Kakao palīdz uzlabot atmiņu (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselību uzlabojošās vielas, kas atrodamas kakao, tikai trīs mēnešu laikā 60 gadus veca cilvēka atmiņu var uzlabot līdz trīsdesmitgadnieka līmenim, raksta «Anglo Baltic News».

Eksperti apgalvo, ka šis ir pirmais tiešais pierādījums tam, ka atmiņu iespējams uzlabot, vienkārši mainot uzturu. Tas nozīmē, ka cilvēki, kuri aukstajos ziemas vakaros izvēlas sildīties ar tasi kakao, varētu sev palīdzēt izvairīties no postošās plānprātības slimības dzīves otrajā pusē. Par nelaimi cilvēkiem, kuriem garšo saldumi, – šokolādes dzērieniem un šokolādei nav tāda paša efekta. Tie satur cita veida kakao nekā tas, kurš izmantots pētījumā.

Eksperimentā, kurā piedalījās veselīgi brīvprātīgie, noskaidrots, ka kakao dzeršana katru dienu palīdz ne tikai mazināt atmiņas zudumus, bet pat darbojas pretējā virzienā un atmiņu ievērojami uzlabo. Nespēja atcerēties lietas, piemēram, paziņu vārdus vai to, kur cilvēks ir novietojis auto, atšķiras no postošā atmiņas zuduma, ko sev līdzi nes Alcheimera slimība.

Doktors Skots Smols teica: «Ja pētījuma dalībniekam bija 60 gadus vecam cilvēkam atbilstoša atmiņa pētījuma sākumā, pēc trīs mēnešu regulāras kakao dzeršanas viņa atmiņa vairāk līdzinājās tai, kāda ir cilvēkiem 30 un 40 gadu vecumā.» Doktors Adams Brikmens, pētījuma vadītājs, teica: «Kad mēs pēc pētījuma aplūkojām procesus eksperimenta dalībnieku smadzenēs, mēs pamanījām ievērojamus uzlabojumus tajā smadzeņu daļā, kas atbildīga par atmiņu.»

Tomēr pētījumā piedalījās tikai 37 cilvēki. Doktors Smols apgalvo, ka viņa komanda pašlaik cer līdzīgu rezultātu iegūt, veicot lielāka mēroga pētījumu. Doktors Saimons Ridlijs no «Alzheimer’s Research UK» teica: «Mums nepieciešami ilgāki, plašāki pētījumi, lai pilnībā izprastu to, vai kakao dzeršana tiešām var palīdzēt uzlabot atmiņu. Šajā pētījumā tika izmantots īpašs kakao, līdz ar to cilvēkiem to nevajadzētu uztvert kā mudinājumu ķerties pie šokolādes ēšanas.»

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu