Ēģiptē atrastas 4300 gadus senas kapenes, kurās guldīta dižciltīga ierēdne

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Ēģiptes Senlietu ministrija paziņojusi, ka Gīzas plato atklātas jaunas kapenes, kurās pirms vairāk nekā 4300 gadiem guldīta dižciltīga ierēdne Hetpeta, vēsta «Live Science».

Tiek lēsts, ka kapenes izveidotas īsi pēc Gīzas piramīdu pabeigšanas. Zināms, ka Gīzas plato ir slavens ne tikai ar piramīdu kompleksu, bet arī nekropoles daļu, ko veido vienkāršāku kapeņu kopums. Šajās kapenēs arheologi joprojām atklāj jaunus artefaktus – galvenokārt no dižciltīgo ēģiptiešu dzīves.

«Šajās kapenēs uz sienām ir ļoti īpatnēji zīmējumi, turklāt tie ir ļoti labi saglabājušies. Tajos dažādās medību un zvejas ainās redzama Hetpeta. Tāpat uz sienas attēlotas arī dažādas muzikālas un dejas performances. Vienā ainā attēlots pērtiķēns, kas vāc augļus, bet citā – pērtiķēns, kas dejo mūzikas pavadībā,» stāstīja Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvji.

Kapenēs atrodas arī svētnīca ar šķīstīšanās baseinu, kā arī vieta, kur tika veikta upurēšana dieviem. Vienā kapeņu stūrī, iespējams, atradusies Hetpetas statuja, kas tagad ir pazudusi līdz ar pašu mūmiju. Visticamāk, kapenes aplaupītas jau antīkajā laikā.

Ēģiptiešu arheologi paziņojuši, ka 2018. gadā plānots veikt vēl nopietnākus izrakumus šajā rajonā, tāpēc drīzumā var būt gaidāmi jauni atklājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu