākas reizes iemīlēties savā vīrā Ilona sauc par ļoti būtisku laulības dzīvē. «Tas, ka spēju vairākas reizes viņā iemīlēties, nozīmē, ka abi spējām vēlreiz ieraudzīt viens otru citādā gaismā. Abi sapratām, ka mums ir kopīgas intereses. Sapratām, ka gribam būt kopā ne tikai bērnu dēļ, bet tādēļ, ka mīlam viens otru,» pieredzē dalās Ilona.

Apprecas otrreiz

Ne tikai iemīlēties, bet arī apprecēties divreiz ar vienu un to pašu cilvēku — šādu dzīves scenāriju piedzīvojusi Ilga. Pirmajā laulībā piedzima meita, otrajā — dēls. «Laikam attiecības nebiju līdz galam izdzīvojusi, man vajadzēja otru reizi piedzīvot nodevību, lai pieliktu punktu,» spriež Ilga. Jauna, neprātīgi iemīlējusies — kāda bijusi pirmajās laulībās, sevi raksturo Ilga. Izšķīrās ar vīru, kad meitai bija tikai pāris gadu. Iemesls — vīrs iztērēja lielu naudassummu, kuru pēc tam sedza Ilgas ģimene.

Šķirties pamudināja Ilgas ģimene — tas bija ultimāts, kuram sieviete pakļāvās. Taču pēc pieciem gadiem viņi satikās.

«Es šajā laikā nevienu citu nebiju satikusi, jo patiesībā turpināju mīlēt savu vīru,» atzīst Ilga. Viņi apprecējās otrreiz, un viņiem piedzima otrais bērniņš. Taču arī otrajā reizē vīrs sievu pievīla, un iemesls bija identisks pirmajam — nauda. Otro reizi lēmumu šķirties sieviete pieņēma pati, patieso iemeslu ģimenei nemaz neatklāja. «Ģimene nekad tā arī nespēja piedot vīram pirmo nodevību,» saka Ilga. Tāpēc sievietes ģimene otro šķiršanos uzskatīja par likumsakarīgu.

Tagad Ilgai ar bijušo vīru ir draudzīgas attiecības, taču sarunas par naudu joprojām spēj novest abus līdz strīdam. «Tas nav pat strīds, pagriežamies un ejam katrs uz savu pusi,» rezumē Ilga.

Mēģina vēlreiz

Gribas «salabot» attiecības — tā par savu laulības dzīvi saka Liāra. Viņa cer, ka dzīvesbiedram dotā iespēja — atgriezties ģimenē — nesīs vēlamo rezultātu. Padzīvot atsevišķi un saprast, cik otrs cilvēks ir nozīmīgs — par šādu soli abi vienojās pēc konflikta ģimenē. Kāpēc viss tik tālu nonāca?

«Pārāk daudz pienākumu uz maniem pleciem. Tu iejūdzies visos darbos, un pienāk brīdis, kad viss, ko tu mājās dari, kļūst par pašsaprotamu lietu. Beigās tu ģimeni esi pieradinājis pie komforta — tīra veļa vienmēr salikta pa plauktiņiem, ledusskapī produkti salikti pa plauktiņiem, ēdiens pagatavots, rēķini samaksāti. Beigās sāku saņemt pārmetumus, ja kaut kas kādam nav pa prātam. Neesmu īsto sieru nopirkusi, nav pareizā gaļa nopirkta,» uz iemesliem, kas likuši kaut ko mainīt ģimenes attiecību modelī, norāda Liāra. Pieticis ar pāris nedēļām, lai dzīvesbiedrs mainītu savu attieksmi. «Jau sen biju gatava šādam solim, taču visu laiku rīkoties atturēja bērni. Šķita, ka nodarīšu viņiem pāri, ja šķirsimies. Pēc strīda biju tik dusmīga, ka biju gatava uzreiz šķirties, taču vīrs lūdza nepārsteigties. Tā kā mums bija atstāts pieskatīšanai draugu dzīvoklis, tad sarunājām, ka viņš dosies tur padzīvot. Vienojāmies par pienākumiem. Sarunājām, kurš vedīs jaunākos bērnus uz bērnudārzu, kurš — vecākos uz skolu. Viņš nāca arī ciemos pie mums, rūpējās par ikdienas saimnieciskajām vajadzībām. Pēc mēneša biju gatava dot viņam iespēju — dzīvojam atkal kopā,» pieredzē dalās Liāra.

NOSKAIDRO, VAI ESI STRUPCEĻĀ!

Kā saprast, ka attiecības «prasās» pēc revidēšanas? Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra «Līna» speciālisti izveidojuši jautājumu grupu, kas palīdzēs saprast, vai attiecības nonākušas strupceļā.

◆ Viena vai abu partneru būtiskas vēlēšanās vairs netiek apmierinātas un pamanītas.

◆ Viens vai abi partneri savstarpēji viens otru bieži kritizē.

◆ Partneru nākotnes plāni ir ļoti atšķirīgi, nav kopīgu interešu un vēlmes pavadīt laiku kopā.

◆ Partnerattiecības ietekmē tikai viens no abiem, pieņemot vienpersonīgus lēmumus par naudu, atvaļinājuma pavadīšanu, bērnu audzināšanu, tikšanos ar draugiem, seksuālām aktivitātēm un citiem jautājumiem, un otrs tādēļ cieš.

◆ Viens no abiem vai abi reti vai arī nekad viens ar otru nepiedzīvo seksuālu apmierinājumu.

◆ Viens vai abi nejūtas otra atbalstīti un saprasti, nav uzticēšanās.

◆ Partneru sarunas aprobežojas tikai ar ikdienas sīku problēmu risināšanu,

dziļākas tēmas un personīgāki jautājumi partnerim netiek uzticēti.

◆ Vilšanās un kritika vairs netiek savstarpēji izpausta, iespējams, kāds no partneriem piedzīvo arī veselības pasliktināšanos uz negatīvo attiecību fona — vēdersāpes, galvassāpes, paaugstināts asinsspiediens.

Vienam vai abiem ir reāli vai virtuāli sānsoļi — sms vai interneta attiecības.

◆ Viens otram nevar piedot senus pāridarījumus, starp partneriem ir kādas senas neatrisinātas problēmas.

◆ Attiecības pārmērīgi ietekmē vīramāte, sievasmāte vai iepriekšējā ģimene — partneris un kopīgie bērni.

Jo vairāk jautājumu atbildat ar «jā», jo vairāk problēmu attiecībās ir samilzušas. Risinājums — jāpalīdz sev pašiem vai jāmeklē pāru psihologa palīdzība.

SPECIĀLISTU VIEDOKĻI

Divnieks nozīmē sadarbību

DITA BLŪMA, NUMEROLOĢE

Divnieks nozīmē, ka nekad nebūs tikai viens viedoklis. Turklāt ir jābūt dialogam, nevis agresīvai viedokļa uzspiešanai. Tas ir sadarbības, sievišķs skaitlis, kas nes sev līdzi maigumu un emocijas. Tas simbolizē stabilitāti, kas veidojas no komandas darba. Divi neparedz iespēju palikt vienatnē ar sevi. Numeroloģijā izšķir cilvēka otro individuālo gadu. Katram cilvēkam to nosaka personīgi, šajā gadā ir vieglāk sakārtot attiecības. Pats par sevi skaitlis «divi» nav ne labs, ne slikts, tā labvēlīgā vai negatīvā ietekme atkarīga no cilvēka tipa.

Jābūt skaidriem nosacījumiem

SANDIS RATNIEKS, ĢIMENES PSIHOTERAPEITS

Otru iespēju ir pelnījis katrs. Būtisks ir jautājums, vai dot arī trešo un ceturto iespēju, ja nekas nemainās. Ja pāris nolemj turpināt kopdzīvi un attiecībām ir dota vēl viena iespēja, tad ļoti svarīgi ir nosacījumi. Tie nozīmē pārmaiņas. Savukārt pārmaiņas nozīmē strādāt ar sevi. Diemžēl pieredze liecina, ja cilvēkam ir dota arī trešā un ceturtā iespēja mainīties, bet viņš neko nav darījis, tad, visticamāk, viņš neko attiecību labā nedarīs. Tie būs tukši solījumi par vēlmi laboties. Saņemšanās turpināsies, augstākais, trīs mēnešus, un viss atgriezīsies vecajās sliedēs.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu