Ko darīt ar attaisītu sauļošanās krēmu? (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Vairums atpūtnieku zina, ka vasarā sauļojoties vajadzētu lietot saules aizsargkrēmu. Bet tikai retais aizdomājas, ka nebūtu ieteicams smērēt pagājušajā vai pat aizpagājušajā sezonā atvērtu krēma tūbiņu. Taupība šoreiz nebūs īsti vietā.

Dermatoloģe «Lāzermedicīnas klīnikā» Kristīne Zabludovska sarunā ar portālu TVNET akcentēja, ka cilvēkiem pirms saules aizsargkrēma lietošanas vajadzētu apskatīties, cik ilgi tas ir derīgs. Uz katra iepakojuma vajadzētu būt norādītam, līdz kuram datumam ražotājs garantējis aktīvo vielu saglabāšanos.

Lai gan uz iepakojuma var būt rakstīts, ka līdzeklis ir derīgs vēl pāris gadus,

ārste iesaka visus atvērtos kosmētikas līdzekļu iepakojumus izlietot pusgada laikā pēc atvēršanas.

Jāņem vērā, ka atvērts iepakojums neaizsargā līdzekļus no oksidēšanās un tas var samazināt aktīvo vielu iedarbību.

Tādējādi katru saules aizsargkrēma iepakojumu vajadzētu lietot tikai vienu, maksimums, divas sezonas. Ja kosmētikas skapīti atrodat šovasar neizlietotu krēmu, labāk nākamās vasaras sākumā iegādāties jaunu krēma iepakojumu, nevis lietot esošo.

Izvēloties krēmu, vajadzētu lietot tādu krēmu, kurš aizsargā gan no UVA, gan UVB starojuma. Tāpat jāpievērš uzmanība saules aizsargfaktora (SPF) līmenim. Gaišas ādas un matu īpašniekiem vajadzētu lietot krēmu ar SPF 50 vai augstāk. Tumsnējas ādas un tumšu matu īpašnieki var iztikt ar krēmu, kurā SPF ir virs 30.

Runājot par veikalos nopērkamajiem līdzekļiem ar SPF 6 vai 12, ārste norādīja, ka tie aizsargā nepietiekami. Iegādājoties saules aizsargkrēmu, jāatceras, ka

līdzeklis parasti jālieto vairākas reizes dienā.

Nepietiks, ja to uzsmērēs tikai vienu reizi no rīta.

Dzirdēts, ka aizsardzībai pret sauli izmanto ne tikai veikalos iegādājamos, bet arī dabīgos līdzekļus, ko iesaka tautas medicīnā. Taču dermatoloģe neieteica tā rīkoties, jo neesot pārliecinošu pētījumu, kā dabīgie līdzekļi aizsargā pret saules kaitīgo iedarbību.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu