Izdodas no cilvēka DNS «izdzēst» HIV (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz šim pastāvēja uzskats, ka, tiklīdz kā HIV vīruss iesakņojas cilvēka organisma šūnā, tas uz palikšanu ievada sava nāvējošā genoma informāciju upura DNS un viņam nekas cits neatliek, kā lietot specifiskus medikamentus līdz pat mūža beigām.

Tomēr tagad Filadelfijas Tempļa universitātes medicīnas skolas pētniekiem ir izdevies pilnībā izdzēst HIV-1 vīrusu no cilvēka šūnām. Perspektīvā šā vīrusa «izgriešanas» metode varētu kalpot arī citu infekciju ārstēšanā, raksta Dailymail.co.uk.

«Šis ir ļoti nozīmīgs solis ceļā uz AIDS ārstēšanu,» sacījis universitātes Neirozinātņu departamenta profesors Kamels Halili. «Tas ir aizraujošs atklājums, tiesa, pagaidām tas vēl nav gatavs lietošanai slimnīcu praksē. Tas ir pierādījums, ka mēs dodamies pareizajā virzienā.»

HIV-1 vīrusa genoma izdzēšanai zinātnieki izmanto molekulāra līmeņa instrumentus - īpašus fermentus kombinācijā ar RNS, kas no šūnas DNS ķēdes «izgriež» HIV vīrusa genoma posmu. Tālāk ārstēšanās procesā ieslēdzas šūnas pašsalabošanās mehānisms, kas savieno DNS ķēdes brīvos galus, un šūna faktiski ir vesela.

«Tā kā cilvēka imūnsistēma pati nespēj tikt galā ar HIV-1, izveseļošanās ir iespējama tikai pēc vīrusa izvākšanas,» skaidro Halili.

Molekulārie instrumenti varētu kalpot arī vakcīnu izstrādāšanā, jo pētījumos secināts, ka fermentu un RNS kombinācija izveido tādu kā aizsargmūri, ko HIV nespēj pārvarēt.

Šobrīd visā pasaulē ir vairāk nekā 33 miljoni HIV vīrusa nēsātāju.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu