LPP/LC aicina nepiedalīties tautas nobalsošanā par Satversmes grozījumiem (287)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partija LPP/LC neatbalsta Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) izstrādāto Satversmes grozījumu pieņemšanu Saeimā un aicina pilsoņus nepiedalīties tautas nobalsošanā par minētajiem Satversmes grozījumiem, teikts šodien partijas LPP/LC domes pavasara sēdes laikā pieņemtajā rezolūcijā.

Partija LPP/LC respektē un atbalsta Latvijas Republikas Satversmē noteiktās cilvēka tiesības un brīvības, Satversmē noteikto, ka suverēnā vara valstī pieder Latvijas tautai, un tautas tiesības ierosināt atlaist Saeimu pirms pilnvaru termiņa beigām.

Partija LPP/LC uzskata, ka esošā Saeimas atlaišanas kārtība gadījumos, ja tā nespēj pildīt savus pienākumus, ir jādiskutē un, iespējams, jāmaina.

"Uzskatām, ka tiesības tautas nobalsošanā atlaist Saeimu ir jādeleģē vismaz tādam pašam pilsoņu kvorumam, kāds ir piedalījies iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, un par to jānobalso vairāk nekā pusei balsotāju," norāda LPP/LC.

Partija LPP/LC uzskata, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) izstrādātie un izskatīšanai Saeimā iesniegtie grozījumi Satversmē ir nepilnīgi, pieļauj neproporcionāli zema pilsoņu kvoruma tiesības visu vārdā pieņemt lēmumu par Saeimas atlaišanu, kā arī nenosaka pārdomātu un līdzsvarotu Saeimas atlaišanas procedūru, tās tiesisko pamatu un periodu, kurā var tikt ierosināta Saeimas atlaišana.

Kā ziņots, sagatavotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.

Saeimai vēlētāju iesniegtais likumprojekts jāizskata sēdē, kurā piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu, un likuma pieņemšanai nepieciešams ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu atbalsts.

Savukārt, ja parlaments vēlētāju iesniegtos Satversmes grozījumus noraidīs vai atbalstīs ar labojumiem, būs jārīko tautas nobalsošana, kas izmaksās apmēram 2,5 miljonus latu.

Parakstu vākšanas procedūru Satversmes grozījumu ierosināšanai sāka LBAS.

Komentāri (287)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu