Visumā atklāta ūdens planēta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV zinātnieki atklājuši planētu «GJ1214b», kas būtiski atšķiras no līdz šim zināmajām, jo to veido nevis gāzes vai ieži, bet gan ūdens.

Jaunatklātā planēta ir «ūdens pasaule, ko apvij bieza un tvaikveidīga atmosfēra,» skaidro pētnieki.

Pie šādiem atklājumiem zinātnieki nonākuši, izpētot planētu ar Habla teleskopu.

««GJ1214b» nelīdzinās nevienai citai mums zināmajai planētai,» atzīst astronoms Zaharijs Berta. «Milzīga daļa [no planētas] masas sastāv no ūdens.»

Planēta «GJ1214b» tika atklāta 2009.gadā. Tās diametrs ir 2,7 reizes lielāks nekā Zemei, bet masa teju septiņas reizes pārsniedz mūsu planētas masu.

Turpmākos pētījumos zinātniekiem radās aizdomas, ka šo planētu, kuras temperatūra sasniedz 232 grādus pēc Celsija, galvenokārt klāj ūdens. Tas apstiprinājās, kad Berta un viņa kolēģi izmantoja Habla teleskopu, lai tuvāk izpētītu jaunatklāto planētu.

Turklāt pētnieki secinājuši, ka, salīdzinot ar Zemi, uz planētas «GJ1214b» ir daudz vairāk ūdens un daudz mazāk iežu. Savienojumā ar augsto temperatūru un spiedienu tas rada visnotaļ eksotiskus rezultātus, piemēram, «karsto ledu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu