Mīts vai patiesība: vai buljona kubiņi ir kaitīgi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Turpinām rakstu sēriju «Mīts vai patiesība» rubrikā «Veselīgākais no neveselīgā». Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas dietologs Atis Tupiņš atklāj: vai buljona kubiņi ir kaitīgi vai ne cilvēka veselībai.

«Buljona kubiņus uzturā nevajadzētu lietot,» skaidro ārsts.

Dietologs norāda, ka lētākajos buljona kubiņos ir izmantoti lētākie izejmateriāli. Turklāt tajos ir visvairāk sāls, pat 75%, kas it nemaz nav veselīgi cilvēka organismam.

Neskaitot sāli, tajos ir garšas pastiprinātāji, kas rada mākslīgu tieksmi pārēsties. Savukārt pārēšanās ar sāļu ēdienu ir kaitīga cilvēka veselībai.

«Ir arī dārgie buljona kubiņi, kuros nav garšas pastiprinātāju un sāls. Tos parasti tirgo bioloģisko produktu veikalos,» norāda ārsts.

Tātad ir arī veselīgi buljona kubiņi. Tomēr Tupiņš iesaka izmantot dabīgās garšvielas: lauru lapas, piparus, krustnagliņas, kaltētus dārzeņus un citus, ne kubiciņu veidā.

«Ātrākais veids ir zupā iemest kubiciņu, kas jebkuram bezgaršīgam ūdenim iedod fona garšu, un cilvēks ir laimīgs,» atzīst ārsts.

Cilvēki, kas regulāri lieto uzturā buljona kubiņus, tie it īpaši ir pensionāri, kuri nevar atļauties izvārīt dabīgu buljonu, uzņem slēptos taukus. Buljona kubiņi veicina tūskas palielināšanos un palielina sāpes locītavās.

Secināms, ka parastie buljona kubiņi ir kaitīgi cilvēka veselībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu