Paralizēts vīrietis pēc revolucionāras operācijas atkal staigā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Revolucionāra operācija ar pozitīvu iznākumu kādam paralizētam vīrietim veikta Polijā - 40 gadus vecais Dereks Fiduka atguvis daļēju spēju staigāt pēc tam, kad viņa muguras smadzenēs pārstādītas šūnas no deguna dobuma.

Dereks Fiduka pēc vairākiem naža dūrieniem mugurā bija paralizēts no krūtīm uz leju kopš 2010.gada. Revolucionāras operācijas un ilgas ārstēšanas rezultātā vīrietis ir atguvis spēju staigāt, tiesa, pagaidām bez palīgierīces tas vēl nav iespējams, vēsta BBC. Operāciju veica poļu ķirurgi, sadarbojoties ar britu zinātniekiem no Londonas.

Lai arī staigāšanai ir nepieciešams atbalsts, «sajūtas ir neaprakstāmas», piebilst Fiduka. «Kad nejūti gandrīz pusi sava ķermeņa, tu esi bezpalīdzīgs. Bet, tiklīdz sajūtas atgriežas, šķiet, ka esi piedzimis no jauna.»

Neiroloģijas speciālists Džefs Raizmans, kas vadīja britu zinātnieku komandu, uzskata, ka sasniegumi Fidukas ārstēšanā ir iespaidīgāki nekā cilvēka pastaigas uz Mēness.

Terapijā tika izmantotas īpašas šūnas no deguna dobuma, kas daļēji atbildīgas par ožas sajūtām un gādā par to, lai nervu šķiedras ožas sistēmā tiktu nepārtraukti atjaunotas.

Fidukam tika veiktas divas muguras smadzeņu operācijas. Pirmās operācijas laikā bojātajās muguras smadzenēs tika injicēts apmēram pusmiljons ožas reģenerācijas mehānisma šūnu, kuras iepriekš no dažiem paraugiem bija izaudzētas laboratorijā. Kopumā ķirurgi veica apmēram simtu mikroinjekciju virs un zem muguras smadzeņu bojājuma vietas.

Papildus tam no pacienta potītes tika paņemti četri nervu audu paraugi, kas tika novietoti uz 8 mm platā griezuma muguras smadzeņu kreisajā pusē.

Zinātnieki uzskata, ka deguna dobuma šūnas kalpoja kā sava veida ceļvedis, savukārt potītes nervu audi pildīja tilta funkciju un deva iespēju muguras smadzeņu šūnām reģenerēties un saaugt.

Pirms operācijas Fiduka bija paralizēts gandrīz divus gadus un, par spīti intensīvām fizioterapijas nodarbībām, neizrādīja ne mazākās atlabšanas pazīmes.

Pēc operācijas pirmie rezultāti ilgi nebija jāgaida. To, ka operācija varētu būt bijusi sekmīga, Fiduka pirmo reizi sajutis apmēram trīs mēnešus pēc šūnu transplantācijas, kad sajutis kreisās kājas ciskas muskuli.

Sešus mēnešus pēc operācijas Fiduka jau spēra pirmos soļus. Tiesa, toreiz vēl bija nepieciešamas kāju protēzes, fizioterapeita palīdzība un līdzteku atbalsts. Divus gadus pēc operācijas Fiduka ar speciālas ierīces palīdzību pārvietojas arī ārpus Vroclavas Akrona neirorehabilitācijas centra (Akron Neuro-Rehabilitation Center), turklāt pamazām atgūst arī urīnpūšļa un zarnu sajūtas, kā arī seksuālās funkcijas.

Šobrīd staigāšana ir diezgan nogurdinoša, tomēr Fiduka ir pārliecināts, ka reiz pienāks diena, kad viņš atkal būs pilnīgi neatkarīgs.

Zinātnieki tikmēr pauž cerību, ka iespējami ātri izdosies pilnveidot deguna dobuma ožas šūnu terapiju, jo tā ir vienīgā nervu sistēmas daļa, kas cilvēka dzīves laikā reģenerējas.

Revolucionārās mugurkaula smadzeņu bojājumu ārstēšanas metodes izstrādē sadarbojās Londonas Universitātes koledžas Neiroloģijas institūts (University College London's Institute of Neurology), Vroclavas universitātes slimnīca (Wroclaw University Hospital), Vroclavas Akrona neirorehabilitācijas centrs (Akron Neuro-Rehabilitation Center), kā arī Nikolsa Mugurkaula bojājumu fonds (Nicholls Spinal Injury Foundation (NSIF) ) un Lielritānijas cilmes šūnu fonds (UK Stem Cell Foundation (UKSCF)).

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu