Arhīva foto: Pirmā pasaules kara laika vācu zemūdenes iekšiene

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Unikālās un kvalitatīvās fotogrāfijās redzama 1918. gadā nogremdētās vācu zemūdenes UB-110 iekšiene pēc tam, kad tā tika izcelta no ūdens.

Kā raksta izdevums «Rare Historical Photos», zemūdeni SM UB-110 uzbūvēja Hamburgas uzņēmums «Blohm & Voss». Ūdenī tā pirmo reizi tika ielaista 1917. gada 1. septembrī, savukārt aktīvu karadarbību uzsāka 1918. gada pavasarī.

UB-110 varēja pārvietot desmit torpēdas, kā arī bija aprīkota ar 8,8 centimetrus liela kalibra klāja lielgabalu. Zemūdenē bija paredzēts darboties trīs apkalpes locekļiem un vairāk nekā 31 karavīram. Tā varēja sasniegt 24,6 kilometrus stundā lielu ātrumu, esot virs ūdens, bet 13,7 kilometrus stundā lielu ātrumu, esot zem ūdens.

1918. gada 19. jūlijā zemūdene tika taranēta un nogremdēta, bojā ejot 23 tās pasažieriem. Tomēr vēlāk tā tika izcelta no ūdens, ar mērķi zemūdeni restaurēt, tomēr, pateicoties Pirmā pasaules kara beigām, restaurācijas darbi tika pārtraukti.

Daudziem noteikti nav skaidrs, kā gan zemūdens apkalpe varēja orientēties kloķu, krānu, pogu un mērinstrumentu ņudzeklī, tomēr zināms, ka jūrnieki laika gaitā iemanīties zemūdens vadīšanā iemācījās ļoti labi, turklāt lielākā daļa kontrolierīču bija numurētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu