Ērkšķogas - organisma attīrītājas (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Ērkšķogas, iespējams, nav tavas mīļākās ogas to mazo, aso ērkšķu dēļ, uz kuriem saduras rokas, ja gribas tā kārtīgi saēsties ogas tieši no krūma. Taču asumiņi ir jāpiecieš, jo ērkšķogām ir jābūt tavā ēdienkartē!

Ērkšķogas ir izcils pektīna avots, īpaši pirmsgatavības stadijā, proti, tās atindē organismu. Kāri pēc zaļām ērkšķogām īpaši jūt cilvēki, kuriem ir nesabalansēts uzturs, tādi, kuriem bijis iemesls lietot daudz medikamentu vai kuri pieļāvuši pārslodzes. Ērkšķogās ir arī C, E vitamīns, karotīns, folijskābe.

Turklāt tās ir ne tikai garšīgas un veselīgas, bet arī labs skaistumkopšanas līdzeklis. Saspiestas ērkšķogas vai to sulu lieto galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai. Ērkšķogu sulā samērcētu vati uzliek sejai kā kompresi un patur 15-20 min. Pirms maskas uzlikšanas seju nomazgā ar ūdeni. Pēc maskas noņemšanas seju notīra ar mitru vates tamponu, pēc tam ar sausu. Šo procedūru var veikt ogu laikā 2-3 reizes nedēļā.

Ērkšķogas lieto arī pret aptaukošanos, 3-4 nedēļās apēdot 1 kg ogu diennaktī. Ērkšķogu sula atjauno organismu, tā labvēlīgi iedarbojas uz vielmaiņu, normalizē zarnu darbību hronisku aizcietējumu gadījumā.

Sagatavo šīs vērtīgās ogas arī ziemai!

Ērkšķogu džems ar apelsīniem (citroniem) 1 kg ērkšķogu, 1 apelsīns vai citrons, 1 kg cukura (ja izmanto metāla vāciņus, pietiek ar 0,5 kg cukura) Ogas notīra, nomazgā, apelsīnu nomazgā. Visas sastāvdaļas samaļ gaļasmašīnā (citrusaugļus ar visu miziņu, bet bez sēklām). Iegūtajai masai pievieno 0,5 kg cukura, uzkarsē un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam karstu sapilda burkās, aizvāko ar metāla vāciņiem, apgriež otrādi, apsedz ar segu un atstāj līdz atdzišanai. Var ēst tāpat vai izmantot kā pildījumu. Var gatavot arī, pievienojot 1 kg cukura.

Ērkšķogas ābolu biezenī 1 kg ērkšķogu, 500 g ābolu, 100-500 g cukura Ogas notīra, sadursta un saliek burkā līdz sašaurinājumam. Ābolus sagriež šķēlēs un sasautē katlā zem vāciņa, pievienojot dažas karotes ūdens. Izberž caur sietu, iegūtajam biezenim pievieno cukuru, izmaisa, uzkarsē līdz vārīšanai. Pārlej ogām, pasterizē 90 grādu temperatūrā: puslitra burkas - 15 minūtes, litra burkas - 20 minūtes, trīslitra burkas - 30 minūtes.

Karaliskais ievārījums 1 kg ērkšķogu, 1,3 kg cukura, ½ glāzes ūdens, 15-20 jaunas ķiršu lapas Šim ievārījumam ir ieteicams aromāts un patīkama garša.Jaunas veselas ķiršu lapas vāra dažas minūtes, tad atdzesē. Novārījumu izkāš un izmanto cukura sīrupa gatavošanai. Notīrītas, atdzesētas ogas saliek katlā un pārlej ar karstu cukura sīrupu. Uzvāra, noliek vēsā vietā uz 8-10 stundām. Pēc tam uz mazas liesmas vāra 3-5 minūtes un no jauna noliek vēsumā. Atkārto tā vēl 2 reizes un vāra līdz gatavībai.

„Smaragda" ievārījums 1 kg zaļu negatavu ērkšķogu, 1 kg cukura, ķiršu lapas No ķiršu lapām pagatavo novārījumu: uz 100 g svaigu ķiršu lapu ņem 3 glāzes ūdens, uzvāra un izkāš. Notīrītas lielas un vidēji lielas ērkšķogas sānos iegriež un izņem sēklas. Ogas pārlej ar ķiršu novārījumu un novieto aukstā vietā uz 12 stundām. Pēc tam sulu nolej un no tā pagatavo cukura sīrupu. Ar karstu sīrupu aplej ogas un vāra 15 minūtes. 2-3 minūtes pirms vārīšanas beigām ievārījumam pievieno 10 svaigas ķiršu lapas. Gatavo ievārījumu salej burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem. Ievārījumam ir pievilcīgs izskats, ogas tajā ir smaragdzaļas.

Ērkšķogu marmelāde 1 kg ogu, 550 g cukura Cietas negatavas ogas saber katlā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens un vāra zem vāka. Masu izberž caur sietu. Iegūto biezeni vāra uz vājas liesmas maisot, līdz apjoms samazinās līdz pusei no sākotnējā. Pēc tam pakāpeniski pievieno cukuru un apmaisot vāra līdz gatavībai. Gatavo marmelādi iepilda ar aukstu ūdeni samitrinātā emaljētā formā. Atdzisušo masu sagriež gabaliņos un apkaisa ar cukuru. Uzglabā sausā, vēsā vietā.

Ērkšķogu kūka Mīklai: 6 ēdamkarotes sviesta, ½ glāzes cukura, 1 paciņa vanilīna cukura, 3 olas, ½ glāzes miltu, šķipsniņa sāls Pildījumam: 2½ glāzes notīrītu ērkšķogu Sviestu izkausē, samaisa ar cukuru, olu dzeltenumiem, vanilīna cukuru un miltiem. Saputo olas baltumus ar šķipsniņu sāls un uzmanīgi iemaisa mīklā. Mīklu sadala 2 daļās. Vienu daļu ieliek iepriekš ar sviestu ieziestā formā un vienmērīgi pārklāj ar ērkšķogām. Virs ērkšķogām uzklāj atlikušo mīklu. Cep 180 grādu temperatūrā 40-50 minūtes. Gatavo kūku izņem no formas, pārsmērē ar izkausētu sviestu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu