Austrālijā atrasta pasaulē vecākā vēstule pudelē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc tam, kad kāds laulātais pāris pludmalē atradis šķietami parastu pudeli un nolēmis to novietot mājās uz plauktiņa kā interjera priekšmetu, atklājies, ka pudelē atrodas 132 gadus veca zīmīte.

Kā raksta «Guardian Australia», 132 gadus seno džina pudeli atrada Tonija Ilmena kopā ar vīru Kimu Ilmenu. Sākumā viņa domāja, ka tā ir parasta, skaista pudele, un nolēma to aiznest mājās kā dekoratīvu priekšmetu, tomēr tad viņa pudelē pamanīja sarullētu papīra lapiņu.

Uz lapiņas bija rakstīts teksts vācu valodā. Vēstule bija datēta ar 1886. gadu. Vēstules autentiskumu apstiprinājis Austrālijas muzejs.

«Tas bija pilnīgi neticami. Laikam nekas labāks par šo veiksmi nevar būt,» sajūsmināts bija Kims Ilmens.

Pēc vēstules atvēršanas kļuvis zināms, ka pudele Indijas okeānā iesviesta pār vācu burinieka «Paula» bortu 1886. gadā, 950 kilometrus no Austrālijas krastiem.

Tajā laikā vācu kuģotāji veica eksperimentu, iemetot ūdenī pudeles ar kuģu koordinātēm, lai izsekotu okeānu straumes. Katrā zīmītē bija rakstītas tā koordinātes, datums un kuģa nosaukums.

Šīs pudeles un zīmītes autentiskumu apstiprinājuši arī vācu kuģniecības eksperti. Iepriekš vecākā atrastā vēstule pudelē bija 108 gadus sena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu