Baskāju taka - iedvesmo veselībai un dabas izzināšanai (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gan ārvalstu tūristiem, gan vietējiem Latvijas apceļotājiem ir radīta jauna vieta atpūtai pie dabas - «Baskāju taka» Tukuma pusē. Gandrīz 1,5 km garā taka paredzēta ne vien veselības uzlabošanai, bet arī dabas izzināšanai un zaļās domāšanas veicināšanai, trešdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

«Baskāju taka» ierīkota atpūtas bāzē «Valguma pasaule» Tukuma pusē. Ja kādu nomāc nogurums, paaugstināts asinsspiediens vai jūtams smagums kājās, tad gandrīz pusotru kilometru garā dabas taka ar interesantiem apskates objektiem un dažāda veida pārbaudījumiem kājām ir īstā vieta, kurp doties.

Glābj bankrotējošu uzņēmumu

«Baskāju takas» idejas autore Vita raidījumam «Tautas balss» stāstīja, ka ideja tapusi, meklējot vietas, kur varētu labi justies. «Tādas vietas mēs parasti meklējam ārzemēs,» viņa nosaka, taču ne visiem rocība ļauj doties ceļojumos uz ārzemēm.

Tāpēc viena no iespējām labi atpūsties tapusi «Valguma pasaulē». Vita atzina: «Liktenis piespēlēja šo jaušību vai nejaušību, jo manam vīram nācās pārņemt bankrotējušu uzņēmumu šeit, un tad mēs sākām domāt, ka ir vērts pestīt ārā bankrotējušu uzņēmumu, darot to, kas pašiem patīk.»

Rodas papildu idejas

Pamazām tika veidotas labsajūtas vietas nūjotājiem, 14 kilometrus gara dabas gleznu taka ar interesantiem dabas objektiem, kas ierāmēti gleznu rāmjos, kā arī meditācijas labirints. Taču jaunākais atradums ir «Baskāju taka», vēstīja raidījums.

«Kad nevajag ne receptes, ne zāles un ārstus, kad tu vari vienkārši novilkt apavus, pusstundu iziet un just enerģijas pieplūdumu: galvassāpes atkāpjas, stresi un rūpes atkāpjas! Tas ir tik vienkārši - novelc apavus un ej,» stāsta idejas autore. Tā kā kāju pēdās ir ap 72 tūkstoši nervu galu, tad šāds pārgājiens tikai uzlabo veselību.

Jābrien basām kājām arī pa čiekuriem

«Baskāju takas» ideju saimnieki smēlušies Austrijā un Vācijā, savukārt Latvijā izveidojuši savu variantu ar tādiem takas segumiem, kādu neesot nekur citur pasaulē. Ar basām kājas nākas brist pa niedrēm, čiekuriem, granītakmeņiem, dubļiem un skujām, sūnām, kā arī mērcēt kājas baltā māla vannā un ne tikai.

Ejot pa taku, paralēli vēl var iepazīties ar dabai labvēlīgu dzīvesveidu un attīstīt zaļo domāšanu. Ikvienam ir iespēja apskatīties, cik gadu vai gadu simteņu nepieciešams, piemēram, lai sadalītos mežā izmests televizors – tie ir 1000 gadu, vai arī cigaretes izsmēķis - tie ir trīs gadi.

Pa ceļam ir arī daudz citu interesantu atklāsmju – prāta spēles, nūjotāju vēstures apskats, kā arī meditācijas labirints. «Baskāju takas» noslēgumā kāju pēdas var palutināt kumelīšu un mežrozīšu ziedu vannā, kā arī ielūkoties spogulī, kurā ieraudzīt sevi - cilvēku, kas paveicis šo ceļu basām kājām!

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu