Radioaktīvās daļiņas sasniegušas Eiropu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īslandē atrasts neliels daudzums radioaktīvo daļiņu, kuri tur, visticamāk, nonākuši no avarējušās Japānas atomelektrostacijas "Fukušima 1", ziņo ārvalstu mediji.

(Ziņa papildināta ar Radiācijas drošības centra pārstāvja komentāru.)

Tiek lēsts, ka radioaktīvās vielas, kas nonāca Klusajā okeānā, virzoties uz austrumiem, gar Ziemeļameriku un nonākot Atlantijas okeānā, sasniegušas Īslandi.

Eksperti gan mierina, ka radioaktīvo daļiņu daudzums ir tik niecīgs, ka nekādus draudus cilvēka veselībai nerada.

Īslandes radiācijas ekspertiem šī informācija tikmēr bija jaunums. "Mēs bijām ļoti pārsteigti, ka radiācija atrasta šeit, mūsu piekrastē," saka atbildīgais par radioaktīvo drošību, norādot, ka nekavējoties pie pārbaudēm ķersies arī Īslandes eksperti.

Drīzumā sasniegs Franciju

Tikmēr Francijas kodoldrošības aģentūra lēš, ka jau trešdien radioaktīvās daļiņas, kuru koncentrācija gaisā gan būs tūkstošiem reižu mazāka nekā pēc Černobiļas AES avārijas, varētu sasniegt arī Francijas teritoriju.

"Radioaktīvās daļiņas izplatās pa visu ziemeļu puslodi - tas ir tikai dažu dienu jautājums,"

situāciju skaidro Norvēģijas gaisa kvalitātes pētnieks Andress Štols. Viņš apliecina, ka nekādus draudus eiropiešu veselībai šī radiācija nenesīs.

Iepriekš neliels radiācijas daudzums konstatēts arī Amerikas Savienotajās Valstīs, Kalifornijā.

Jau ziņots, ka Japānā turpinās darbi, lai normalizētu situāciju avarējušajā "Fukušima 1" atomelektrostacijā. Otrdien eksperti radāciju - radioaktīvo jodu konstatējuši Japānas galvaspilsētas Tokijas ūdensvadā. Piesārņojuma līmenis ir tik augsts, ka šo ūdeni nekādā gadījumā neiesaka dot maziem bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu