Kā izskatās lidošana gaismas ātrumā (59)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ceļošana gaismas ātrumā nebūt neizskatās tā, kā tas tiek atainots Holivudas zinātniskās fantastikas filmās.

Realitātē, pat tad, ja tik tiešām būtu iespējams Visumā pārvietoties ar gaismas ātrumu, viss izskatītos pilnīgi citādāk, ir noskaidrojuši Leičesteras Universitātes studenti no Lielbritānijas.

Holivudā uzskata, ka ceļošana ar gaismas ātrumu izskatās šādi
Holivudā uzskata, ka ceļošana ar gaismas ātrumu izskatās šādi Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Viņi izskaitļojuši, ka, paātrinoties līdz gaismas ātrumam, piemēram, ar Zvaigžņu karu sāgas galveno varoņu komsosa kuģi, uz tā esošie cilvēki nebūt neredzētu bezgalībā izstieptus zvaigžņu siluetus.

Iemesls ir viens – fizikas likumi. To dēļ kosmosa ceļotāji saskartos ar Doplera efektu un tā dēvēto zilo nobīdi, kuras dēļ elektromagnētiskā starojuma, arī redzamās gaismas viļņu garums saīsinās virzienā pret kustīgo objektu; tādējādi zvaigžņu izstarotās gaismas viļņu garums kļūtu īsāks un no redzamā spektra pārietu rentgenstaru diapazonā.

Citiem vārdiem sakot, pēc Leičesteras universitātes maģistrantu domām, sākot lidojumu gaismas ātrumā, ceļotāji visticamāk redzētu nevis bezgalīgi garas līnijas, bet gan spožu disku, kurš virzienā uz ārmalām kļūst blāvāks, jo kosmisko mikroviļņu fona starojuma (tās ir atliekas no lielā sprādziena un ir salīdzinoši vienmērīgi izplatītas kosmosa telpā) viļņu garums tiktu nobīdīts redzamās gaismas virzienā, raksta Journal of Physics Special Topics.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu