Noziegums, ko vajag apturēt (425)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Kailcirtes valsts uzņēmuma «Latvijas Valsts meži» (LVM) izpratnē ir vienīgais mežsaimniekošanas veids! Mēs uzskatām, ka tas ir noziegums, ko nepieciešams apturēt!» Šādus vārdus portālam TVNET rakstīja mūziķis Juris Riekstiņš, kurš novērojis, ka Baldones apkārtnē pēdējā laikā tiek būvēti arī dārgi un bezjēdzīgi meža ceļi.

Ar sabiedriski aktīvo mūzikas grupas «K.Remonts» vadītāju Riekstiņu tiekamies Baldonē, jo šeit ir viņa mājvieta un par šīs apkaimes mežu izsaimniekošanu viņš bažījas.

Vienlaikus viņš norāda, ka līdzīga situācija ar kailcirtēm ir visā Latvijā.

Īpaši aktīva mežu izciršana Baldones apkārtnē notiekot tieši pēdējo gadu laikā. Darbu vērienu raksturojot milzīgā meža ceļu sistēma, kas tapusi pavisam nesen. TVNET komanda pārliecinājās, ka mežus tiešām caurvij jauns diezgan platu un laba grants seguma klātu ceļu tīkls.

Te redzami gan pamatīgi krustojumi, gan lielas apgriešanās vietas un nobrauktuves. Šķiet, ka ir padomāts par visu, lai plānoto mežizstrādi nekas netraucētu. Vietējie ļaudis pat zina, ka

jauns ceļš nozīmē, ka drīz tā apkārtnē meži būs izcirsti.

Tādu sakarību iedzīvotāji novērojuši pēc LVM iepriekšējo gadu aktivitātēm.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Riekstiņš akcentē, ka, neiedziļinoties mežu situācijā, varētu likties, ka mežu Latvijā ir daudz un ar līdzšinējo saimniekošanu valsts mežos viss ir kārtībā. Taču patiesība ir cita. To ilustrē arī Google Earth fotouzņēmumi, ko Riekstiņš rāda. Attēlos redzams, ka

apkārtnē ir ļoti, ļoti daudz dabai nedraudzīgu kailciršu.

Turklāt vides draugi nobažījušies, ka to daudzums un platība drīz varētu pieaugt.

Par to signalizē arī jaunie ceļi, kuru izbūvē esot ieguldīti lieli līdzekļi, daudz laika un darba.

Turklāt jaunie, dārgie un bezjēdzīgie ceļi nesavieno sabiedrībai nozīmīgus objektus vai pat iedzīvotāju mājas, bet gan tikai izciršanai paredzētās meža daļas.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Baldonieši arī novērojuši, ka dažkārt LVM rīkojas visai viltīgi - gar kailciršu malām atstāj koku joslu, kas nevērīgākiem garāmgājējiem un braucējiem liek domāt, ka aiz tiem turpinās mežs, nevis paveras atbaidošas kailcirtes. Tikai vērīgāks cilvēks pamanīs, ka

dekoratīvajai koku joslai cauri spīd nesen izcirsts klajums.

Īpaši labi tas redzams rudeņos, kad brāzmainie vēji aplauž palikušos kokus.

Nepamatotie argumenti

Vietējiem iedzīvotājiem arī neesot īsti saprotama LVM darbinieku rosīšanās ap meža ceļiem, nozāģējot to malās augušos kokus diezgan platā joslā.

Zāģētāji esot aizbildinājušies ar to, ka koku nozāģēšana palīdzēs pasargāt elektrības vadus. Taču realitātē esot redzams, ka vētras gadījumā daļa koku tāpat uzkristu uz vadiem.

Tāpat iedzīvotāji apšauba argumentu, ka ceļmalu izzāģēšana esot saistīta ar vieglāku ceļu izšķūrēšanu ziemā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Mūziķis atminas, ka kādreiz viņa bērnībā mežos saimniekoja mežsargi, kuri pirms mežizstrādes izpētīja situāciju un atļāva cirst tikai daļu koku.

Mūsdienās mežos valdot inspektori, kuri vairs neesot meža draugi,

jo viņu apziņā valdot citas vērtības. Kādreiz mežos esot saimniekots atbildīgāk.

Kādreiz kailcirtes bijušas tikai viens no saimniekošanas veidiem, bet patlaban tas kļuvis par dominējošo LVM instrumentu. Tas esot tuvredzīgi.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kritiku neizturot arī LVM arguments, ka viņi izcirstajās vietās sastāda jaunus kociņus. Tas nebūtu nepieciešams, ja viņi nebūtu visu izcirtuši.

Mežu saimniekiem nevajadzētu pārvērsties par kubikmetru vergiem.

Neesot pareizi, ka daļa mežu uztver tikai kā vietu, kur iegūt kokus un līdz ar to naudu.

Šodien nozarē strādājošie aizbildinoties, ka jaunizcirstajās teritorijās pēc 40-50 gadiem atkal būšot koki. Taču iedzīvotājiem rodas retorisks jautājums, ar kādu atbildību darbinieks to saka, ja viņš šajā vietā strādās vēl tikai piecus gadus.

Tāpat būtu jādomā ne tikai par laiku pēc vairākiem gadu desmitiem, bet arī šodienu - lai jau mūsdienās mežos būtu koki, nevis klajumi.

Lai uzlabotu mežu situāciju, baldonieši rosina LVM vairāk saimniekot ar izlases cirtēm, kuras patlaban izmantojot salīdzinoši reti.

Izlases ciršu daudzuma palielināšana būtu liela uzvara.

Riekstiņš pieļauj, ka kailcirtes varētu būt normāls saimniekošanas veids, taču ne šodien izmantotajā intensitātē un apjomā.

No LVM pārstāvju puses dzirdēts, ka meži ir Latvijas nacionālā bagātība. Tam piekrīt arī Baldones pusē dzīvojošais mūziķis, taču viņš akcentē, ka ar šiem vārdiem domā kaut ko citu nekā LVM darbinieki, kuriem prātā tikai kubikmetri. Šī domāšana un līdzi sekojošā saimniekošana būtu jāmaina.

Iesaisties arī Tu!

Ja arī Tevi uztrauc kailcirtes Tavas dzīvesvietas tuvumā, nofotografē tās un sūti attēlus TVNET!

Kopīgiem spēkiem varam atbildīgajiem ierēdņiem pierādīt, par kādām atbaidošām kailcirtēm pārvērtušies kādreizējie meži.

Fotogrāfijas sūti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

Komentāri (425)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu