Magnētiskā vētra. Esiet piesardzīgi! (84)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdienas rītā sākās mērena ģeomagnētiskā vētra, kas brīžiem pierima, bet no jauna pastiprinājās otrdienas naktī. Speciālisti brīdina - tās laikā jābūt uzmanīgiem.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra un Latvijas Universitātes Astronomijas institūta vadošais pētnieks Ivars Šmelds portālam TVNET skaidroja, ka magnētiskā vētra saistīta ar paaugstinātu Saules aktivitāti.

No Saules nākošais elektronu un protonu mākonis pietuvojas Zemei un ietekmē tās patstāvīgo magnētisko lauku.

Zinātnieki uzskata, ka magnētiskā vētra ietekmē visus bioloģiskos objektus, tostarp cilvēkus un viņu veselību.

Piemēram, vētras ietekmē dabas procesi notiek dinamiskāk un ātrāk. Cilvēki kļūst uztrauktāki. Daudzi ātrāk nogurst.

Var saasināties hroniskās slimības.

Šajā laikā slimības izplatās straujāk.

Pētnieks akcentēja, ka magnētisko vētru laikā īpaši jāpiesargās cilvēkiem ar vājāku veselību. Ja ir smagas veselības problēmas, ir lielāka varbūtība, ka tieši magnētisko vētru laikā cilvēks aizies mūžībā. «No sērijas - kur ir plānāks, tur plīsīs.»

Ar magnētiskajām vētrām saistīts arī zīdaiņu mirstības pieaugums.

Ja ar cilvēku viss ir kārtībā un viņš ir vesels, visticamāk, nekas īpašs magnētiskās vētras laikā nenotiks. «Taču, ja esat slimāks, tad gan jābūt uzmanīgam.»

Saistībā ar magnētiskā lauka svārstībām var mainīties savstarpējo attiecību izpausmes ne tikai ģimenē un tuvinieku lokā, bet arī darbā.

Ja priekšnieks uz jums sakliedz, piedodiet viņam.

Varbūt tas notika magnētiskās vētras ietekmē.

Tāpat jāuzmanās pie stūres sēdošajiem.

Magnētiskās vētras ietekmē arī citus bioloģiskos objektus, piemēram, gados, kad fiksētas lielākās magnētiskās vētras, koki aug ievērojami ātrāk. Tāpat straujāk izplatās grauzēji.

Latvijas Astronomijas biedrības valdes loceklis sacīja, ka īpaši stipru magnētisko vētru laikā iespējamas arī problēmas ar elektroapgādi un elektroniku.

Drīz būs maksimums

Magnētiskās vētras notiek cikliski ik pa 11 gadiem. Patlaban dzīvojam aktīvā augšanas fāzē. Tas nozīmē, ka

vētras maksimums sagaidāms nākamā gada vasarā.

Taču, visticamāk, tā būs mazāk intensīva par to, kas notika pirms 11 gadiem.

Saistībā ar magnētisko vētru daudzviet uz Zemes novērojama ziemeļblāzma. Iespējams, to šonakt varēs redzēt arī Latvijā. Lai tas būtu iespējams, jābūt tumšām un skaidrām debesīm.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu