Norisinās līdz šim Eiropā lielākās kiberdrošības mācības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šodien vairāk nekā 200 organizācijas un 400 profesionāļi no 29 Eiropas valstīm vienu dienu ilgā simulācijā, kuru organizē Eiropas tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA), pārbauda sagatavotību iespējamam kiberuzbrukumam.

Kā liecina Eiropas Komisijas (EK) paziņojums, mācību «Cyber Europe 2014» laikā speciālisti no publiskā un privātā sektora, tostarp valstu kiberdrošības aģentūras, nacionālās ātrās reaģēšanas komandas datorincidentu gadījumiem, ministrijas, telekomunikāciju uzņēmumi, enerģētikas uzņēmumi, finanšu iestādes un interneta pakalpojumu sniedzēji, testē savas procedūras un spējas rīkoties reālajai dzīvei pietuvināta liela mēroga kiberdrošības scenārijā.

«Cyber Europe 2014» ir līdz šim lielākās un sarežģītākās Eiropā rīkotās šāda veida mācības. To laikā tiks simulēti vairāk nekā 2000 atsevišķi kiberincidenti, pakalpojumatteices uzbrukumi tiešsaistes pakalpojumiem, izlūkdienestu un plašsaziņas līdzekļu ziņojumi par kiberuzbrukumiem, uzbrukumi, kuri maina vietnes izskatu, sensitīvas informācijas izsekošana un iegūšana, uzbrukumi kritiski svarīgai infrastruktūrai, piemēram, enerģētikas vai telesakaru tīkliem, kā arī Eiropas Savienības (ES) sadarbības un krīzes vadības procedūru izmēģinājumi.

EK priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa norādīja, ka kiberuzbrukumi kļūst arvien izsmalcinātāki un vērienīgāki un tos nevar novērst, ja dalībvalstis darbojas atsevišķi vai dažas no tām sadarbojas.

«Es priecājos, ka ES un EBTA dalībvalstis strādā kopā ar ES iestādēm un ENISA tās apvieno. Tikai šāda veida kopīgi pūliņi palīdzēs saglabāt mūsdienu sabiedrības un ekonomikas aizsardzību,» pauda Krusa.

Savukārt ENISA izpilddirektors profesors Udo Helmbrehts informēja, ka pirms pieciem gadiem vēl nebija nevienas procedūras, kas ļautu vadīt sadarbību starp valstīm kiberkrīzes gadījumā.

«Šodien mums ir procedūras, kā kopīgiem spēkiem mazināt kiberkrīzes sekas Eiropas līmenī. Šodien īstenoto mācību rezultāts mums pateiks, ko esam sasnieguši, un palīdzēs noteikt turpmāk veicamos pasākumus,» sacīja Helmbrehts.

EK norādījusi, ka 2013.gadā globālie kiberuzbrukumi tīmeklī skaita ziņā auguši par gandrīz ceturtdaļu un kopējais datu drošības pārkāpumu skaits bija par 61% augstāks nekā 2012.gadā. Katrā no astoņiem smagākajiem datu drošības pārkāpumiem tika zaudēti desmitiem miljonu datu ierakstu un tika atklāta 552 miljonu personu identitāte. Saskaņā ar aplēsēm 2013.gadā vien uz kibernoziedzības un spiegošanas nozari attiecināmi vispārējie zaudējumi robežās no 300 miljardiem dolāru līdz 1 triljonam dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu