Vai pārtrauks atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kas notiks ar sadzīves atkritumiem vienā no Latvijas lielākajām pilsētām - Jūrmalā? Uzņēmumā «Eco Baltia vide» portālu TVNET informēja, ka plānots pārtraukt atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā, ja nepanāks jaunu vienošanos par tarifu un apmaksas summu, kas atbilstu reālajai situācijai. Savukārt pašvaldībā uzskata, ka uzņēmuma izplatītā informācija ir uz nepatiesiem faktiem balstīta publiska šantāža.

Uzņēmums sola pārtraukt atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalā

Uzņēmumā «Eco Baltia vide» TVNET pavēstīja, ka Jūrmala jau tuvākajā laikā varētu slīgt atkritumu jūrā, jo atkritumu apsaimniekotājs plāno pārtraukt darbību šajā pilsētā, tāpēc ka Jūrmalas dome nekādi neesot reaģējusi uz vairākkārtējiem atgādinājumiem, ka tā nav izpildījusi savas saistības samazināt noglabājamo atkritumu apjomu, kā arī nav panākusi jaunu vienošanos ar atkritumu apsaimniekotāju par tarifu un apmaksas summu, kas atbilstu reālajai situācijai Jūrmalā.

Uzņēmumā atgādināja, ka 2011.gadā Jūrmala izvēlējās sadzīves atkritumu apsaimniekotāju atklātā konkursā, kurā uzvarēja personu apvienība, ko veidoja vietējais Jūrmalas uzņēmums SIA «Jūrmalas ATU» un SIA «EKO Rīga», kas tagad pārtapis par SIA «ECO BALTIA VIDE».

Līgums, kas tika noslēgts ar uzvarētāju, paredzēja 2,5 miljonu latu jeb 3,55 miljonu eiro līgumcenu, kā arī ieņēmumus no iedzīvotājiem un juridiskās personām atbilstoši pašvaldības noteiktajam tarifam.

«Taču šo trīs gadu laikā atkritumu apjoms Jūrmalā nevis samazinājies, kā tika paredzēts iepirkumā, organizējot atkritumu šķirošanu, bet pat pieaudzis, līdz ar to

līguma summa jau ir iztērēta, neskatoties uz to, ka pašvaldība bija paredzējusi līguma darbību līdz pat 2015.gada beigām.

Uzņēmums vairakkārt par šo situāciju informējis Jūrmalas domi, kā arī brīdinājis, ka pārtrauks atkritumu apsaimniekošanu, ja netiks panākta jauna vienošanās. Taču Jūrmalas dome uz šiem brīdinājumiem nekādi nav reaģējusi. Tādēļ «Eco Baltia vide» plāno pārtraukt atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā un noņemt izvietotos konteinerus,» uzņēmumā klāstīja.

Kompānijā skaidroja, ka galvenais iemesls, kādēļ apsaimniekotājs nevar turpināt līguma saistības, ir arvien pieaugošais atkritumu apjoms. 2012.gadā tās bija 17 tūkstoši tonnu, bet nākamajā gadā pieauga jau līdz 17,7 tūkstošiem, bet 2014.gadā līdz pat 18 tūkstošiem tonnu.

Uzņēmums uzskata, ka saskaņā ar Civillikumu pakalpojuma sniedzējam jāveic atkritumu apsaimniekošana noteiktajā apmērā par iepirkumā norādīto summu, līdz ar to, sasniedzot norādīto atkritumu apjomu un līgumcenas summu, ir uzskatāms, ka noslēgtais līgums ir izpildīts.

«Eco Baltia vide» norāda, ka pakalpojumu sniegšanu par pašreizējo cenu nav iespējams turpināt,

jo pašvaldība nav veikusi nepieciešamos pasākumus atkrituma apjoma un svara samazināšanai.

«Vadoties no iepirkuma nolikumā noteiktajām prasībām pakalpojuma sniegšanai, pretendentiem bija jānosaka un jāpiedāvā sava pakalpojuma sniegšanas cena konkrētam līguma apjomam, t.sk. pašvaldības sniegtajai informācijai par veicamā darba apjomu. Papildus tam visi pretendenti rēķinājās, ka pašvaldība veiks darbības atkritumu apjoma samazināšanai, kā tas bija paredzēts Pierīgas reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā.

Līdz ar to arī visi pretendenti savas cenas balstīja uz to, ka pašvaldības veikto darbību un pasākumu rezultātā samazināsies atkritumu svars, un pakalpojumu cenu vēlākos periodos būs iespējams nodrošināt par zemāku cenu.

Iepirkuma dokumentācijā bija norādīts, ka kopējais atkritumu daudzums Jūrmalā ir aptuveni 17 000 tonnu gadā. Līdz 2013. gadam apglabājamo bioloģiski noārdāmo atkritumu daudzumu bija paredzēts samazināt par 50% no 1995. gada apjomiem, savukārt līdz 2015. gada 31. decembrim jānodrošina, ka tiek reģenerēti 60% no izlietotā iepakojuma. Iepirkuma noteikumi paredzēja apglabājamo atkritumu daudzumu 2013. gadā samazināt par 25%, salīdzinot ar 2000.gadu,» uzņēmumā klāstīja.

Personu apvienība SIA «Jūrmalas ATU» un SIA «Eko Rīga» šo faktoru izpildei līguma darbības laikā esot aktīvi piedāvājusi zaļo atkritumu (BIO) maisus, lielgabarīta izvešanu ar 7-30 m3 konteineru palīdzību, big-bag maisus, kā arī esot plaši popularizējusi un attīstījusi atkritumu šķirošanas iespējas Jūrmalā.

Savukārt Jūrmalas pilsēta kā SIA «AAS «Piejūra»» dalībniece no savas puses neesot veikusi nekādus pasākumus šo mērķu sasniegšanai.

Jūrmalā neesot attīstīti nedz kompostēšanas laukumi, nedz pilsētas dome veikusi izglītojošus pasākumus, lai mudinātu iedzīvotājus vairāk šķirot, pauda uzņēmumā.

Jau 2014.gadā uzņēmums esot lūdzis Jūrmalas domi palielināt maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kas nosegtu dabas resursu nodokļa un poligona tarifa palielinājumu atbilstoši reālajai atkritumu svaram Jūrmalas pilsētā, bet dome to apstiprināja mazākā apmērā.

Uzņēmums pauda gatavību sēsties pie sarunu galda ar pašvaldību un panākt abām pusēm pieņemamu kompromisu, bet Jūrmalas dome jau vairāk nekā mēnesi neesot izrādījusi nekādu vēlmi sakārtot savas pilsētas atkritumu saimniecību, rezumēja «Eco Baltia vide».

Pašvaldība to uzskata par šantāžu

TVNET lūdza uzņēmuma viedokli komentēt arī Jūrmalas pašvaldībā.

Atbildot uz informāciju par atkritumu apsaimniekotāja plāniem pārtraukt savu darbību Jūrmalas pilsētā, pašvaldībā norādīja, ka iepirkuma procedūras rezultātā Jūrmalas pašvaldība 2011.gada 3.oktobrī noslēgusi līgumu ar SIA «Eko Rīga» un SIA «Jūrmalas ATU» (patlaban SIA «Eco Baltia vide») par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā uz pieciem gadiem. Saskaņā ar līgumu Komersantam ir tiesības vienpusēji atkāpties no līguma, sešus mēnešus iepriekš informējot pašvaldību, – šāda informācija no apsaimniekotāja Jūrmalas pašvaldībā nav saņemta.

«Tā ir uz nepatiesiem faktiem balstīta publiska šantāža

– grūti to savādāk nosaukt, jo izklāstītie fakti ir melu un puspatiesību pilni. Līgumā iekļauti precīzi ikgadējie tarifi, ko iepirkumā piedāvājis pats uzņēmējs,» pauda Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

Viņš turpināja: «Uzņēmējs ieguva līguma slēgšanas tiesības, pamatojoties uz zemāko piedāvāto vienību vidējo cenu piecos gados par vienu kubikmetru sadzīves atkritumu – tā ir uzņēmēja atbildība, ar kādu rūpību un risku izvērtēšanu šie aprēķini tika sagatavoti.

Atkritumu apsaimniekotājs līguma darbības pirmajos divos gados jūrmalniekiem piedāvāja augstāku tarifu, nekā tas paredzēts 2015.gadā. Pašvaldība nedrīkst un netaisās pārkāpt Iepirkumu likumu un mainīt cenas tikai tāpēc, ka uzņēmējs, iespējams, vēlējies par katru cenu ienākt Jūrmalas atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Vienīgais, ko pašvaldība var mainīt, ir cenu izlīdzināšana par dabas resursa nodokļa un atkritumu apglabāšanas izmaksu pieauguma rēķina, bet uzņēmējs pašvaldībā ar šādu priekšlikumu par 2015.gadu pat nav vērsies. Līdz ar to uzskatām, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs Jūrmalas pilsētā šajā gadā ir 2,42 eur bez PVN.

Līgums ir spēkā, un tas «Eco Baltia vide» ir jāpilda.

Šo jautājumu Jūrmala kā Lielo pilsētu asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības biedrs rosinās skatīt arī tuvākajās asociācijas un savienības sēdēs, lai diskutētu par citu pašvaldību pieredzi un konkrētā atkritumu apsaimniekotāja darbības principu ētiskumu, kas var radīt riskus iedzīvotājiem un pilsētsaimniecībai kopumā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu