Pētnieki atklājuši visu laiku psihedēliskāko dinozauru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīniešu paleontologi atklājuši līdz šim krāsaināko dinozaurveidīgo radījumu, kas Ķīnas teritorijā mitis pirms aptuveni 161 miljona gadu.

Kā vēsta «Mirror», jaunatklāto radījumu pētnieki nodēvējuši par Čajongu (Caihong), kas mandarīnu valodā nozīmē «varavīksne».

Izpētot ārkārtīgi labi saglabājušās fosilijas mikroskopisko struktūru, pētnieki atklāja, ka tā spalvas bijušas neticami krāšņas, īpaši uz galvas, kakla un krūtīm, līdzīgi kā tas ir mūsdienās sastopamajam kolibri.

Fosilija tika atrasta Ķīnas provincē Hebejā (Hebei), un tā pierāda, ka juras laikmeta pasaule ir bijusi krāšņāka, nekā mēs iedomājamies.

Lai arī atklātais radījums ir līdzīgs putnam, tomēr pētnieki šaubās, vai tas maz pratis lidot. Tā krāšņās spalvas, visticamāk, kalpoja pārošanās partneru pievilināšanai un kamuflāžas efektam.

Čajongam bija divas kājas un ārkārtīgi asi zobi, kas to padarīja par bīstamu pretinieku mazākiem zīdītājiem un ķirzakām, bet virs tā acīm bija uzacīm līdzīga sekste.

Šis ir senākais zināmais radījums, kuram ir asimetriskas spalvas, ko putni mūsdienās izmanto, lai manevrētu lidošanas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu