Par 45 000 eiro tiek izsolīta slavenā šifrēšanas mašīna «Enigma»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artmark

Par 45 000 eiro tiek izsolīta slavenā nacistu šifrēšanas mašīna «Enigma», ko kādā krāmu tirdziņā Rumānijā nejauši atradis kriptogrāfijas profesors.

Izdevums «Deutsche Welle» vēsta, ka šifrēšanas mašīnu, kas ievietota pārdošanā izsoles nama «Artmark» mājaslapā, kāds acīgs kriptogrāfijas profesors nejauši uzgājis krāmu tirdziņā Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē. Otrajā pasaules karā nozīmīgo ierīci profesors atpazinis uzreiz un samaksājis par to nieka 100 eiro.

Pašlaik šifrēšanas mašīnas cena sasniegusi jau 45000 eiro, solot profesoram pamatīgu peļņu.

«Enigma» šifrēšanas mašīnas bija īpašas ierīces, ko Otrā pasaules kara laikā izmantoja nacisti, lai šifrētu dažādas slepenas ziņas. Tomēr, kad poļu matemātiķis Marians Rajevskis ar komandu Alana Tūringa vadībā «Enigmas» kodu uzlauza, ierīce zaudēja savu popularitāti.

Pašlaik izsolē esošās ierīces modelis ir «Enigma 1», ko 1941. gadā ražojis uzņēmums «Heimsoeth & Rinke». Tas atrodas oriģinālajā kastē un joprojām darbojas.

Šifrēšanas ierīce nonākusi Rumānijā, visticamāk, tāpēc, ka Otrā pasaules kara laikā Vācija un Rumānija bija sabiedrotās.

Tika izgatavotas aptuveni 20 000 «Enigma 1» šifrēšanas mašīnu, tomēr līdz mūsdienām ir saglabājušās tikai dažas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu