E-adreses lietošana nebūšot sarežģītāka par darbībām internetbankā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Oficiālās elektroniskās adreses lietošana nebūšot sarežģīta un būs piemērota vidējam interneta lietotājam Latvijā, šodien žurnālistiem pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Ekonomisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols.

Viņš oficiālās elektroniskās adreses vidi salīdzināja ar internetbanku - princips būšot līdzīgs - darbības notiks slēgtā vidē, kas garantēs datu drošību. «Iedzīvotājiem nebūs nepieciešamas papildu tehniskās prasmes, ja viņi ir interneta lietotāji ar vidējām prasmēm. Ja tiek lietota internetbanka, tad problēmām nevajadzētu būt,» klāstīja Ozols.

Sistēmā kādu laiku būs iespējams arī uzglabāt valsts iestāžu atsūtītos dokumentus. Padomāts ir arī par veidu, kā iedzīvotāji tiks informēti, ka oficiālajā elektroniskajā adresē ir ienācis kāds ziņojums vai dokuments no kādas valsts iestādes, - tas tiks nosūtīts uz iedzīvotāja ikdienā izmantoto e-pastu.

Oficiālā elektroniskā adrese darboties sāks no 2017.gada 1.janvāra. Obligāta šāda adrese būs valsts iestādēm un komersantiem, bet fiziskās personas to varēs izmantot pēc brīvprātības principa. Ja privātpersona vēlēsies sev oficiālo e-adresi, tai būs jālūdz to aktivizēt. PMLP vadītāja vietnieks Jānis Citskovskis gan atzina, ka pagaidām netiek prognozēts, ka būs oficiālās e-adreses lietotāju skaita pieaugums iedzīvotāju vidū. Taču ir cerība, ka, redzot ieguvumus, tuvāko gadu laikā pēc adreses ieviešanas lietotāju skaits pārsniegs pāris desmitus procentu.

Viņš informēja, ka, ieviešot oficiālo e-adresi, tiks radīta vide, kurā droši savā starpā varēs komunicēt valsts ar privātpersonām un komersantiem. Šajā vidē tiks garantēta elektronisko sūtījumu piegāde un datu konfidencialitāte.

Izveidojot oficiālo e-adresi, PMLP sola, ka notiks cīņa arī ar surogātpastiem, proti, tiks izskaustas jebkādas mēstules šajā vidē. Tas notiks sākotnēji ar preventīviem, bet pēc tam arī ar sodošiem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka Iekšlietu ministrija sagatavojusi koncepciju, kas paredz atvieglot saziņu starp valsts institūcijām un privātpersonām, izveidojot oficiālu elektronisko adresi (e-adresi), kuru varēs reģistrēt portālā «www.latvija.lv».

Šīs koncepcijas mērķis ir rast risinājumu, lai modernizētu un optimizētu iestāžu darbu saziņas jomā ar privātpersonām, nodrošinot draudzīgu iestāžu pakalpojumu pieejamību. Viens no būtiskākajiem iestādes darba optimizēšanas instrumentiem ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošana, kas ļauj ievērojami uzlabot iestādes darbu, tostarp dokumentu apriti. Tāpat tas ir izšķirošs faktors iedzīvotāju apmierinātības ar iestāžu darbu celšanā. E-adreses tiesiskā regulējuma nostiprināšana un ieviešana nodrošinātu ātrāku, ērtāku un efektīvāku saziņu starp iestādi un privātpersonām.

E-adrese tiks piešķirta gan privātpersonām, gan iestādēm, lai nodrošinātu vienādu adresācijas sistēmu visiem sūtījumiem uz/no e-adreses, kā arī ērtāku un vienveidīgāku adresāta norādīšanu gadījumos, kad privātpersona nezina saņēmēja statusu.

Iedzīvotāju reģistrā (IeR) un Uzņēmumu reģistrā (UR) reģistrētās privātpersonas e-adresi elektroniski varēs reģistrēt portālā «www.latvija.lv» vai klātienē, vēršoties attiecīgi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē vai Uzņēmumu reģistrā. Visu privātpersonu un iestāžu e-adreses tiks apkopotas vienotā e-adrešu katalogā Valsts reģionālās attīstības aģentūras e-pakalpojumu koplietošanas platformā. Katalogā tiks iekļauta informācija par personas e-adresi.

E-adreses risinājumu paredzēts ieviest divās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts izstrādāt e-adreses risinājumu, kas nodrošina saziņu starp valsti un privātpersonām, kuras reģistrētas IeR vai UR, lai gūtu pieredzi e-adreses darbības nodrošināšanā. Otrajā kārtā paredzēts pieņemt lēmumus, pamatojoties uz pirmās kārtas pieredzi, kas nodrošinās saziņu privātpersonu starpā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu